"Nordost" στο Θέατρο Τέχνης

23.10.2007
Από την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου αρχίζουν οι παραστάσεις του έργου «NORDOST» του Τόρστεν Μπουχστάινερ (Torsten Bushsteiner), σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο.

Από την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου αρχίζουν οι παραστάσεις του έργου «NORDOST» του Τόρστεν Μπουχστάινερ (Torsten Bushsteiner), σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο.

Μόσχα... 23 Οκτωβρίου 2002. Στη διάρκεια του μιούζικαλ NORDOST στο Θέατρο Ντούμπροβκα, Τσετσένοι αυτονομιστές κατέλαβαν το θέατρο και συνέλαβαν ομήρους για τρεις μέρες 850 θεατές.

Η κάθε μία από τς δύο πλευρές της ρωσο-τσετσενικής σύγκρουσης τής δίνει διαφορετικό όνομα. Και κατά μία έννοια, έχουν δίκιο και οι δύο. Οι Τσετσένοι επαναστάτες την ονομάζουν «απελευθερωτικό αγώνα». Λένε ότι η Τσετσενία ποτέ δεν ενώθηκε οικειοθελώς με τη Ρωσία. Κατακτήθηκε μόνο με τα όπλα. Γι αυτούς, ο πόλεμος του 1994-1996 και η τελευταία εκστρατεία που άρχισε το φθινόπωρο '99 για τη συντριβή των τσετσενικών αγώνων για ανεξαρτησία, αποδεικνύουν ότι οι ρωσικές κυβερνήσεις μιλούν μόνο τη γλώσσα της ισχύος.

Οι Ρώσοι ονομάζουν την σύγκρουση «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Αξιωματούχοι της Μόσχας ισχυρίζονται ότι, αφότου έφυγαν οι δυνάμεις τους το 1996, η Τσετσενία έγινε άντρο του οργανωμένου εγκλήματος και των απαγωγών. Δυστυχώς γι αυτούς, τα σημάδια ότι η αντίσταση της Τσετσενίας στη θέληση της Μόσχας αρνείται να πεθάνει, όλο και πληθαίνουν.

Οι Τσετσένες εθελόντριες αυτοκτονίας -οι «Μαύρες χήρες»- εδώ και μερικά χρόνια προκαλούν τον τρόμο του ρωσικού πληθυσμού. Οι πατέρες, οι σύζυγοι, οι γιοι, οι αδελφοί και οι φίλοι αυτών των γυναικών έχουν σκοτωθεί στον ρωσοτσετσενικό πόλεμο. Οι γυναίκες που επέζησαν ήθελαν να ζήσουν ειρηνικά, αλλά διαπίστωσαν πως αυτό ήταν πια αδύνατον. Φανατικές ισλαμίστριες δεν είναι με κανέναν τρόπο. Αυτές που συμμετείχαν στο Θέατρο της Ντουμπρόβκα ήρθαν ως ικέτιδες ειρήνης. Ύστερα από αυτά τα γεγονότα δεν έχουν πια την ίδια επιθυμία. Δρουν μόνο βίαια πλέον.

Στο έργο του Μπουχστάινερ τρεις γυναίκες, αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος ,μια Τσετσένα «μαύρη χήρα», μια Ρωσίδα όμηρος και μια Λετονή γιατρός, παρουσιάζουν σε παρόντα χρόνο, η κάθε μια από τη δικιά της σκοπιά, όλα τα περιστατικά αυτής της μαύρης σελίδας στην πρόσφατη ρώσικη ιστορία.

Οι τρεις αυτές γυναίκες διασταυρώνουν τις μαρτυρίες τους. Οι διάλογοί τους συναρπάζουν με τη ζωντάνια και την ανθρωπιά τους και χωρίς να θέτουν το ερώτημα της υπαιτιότητας , φτάνουν στο αποκορύφωμά τους με το τραγικό τέλος της ομηρίας, που κόστισε τη ζωή σε 17Ο άτομα.

Ο συγγραφέας Τόρστεν Μπούχστάινερ γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1964. Το 2001 γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο «Παίκτες». Ακολουθούν το «πεθαίνοντας στη Γερμανία» και «Τάνγκο Σόλο» Το 2005 γράφει το «NORDOST».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Χατζόπουλος καταθέτει την προσωπική του άποψη για το έργο: Για ένα τόσο πρόσφατο συμβάν, που ακόμα οι πληγές του παραμένουν ανοιχτές, σημασία έχουν περισσότερο τα ίδια τα γεγονότα και τα ερωτήματα που θέτουν, παρά η όποια σκηνική αναπαράστασή τους. Σ’ αυτό το έργο-μαρτυρία, τα πρόσωπα προσπαθούν να βάλουν τους θεατές στη θέση τους ?μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες? χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη του ζωντανού αφηγηματικού λόγου, σε μια παράσταση σχεδόν μη-θεάτρου, που συνενώνει σκηνή και πλατεία.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνικά - κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου- Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου- Σοφία Σεϊρλή

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Απογευματινές: Σάββατο (Λαϊκή) 6:15 μ.μ., Βραδυνές: Πέμπτη -Παρασκευή - Σάββατο 9:15 μ.μ., Τετάρτη & Κυριακή 8:00 μ.μ.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €22, €15 φοιτητικό - λαϊκή απογευματινή, €10 για τους νέους κάτω των 25 χρόνων κάθε Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ
ΥΠΟΓΕΙΟ - Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα
Τηλ. ταμείου: 210 3228706
ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ: Τρίτη- Κυριακή 10:00- 13:00 μ.μ. και 17:00 - 21:00 μ.μ.