Γκενό - Κολομπανί στο Megaron Plus

23.09.2010
O Ανρί Γκενό , ειδικός σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί και ο δημοσιογράφος Ζαν-Μαρί Κολομπανί συνομιλούν στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Megaron Plus για τα «Ηθικά, πολιτιστικά και οικονομικά διδάγματα της κρίσης»
O Ανρί Γκενό , ειδικός σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί και ο δημοσιογράφος Ζαν-Μαρί Κολομπανί συνομιλούν στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Megaron Plus για τα «Ηθικά, πολιτιστικά και οικονομικά διδάγματα της κρίσης»

Η ημέρα του Ανρί Γκενό αρχίζει στις 8.30 το πρωί, στο Πράσινο Σαλόνι του Μεγάρου των Ηλυσίων, με τη σημαντικότερη σύσκεψη του 24ώρου, όπου ο Νικολά Σαρκοζί, με τους 12 συμβούλους του, διαμορφώνει την κυβερνητική στρατηγική και οριστικοποιεί τις αποφάσεις του. Με αγάπη για την Ιστορία, τις λέξεις, την Μεσόγειο και τον Σάρλ ντε Γκόλ, ο Γκενό είναι, όχι μόνο η πέννα του Προέδρου, αλλά και ο άνθρωπος που επανασχεδιάζει τον δημόσιο λόγο ενός σύγχρονου πολιτικού και τον απαλλάσσει από κουρασμένα στερεότυπα. Οπαδός της σύνθεσης, ο Γκενό εγκατέστησε από την αρχή στις ομιλίες του Σαρκοζί τις εμβληματικές προσωπικότητες της γαλλικής Αριστεράς, όπως ο Ζαν Ζορές, ο Λεόν Μπλουμ και ο Γκι Μολέ και υποστήριξε δημόσια τη διαχρονική αξία των απόψεών τους στα κοινωνικά και εκπαιδευτικά θέματα.
Άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα και με επεξεργασμένες πεποιθήσεις, συναναστρέφεται τους φωτισμένους ρεαλιστές και των δύο παρατάξεων. Έχει μια εξαιρετική ικανότητα να τοποθετείται, χωρίς προκαταλήψεις, έναντι της πραγματικότητας και να αντιλαμβάνεται τις τάσεις του εκλογικού σώματος. «Με τον Γκενό θα κερδίσω τις εκλογές», είχε δηλώσει ο Νικολά Σαρκοζί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2006.

Ο Ανρί Γκενό γεννήθηκε το 1957 στην Άρλ, της νότιας Γαλλίας, πήρε το πρώτο του πτυχίο στην Ιστορία από τη Σορβόννη και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po), με ειδίκευση στην οικονομική πολιτική.
Η επαγγελματική του διαδρομή άρχισε από τον ιδιωτικό και τον τραπεζικό χώρο και συνεχίστηκε στην πολιτική, όταν το 1993 έγινε ειδικός συνεργάτης του πρόεδρου τη Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Φιλίπ Σεγκέν, τον οποίο ο ίδιος αναγνωρίζει ως τον μέντορά του στην πολιτική του καριέρα. Στη διετία 1994-95 βρέθηκε ως σύμβουλος δίπλα στον υπουργό Εσωτερικών Σάρλ Πασκουά και από το 1995 έως το 1998 υπήρξε διευθυντής τη Γαλλικής Υπηρεσίας Σχεδιασμού, υπεύθυνος για τη διαμόρφωση περιφερειακής πολιτικής για το διαμέρισμα Haut-de-Seine.
Παράλληλα με την πολιτική, εξελίχθηκε και η ακαδημαϊκή του καριέρα με την εκλογή του ως λέκτορα στην Ecole Normal Superieure στο Σεν Κλού. Από το 2007 o Ανρί Γκενό είναι ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Σαρκοζί και εκπρόσωπός του στην Ένωση για την Μεσόγειο, πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου για την συνεργασία των μεσογειακών χωρών.

Από τους πιο καταξιωμένους δημοσιογράφους της εποχής μας, ο Ζαν-Μαρί Κολομπανί εργάστηκε από το 1977 στην έγκριτη γαλλική εφημερίδα Le Monde της οποία τη διεύθυνση είχε από το 1994 και για δεκατρία χρόνια, ενώ συνεχίζει να αρθρογραφεί σε διεθνή έγκριτα Μ.Μ.Ε.
Γεννημένος στις 7 Ιουλίου 1948 στην πόλη Ντακάρ της Σενεγάλης, ο Ζαν-Μαρί Κολομπανί είναι παντρεμένος με την Catherine Sénès και έχουν πέντε παιδιά. Φοίτησε στα πανεπιστήμια Paris II-Assas και Paris I-Panthéon-Sorbonne, ενώ έχει Πτυχίο Νομικής με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο από το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού.
Το 1973, ο Ζαν-Μαρί Κολομπανί άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Office de Radiodiffusion Télévision Française (ORTF), και έπειτα στο γραφείο του FR3 στην πόλη Νουμέα της Νέας Καληδονίας. Το 1977 μπαίνει στην ομάδα της εφημερίδας Le Monde ως πολιτικός συντάκτης. Το 1983 γίνεται αρχισυντάκτης του πολιτικού τομέα της εφημερίδας. Το 1990 γίνεται γενικός αρχισυντάκτης της Le Monde. Τον Φεβρουάριο του 1991 διορίστηκε βοηθός διευθυντή σύνταξης. Τον Μάρτιο του 1994 εξελέγη Διευθυντής της εφημερίδας Le Monde. Το 1996 έγινε Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Monde Diplomatique. Το διάστημα 2000?2003 ήταν πρόεδρος της Monde Interactif.
Το 2007 εγκαταλείπει την Monde και ιδρύει την εταιρία JMCmédia. Τον Φεβρουάριο του 2009 δημιουργεί την ιστοσελίδα ενημέρωσης www.slate.fr, της οποίας είναι πρόεδρος. Γράφει επίσης άρθρα για την ισπανική «El Païs» και το ελληνικό «Βήμα».

Έχει γράψει αρκετά βιβλία πολιτικού περιεχομένου, εκ των οποίων το Είμαστε όλοι Αμερικανοί; 9έχει εκδοθεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις το 2002). Από το 2007 μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος τριών ιστοσελίδων (www.slate.fr, www.youphil.fr, www.wipplay.com) και διαχειριστής δύο εταιριών: της Generali France και της Editions Flammarion.
Παράλληλα, o Ζαν-Μαρί Κολομπανί παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια την εβδομαδιαία εκπομπή «La rumeur du monde» στο τηλεοπτικό κανάλι France Culture και συνεργάζεται με το εβδομαδιαίο περιοδικό «Challenges».

ΙΝFO:
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, 7 μμ.
Η συζήτηση θα γίνει στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ