«Ακούτε από την ΕΡΤ 2 την εκπομπή Συνθέτες και Δημιουργοί του Ελληνικού Τραγουδιού. Παραγωγή - παρουσίαση: Λόλα Νταϊφά».
Έτσι ξεκινούσε κάθε Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, τη διετία 1986-1987, η ωριαία εκπομπή της Λόλας Νταϊφά στην κρατική ραδιοφωνία, εκπομπή που φιλοξένησε πολλούς από τους σημαντικότερους συνθέτες και στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού. Σπουδαίοι και αγαπημένοι δημιουργοί, που είτε είχαν ήδη σφραγίσει ανεξίτηλα με το έργο τους τη μουσική ιστορία του τόπου μας, είτε έδιναν τότε τα πρώτα τους δείγματα για την ξεχωριστή πορεία που έμελλε να ακολουθήσουν.
Διαφορετικοί ηλικιακά και καλλιτεχνικά, εκπροσωπώντας διαφορετικούς μουσικούς δρόμους και παραδόσεις, όλοι, όμως, με μία πηγαία, ανόθευτη και διαχρονική σχέση με τον κόσμο, σε μία εποχή που το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι αποτελούσε κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων αλλά και τρόπο ζωής. Δύο δεκαετίες αργότερα, το ηχητικό υλικό από εκείνες τις συνεντεύξεις, που πραγματοποιηθήκαν άλλες στο στούντιο της ΕΡΤ, άλλες στα σπίτια των ίδιων των δημιουργών, σε κυλικεία θεάτρων ή στους χώρους που εμφανίζονταν τότε, συγκεντρώθηκε, απομαγνητοφωνήθηκε και αποτυπώθηκε σε μία καλαίσθητη έκδοση με την προσωπική επιμέλεια και φροντίδα της Λόλας Νταϊφά.
Οι Μουσικοί Διάλογοι μας αποκαλύπτουν χαρακτηριστικές πτυχές της ζωής, της πορείας και της σκέψης 24 κορυφαίων δημιουργών, έτσι όπως εκείνοι τις διηγούνται με ενθουσιασμό, πάθος, νοσταλγία ή και παράπονο. Θέματα και ιδέες - για τη μουσική, την κοινωνία, την πολιτική - που παραμένουν επίκαιρα σε ένα τοπίο ολότελα διαφορετικό. Λόγια από καρδιάς, που ταξιδεύουν τον αναγνώστη στον προσωπικό και μουσικό κόσμο τους, αλλά και στο κλίμα εκείνης της περιόδου, που ενώ κρατούσε ακόμα ζωντανή την ανάμνηση από τα οράματα και τις ελπίδες των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, προϊδέαζε για τις μεγάλες ανακατατάξεις που ήδη είχαν δρομολογηθεί.
Μέσα και από μια τέτοια ανάγνωση, οι Μουσικοί Διάλογοι αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον, στο βαθμό που οι συνεντεύξεις που φιλοξενούν φωτίζουν το μεταίχμιο ανάμεσα σε δύο εποχές.
Την έκδοση συνοδεύει ηχητικό ντοκουμέντο με τη μορφή CD με αποσπάσματα των συνεντεύξεων που παραχώρησαν στη Λόλα Νταϊφά - με αλφαβητική σειρά - οι: Θόδωρος Αντωνίου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Νινή Ζαχά, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Κακουλίδης, Κώστας Κινδύνης, Λίνος Κόκκοτος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Λεοντής, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Θάνος Μικρούτσικος, Σωτηρία Μπέλλου, Μίμης Πλέσσας, Μανόλης Ρασούλης, Γιάννης Σπανός, Σταμάτης Σπανουδάκης, Κυριάκος Σφέτσας, Μάριος Τόκας, Χριστόδουλος Χάλαρης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μάνος Χατζιδάκις.
Η Λόλα Νταϊφά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Από φοιτήτρια συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο της ΕΡΤ 2 και για δύο δεκαετίες παρουσίαζε εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου. Παράλληλα ασχολήθηκε δραστήρια με τις Δημόσιες Σχέσεις. Είναι η πρώτη γυναίκα που έσπασε τον ανδροκρατούμενο ποδοσφαιρικό χώρο και ίδρυσε το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Για την πετυχημένη πορεία της τιμήθηκε από τους Δήμους της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και από διάφορους αθλητικούς φορείς και σωματεία. Το τέλος του 1989 συνεργάστηκε με τον ΑΝΤ1 και δημιούργησε το πρώτο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στην ιδιωτική τηλεόραση. Έχει τιμηθεί για την ανθρωπιστική της δραστηριότητα. Είναι εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Unicef. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Είναι συλλέκτης. Διαθέτει μια από τις σπανιότερες συλλογές ακροκεράμων για τα οποία έχει εκδώσει το βιβλίο «Ακροκέραμα και Μνήμες». Σήμερα είναι διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Star.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στις 7:30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας». Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιάννης Κακουλίδης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μίμης Πλέσσας.