Μάγεψαν τα Ημερολόγια του Μπρέγκοβιτς με τη Ναυπλιώτου

28.09.2010
Καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο το αντιπολεμικό έργο του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, «Ημερολόγια Μιας Θλιμμένης Βασίλισσας», με τη Μαρία Ναυπλιώτου στον κεντρικό ρόλο της αφηγήτριας.

Την αποθέωση γνώρισαν τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, ο Goran Bregovic και η Μαρία Ναυπλιώτου στην πρώτη παρουσίαση στο αθηναϊκό κοινό, της μουσικής παράστασης «Ημερολόγια μιας Θλιμμένης Βασίλισσας».

Το κοινό όρθιο καταχειροκρότησε τόσο τα γνώριμα και αγαπημένα μουσικά κομμάτια του Goran Bregovic, όσο και την καταπληκτική ερμηνεία της Μαρίας Ναυπλιώτου, ως Dushanka.

Η Μαρία Ναυπλιώτου, απέδωσε μοναδικά στη σκηνή την απόγνωση και την οργή της νεαρής γυναίκας - όταν βρίσκει τα ημερολόγια της μητέρας της - έναντι του ισχυρού στρατηγού, πατέρα της, ο οποίος καθόρισε με τις αποφάσεις του, τόσο τη ζωή της μητέρας της όσο και τη δική της, κατά τη διάρκεια του Γιουγκοσλαβικού εμφυλίου 1991-95.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης στην Αθήνα και το κοινό της Βόρειας Ελλάδας, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα «Ημερολόγια μιας Θλιμμένης Βασίλισσας», αφού η παράστασηθα παρουσιαστεί στις 22 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Εισιτήρια θα κυκλοφορήσουν στα μέσα Οκτωβρίου.



Τα «Ημερολόγια Μιας Θλιμμένης Βασίλισσας», καταγράφουν πως βιώνει μια γυναίκα τα δεινά του πολέμου, ανεξάρτητα από την εποχή στην οποία ζει και την κοινωνική της θέση. Τι συναισθήματα νιώθει στη δίνη του πολέμου; Ειδικά όταν αυτός είναι εμφύλιος; Πώς τα βιώνει; Πώς αντιδρά; Τι σκέφτεται; Πώς συμμετέχει; Η γυναίκα του παρελθόντος, η γιαγιά, η μητέρα. Η γυναίκα του σήμερα, η σύζυγος, η ερωμένη. Η γυναίκα του μέλλοντος, η κόρη. Η γυναίκα του ηγέτη πολιτικού, του μονάρχη, του δικτάτορα. Η αστή, η διανοούμενη, η καθημερινή γυναίκα.

Ο πόνος είναι ίδιος είτε είναι βασίλισσα είτε η γυναίκα της διπλανής πόρτας...

Η δράση έχει οριστεί σε ένα δωμάτιο στο Σερβικό τμήμα του Σεράγεβο, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου 1991-95. Η Dushanka (Μαρία Ναυπλιώτου), πλημμυρισμένη φόβο και απόγνωση, ανακαλύπτει, κρυμμένα μέσα στη Βίβλο, τα ημερολόγια της μητέρας της.

Μιας δυστυχισμένης γυναίκας που επίσης έζησε σε μια δυστυχισμένη εποχή ?και για να μην γράψει τη δική της ιστορία, επιλέγει να "μιλήσει" μέσα από ημερολόγια διάσημων γυναικών, από άλλους σκοτεινούς καιρούς, οι οποίες, όπως κι εκείνη, θα μπορούσαν να ήταν ευτυχείς σε έναν κόσμο που δεν θα είχε δημιουργηθεί από τους άνδρες, στα μέτρα τους.

Η μητέρα της Dushanka δίδαξε λογοτεχνία και τα ημερολόγια της είναι γεμάτα αποσπάσματα ποίησης και πεζογραφίας: Η εποχή της Βασίλισσας Μαργκό είναι η ανακάλυψη της Αμερικής, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, ο Σαίξπηρ, ο Ραμπελέ... Και η εποχή της Νάντια Στάλιν είναι αυτή των εκκαθαρίσεων, της Ana Akhmatova, του Γκόρκι, του Bulgakov, του Malevitch, του Καντίνσκι...


Τα κείμενα, που έχουν την μορφή ημερολογίου, περιέχουν αποσπάσματα από έργα των:

- Ivo Adric: Νομπελίστας συγγραφέας, Βόσνιος. Σε μια σειρά από επιστολές που έγραψε το 1945 -προφητεύει- τα δεινά που θα πλήξουν τελικά τη χώρα του το 1991-95, με το ξέσπασμα του πολέμου. Οι επιστολές αυτές αποτελούν ουσιαστικά την ραχοκοκαλιά του έργου «Ημερολόγια Μιας Θλιμμένης Βασίλισσας».

- Sidran: Εξαιρετικός ποιητής και κειμενογράφος. Συνεργάτης της παλιάς παρέας από το Σεράγεβο που έδωσε λαμπρά δείγματα στην 7η Τέχνη (Βregovic-Κusturica κλπ.).

- Pierre de Ronsard : «Ο πρίγκιπας» της γαλλικής λυρικής ποίησης του 16ου αιώνα.

- William Shakespeare.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου στο Παρίσι, στο Festival St. Denis, μετά από σχετική παραγγελία στον συνθέτη Goran Bregovic.