Στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενείται από 7 Νοεμβρίου 2007 έως 29 Φεβρουαρίου 2008 η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Έλληνες καλλιτέχνες στη Γερμανία. Γερμανοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα».
Στόχος της έκθεσης είναι να διερευνήσει τις σύγχρονες πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας μέσω των εικαστικών τους καλλιτεχνών που έχουν σπουδάσει ή ζήσει για καιρό στην «άλλη» χώρα.
Η πρόταση προς την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ξεκίνησε από τη διάθεση να εξετασθεί με τα σημερινά δεδομένα η πάγια, νομοτελειακά ιστορική σχέση του παρελθόντος, η οποία επηρέασε βαθύτατα την αρχόμενη τέχνη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου.
Με δεδομένο, ότι η περίοδος αυτή αποτέλεσε αντικείμενο μιας ογκώδους βιβλιογραφίας εκ μέρους των Ιστορικών Τέχνης, προβάλλει ως ενδιαφέρον το αίτημα να αναζητηθούν η εξέλιξη μιας αλληλουχίας ιστορικών παραμέτρων και η αδέσμευτη πλέον εμφάνιση της καλλιτεχνικής επικοινωνίας Ελλάδος και Γερμανίας, με αφετηρία τις τρεις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, περίοδος κατά την οποία δικοί μας εικαστικοί πήγαν στο Βερολίνο προσκεκλημένοι τότε της DAAD, έως σήμερα που διανύοντας αισίως την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα, εντοπίζουμε διαφορετικά κίνητρα στις επιλογές εγκατάστασης εκ μέρους των καλλιτεχνών.
Τα αυτονόητα ερωτήματα, στα οποία καλείται η έκθεση να απαντήσει είναι κατά πόσον η «ξένη» χώρα ως φυσικός χώρος, ως περιβάλλον δουλειάς με τις κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της, είναι ικανή να ασκήσει υφολογικές επιρροές, να επιβάλλει συμπορεύσεις και προσαρμογές, να ωθήσει σε θεματικές αποδοχές από μια βαθύτερη, ίσως, ανάγκη που γεννά η πρόκληση ύπαρξης και δημιουργίας σε μια άλλη πατρίδα. Πόσο οι πολιτισμικές καταβολές που μεταφέρει κάθε καλλιτέχνης στις αποσκευές του συνδιαλέγονται δημιουργικά με τις νέες εμπειρίες;
Στην έκθεση συμμετέχουν εικαστικοί με ζωγραφική, εγκαταστάσεις, χαρακτική, video και γλυπτά. Καταβλήθηκε προσπάθεια η επιλογή, με πρωταρχικό γνώμονα την αυταξία της δουλειάς τους, να καλύπτει μια περίοδο τεσσάρων δεκαετιών από τους μεγαλύτερους καταξιωμένους-Κανιάρης, Τσόκλης, Ακριθάκης, Lüpertz, Ξενάκης - έως τους νεότερους - Παλαβράκης, Μαρκόπουλος, Τζαμουράνης, Pfaff - οπότε ανεξάρτητα από το βασικό στόχο της έκθεσης, είναι ευδιάκριτες, αρκετά αντιπροσωπευτικά, ορισμένες όψεις της μοντέρνας και της σύγχρονης τέχνης.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Βλάσης Κανιάρης, Κώστας Τσόκλης, Αλέξης Ακριθάκης, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Klaus von Woyski, Markus Lüpertz, Astrid Kokka, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Elke Lagansky, Γιώργος Ξένος, Χρήστος Μπουρονίκος, Hermann Blauth, Φώτης Τσαπράζης, Irma Deinwallner, Μιχάλης Αρφαράς, Γιάννης Μαρκόπουλος, Thomas Müller, Απόστολος Παλαβράκης, Δημήτρης Τζαμουράνης, Αλέξανδρος Pfaff.
Η έκθεση, που συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά-γερμανικά), σχεδιάζεται να μεταφερθεί και στη Γερμανία. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έχει η Διευθύντρια της Πινακοθήκης και Μουσείων Δήμου Αθηναίων Νέλλη Κυριαζή. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου η Σαλώμη Παπαδοπούλου.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Γερμανικού Πολιτισμού 2007».