Πέντε συγγραφείς ελληνικής καταγωγής, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, συζητούν για τη λογοτεχνία, το έργο τους και τη σχέση τους με την Ελλάδα, καλεσμένοι του Megaron Plus.
Οι Βασίλης Αλεξάκης (Γαλλία), Άρης Φιορέτος (Σουηδία), Θοδωρής Καλλιφατίδης (Σουηδία), Πάνος Καρνέζης (Μεγάλη Βρετανία) και Περικλής Μονιούδης (Γερμανία) είναι συγγραφείς ελληνικής καταγωγής. Γράφουν όλοι σε ξένη γλώσσα, με εξαίρεση τον Βασίλη Αλεξάκη που γράφει και στα ελληνικά, και είναι γνωστοί στους Έλληνες αναγνώστες μέσα από τις μεταφράσεις των έργων τους.
Για πρώτη φορά, οι πέντε αυτοί συγγραφείς συζητούν μπροστά στο ελληνικό κοινό για τη λογοτεχνία, το έργο τους και τη σχέση τους με την Ελλάδα, σε μια κοινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.
Ως «πολίτες του κόσμου» με την ουσιαστική έννοια του όρου, καλούνται να διαλεχθούν γύρω από ζητήματα ταυτότητας - της ελληνικής ή της παγκόσμιας - που ενδεχομένως επηρεάζει τη ματιά και τον τρόπο της γραφής τους και να αποκαλυφθούν μέσα από την επιλογή της γλώσσας, της σκέψης και της ιδιοσυγκρασίας που επέλεξαν ως μέσο επικοινωνίας με τους αναγνώστες τους, μέλη της πολυπολιτισμικής κοινότητας του 21ου αιώνα. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη. Η συνάντηση των πέντε συγγραφέων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου δραστηριοτήτων του Megaron Plus.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή τους αρχίζει στις 6μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα ξεκινήσει μισή ώρα νωρίτερα.
Εγκατεστημένος στο Παρίσι από το 1968, ο Βασίλης Αλεξάκης έγραψε τα περισσότερα έργα του στα γαλλικά: Το σάντουιτς (1974), Τα κορίτσια του Σίτυ Μπουμ-Μπουμ (1975), Το κεφάλι της γάτας (1978), Οι Έλληνες σήμερα (1979), Έλεγχος ταυτότητας (1985), το αυτοβιογραφικό Παρίσι-Αθήνα (1989), Πριν (1992) κ.ά. Πολλά βιβλία του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στη Γαλλία: οι Ξένες λέξεις κέρδισαν το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2004, η Μητρική γλώσσα το Βραβείο Médicis, το Πριν το Βραβείο Αλμπέρ Καμύ, ο Μπαμπάς το Βραβείο διηγήματος της Γαλλικής Ακαδημίας. Το Τάλγκο που έχει ξεπεράσει τα εκατό χιλιάδες αντίτυπα, δημοσιεύτηκε πριν 25 χρόνια, βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο στην ταινία του «Ξαφνικός έρωτας». Πολλά βιβλία του κυκλοφορούν στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Αρμενία και την Τουρκία.
Γόνος Έλληνα μετανάστη και Αυστριακής μητέρας ο Άρης Φιορέτος γεννήθηκε το 1960 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Στο σπίτι έμαθε πρώτα τα γερμανικά και ύστερα τα ελληνικά. Σπούδασε Ιστορία της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Εργάστηκε ως μεταφραστής, επιμελητής κειμένων και αρθρογράφος για διάφορα σουηδικά περιοδικά. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία στη Σουηδία και το εξωτερικό, ανάμεσά τους από το Κέντρο Getty, το DAAD Kunstlerprogramm του Βερολίνου και πιο πρόσφατα από τη Σουηδική Ακαδημία.
Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας το 1938. Γιος δασκάλου από τον Πόντο, ήρθε στην Αθήνα το 1946 και αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων. Φοίτησε στη σχολή του Καρόλου Κουν και μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε στη Σουηδία, όπου σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Δίδαξε αργότερα φιλοσοφία στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Επί τέσσερα χρόνια διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό Μπόνιερς Λιτερέρα Μάγκαζιν. Από το 1976 ζει αποκλειστικά από το γράψιμο. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, ταξιδιωτικά δοκίμια, θεατρικά έργα. Έχει γράψει κινηματογραφικά σενάρια και έχει σκηνοθετήσει μία ταινία. Έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του και σχεδόν όλα τα έργα του έχουν μεταφρασθεί και κυκλοφορούν σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.
Ο Πάνος Καρνέζης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1967. Σπούδασε στην Ελλάδα Μηχανολογία και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αγγλία το 1992. Εκεί έκανε μεταπτυχιακά και εργάστηκε στη βιομηχανία πριν αρχίσει να γράφει στα αγγλικά. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή(Creative Writing) στο Πανεπιστήμιο East Anglia. «Ο λαβύρινθος» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε με την συλλογή διηγημάτων του «Μικρές Ατιμίες».To Πάρτι Γενεθλίων είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του (Εκδόσεις Λιβάνη). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκατρείς γλώσσες. Ζει στο Λονδίνο.
Ο Περικλής Μονιούδης γεννήθηκε το 1966 στο γερμανόφωνο Γκλάρους της Ελβετίας όπου είχαν μεταναστεύσει από την Αλεξάνδρεια οι Έλληνες γονείς του. Τα 15 μυθιστορήματά του και οι συλλογές από νουβέλες του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες κι έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία (Βραβείο Ιδρύματος Schiller της Ελβετίας, Βραβείο της Ενωσης Ελβετών Συγγραφέων κ.ά). Ο Μονιούδης έχει εκπροσωπήσει την Ελβετία στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης όπως επίσης και τη Γερμανία στην Έκθεση Βιβλίου του Παρισιού. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του κι έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Το 2005 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στο Κέιμπριτζ των ΗΠΑ. Σήμερα ζει στο Βερολίνο και τη Ζυρίχη.
Πέντε συγγραφείς ελληνικής καταγωγής, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, συζητούν για τη λογοτεχνία, το έργο τους και τη σχέση τους με την Ελλάδα, καλεσμένοι του Megaron Plus.