Μολιέρος στο θέατρο ΕΝΑΣΤΡΟΝ

06.12.2007
Στο θέατρο ΕΝΑΣΤΡΟΝ, ο Νίκος Τσούκας, η Θάλεια Παπάζογλου και η Θεατρική Εταιρεία Αργοναύτες συναντούν αναπάντεχα τον «Κατά φαντασία ασθενή» του Μολιέρου, έτσι όπως τον αποδίδει σε ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία ο θεατρικός συγγραφέας Παναγιώτης Μέντης.
Από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007, στο θέατρο ΕΝΑΣΤΡΟΝ, ο Νίκος Τσούκας, η Θάλεια Παπάζογλου και η Θεατρική Εταιρεία Αργοναύτες συναντούν αναπάντεχα τον «Κατά φαντασία ασθενή» του Μολιέρου, έτσι όπως τον αποδίδει σε ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία ο θεατρικός συγγραφέας Παναγιώτης Μέντης.

Μετά το «Άννα Είπα!» την «Cumparsita», την «Εθνική Πινακοθήκη», τους «Ξένους» και μια σειρά θεατρικών επιτυχιών, ο Παναγιώτης Μέντης στήνει και συστήνει την περίφημη κωμωδία του Μολιέρου ως μια σπαρταριστή φάρσα με φόντο το Παρίσι, ήρωες που μετακόμισαν στη δεκαετία του 1960 και υλικά του σήμερα και του πάντα.

«Ο κύριος Αργκάν του Μολιέρου» σημειώνει ο σκηνοθέτης «θεωρεί τον εαυτό του - με ψυχονευρωτική σχεδόν μανία - κέντρο του κόσμου. Όσοι υπάρχουν γύρω του, υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν τις ιδιοτροπίες του και τις υποχονδριακές του κρίσεις. Είναι έτοιμος να πέσει θύμα σε όποιον κολακεύει τις ιδιοτροπίες και την - απόλυτα ελεγχόμενη από τον ίδιο - ανασφάλειά του. Θέλει να ακούει μόνο όσα ικανοποιούν το μικρόκοσμο που νομίζει πως ελέγχει. Είναι έτοιμος να πληρώσει όσο-όσο για να διατηρήσει την ψευδαίσθηση ότι τον αγαπούν.

Ο κύριος Αργκάν είναι στα αστεία - αλλά και στα σοβαρά - τραγικά μόνος του. Ο κύριος Αργκάν του Μολιέρου είναι: Κατά φαντασία ασθενής. Είναι ο καθένας μας και η μοναξιά του. Δεν αποκλείεται να είμαστε εμείς ο κύριος Αργκάν. Δεν αποκλείεται να είναι ο καθρέφτης μας σ’ ένα κόσμο που μας ξεγελά και μας απομονώνει με την ψευδαίσθηση πως έχουμε τον έλεγχο και τα κλειδιά του μεγάλου χρηματοκιβωτίου ή του μικρού μας κουμπαρά, για εγγύηση της ευτυχίας μας. Ο κύριος Αργκάν του Μολιέρου μπορεί να είναι σπαρταριστά σημερινός».

Διασκευή-Ελεύθερη απόδοση-Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μέντης
Ερμηνευτές: Νίκος Τσούκας, Θάλεια Παπάζογλου Αντώνης Τζαμαλούκας, Κατερίνα Μελίτη, Κατερίνα Ζαχαριουδάκη, Κωνσταντίνος Πέτρου, Γιάννης Χριστόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Ερριέτη Τσεκούρα
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Τσούκας Φωτισμοί: Πωλ Γραμμένος
Πρεμιέρα: Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007
Παραστάσεις
: Παρασκευή: 9 μ.μ., Σάββατο: 6 μ.μ. (λαϊκή) & 9 μ.μ., Κυριακή: 8 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 20 € (Γενική είσοδος), 15 € (Λαϊκή απογευματινή), 10 € (Φοιτητικό)

Θέατρο ΕΝΑΣΤΡΟΝ
Μπουμπουλίνας & Δεληγιάννη 19, Μουσείο,
Τηλ. 210-8252311