Νέα φωλιά και Γλάρος στον Νέο Κόσμο

21.09.2010
Σε μια φιλόξενη θεατρική φωλιά, μεταμόρφωσε η Μαίρη Βιδάλη, το χώρο όπου στεγάζει πλέον το Διάχρονο Θέατρο τις μελέτες του.

Σε μια φιλόξενη θεατρική φωλιά, μεταμόρφωσε η Μαίρη Βιδάλη, το χώρο όπου στεγάζει πλέον το Διάχρονο Θέατρο τις μελέτες του.

Στην οφ Μπροντγουέι Αθήνα στο Νέο Κόσμο, εκεί που το θέατρο μπορεί ακόμα να γίνεται κομμάτι της γειτονιάς, η Μαίρη Βιδάλη δημιούργησε στην οδό Πυθέου 52 ένα ευέλικτο πολιτιστικό κύτταρο, όπου θα γίνονται σπουδές κλασικών κειμένων, μελέτες άπαιχτων ελληνικών έργων, παρουσιάσεις αυτών, μαθήματα δραματικής τέχνης, σεμινάρια παιχνιδιού κούκλας για τους λιλιπούτειους θεατρόφιλους και γενικότερα η τέχνη σε διαφορετικές μορφές της θα βρίσκει βήμα έκφρασης.

Τον φετινό χειμώνα (Οκτώβριο) το Διάχρονο Θέατρο θα εγκαινιάσει τον χώρο με την παρουσίαση της πρώτης του σπουδής πάνω στον «Γλάρο» του Τσέχοφ, (αφού το 2010 είναι έτος Τσέχοφ) με τη μετάφραση του Λυκούργου Καλέργη, σε διδασκαλία του Γιάννη Μόρτζου.

«Με τον «Γλάρο», τη δέκατη δουλειά του, το Διάχρονο Θέατρο βρίσκει επιτέλους την δική του «θάλασσα», σημειώνει χαρακτηριστικά η ιδρύτρια του Μαίρη Βιδάλη. «Εδώ θα δείτε παλιούς, νέους και αγαπημένους σας καλλιτέχνες να μαθητεύουν κάθε χρόνο πάνω σε κλασικά κείμενα, παράλληλα να παρουσιάζουν άπαικτα ελληνικά έργα και κάθε χρόνο για τους μικρούς μας φίλους ένα παραμύθι με κούκλες. Τα καλοκαίρια θα συνεχίζουμε στα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, τις περισσότερες φορές με αρχαία ή αναγεννησιακά κείμενα. Το θέατρο είναι τρόπος ζωής και τούτο το Εργαστήρι ο τόπος που η ψυχή μας δεν θα γεράσει.»

Τους ρόλους στο «Γλάρο» άρχισαν να μελετούν από τον περασμένο Φεβρουάριο και ερμηνεύουν οι (με σειρά εμφάνισης): Δημήτρης Γιαννακόπουλος (Μεντβεντέκο), Μαρία Μαλούχου (Μάσα), Πάνος Νικολαΐδης (Σόριν), Τάσος Πολιτόπουλος (Τρέπλεβ), Μαίρη Βιδάλη (Νίνα), Τέλης Ζώτος (Ντορν), Τζένη Κολλάρου (Πωλίνα), Νίτα Παγώνη (Μαντάμ Αρκάντιν), Οδυσσέας Σταμούλης (Τριγκόριν), Νίκος Κικίλιας (Σαμπράεβ), Ρωξάνη Σαπούνοβα (Μαγείρισσα -τραγούδι).

Σε ζωντανή μουσική που έγραψε ο Απόστολος Κέντρας, και θα παίζει πιάνο κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Σκηνικά - κοστούμια: Σεμίραμις Μοσχοβάκη
Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Συνεργάτης σκηνογράφου: Νίκος Κουρνιάτης
Βοηθός σκηνοθέτη - ντουμπλίρ Νίνας: Αλεξάνδρα Αποστολίδου

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9:15 μμ και Κυριακή 6:15μμ


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα παρουσιάζεται η μελέτη πάνω σε σύγχρονο ελληνικό έργο. Για φέτος στην Μαίρη Βιδάλη εμπιστεύτηκε το πρώτο ανέβασμα του έργου του ο Λέανδρος Πολενάκης με τίτλο "Αλεξάνδρα με λένε;" και στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελένη Ροδά, η οποία θα κινηθεί με δεξιοτεχνία ανάμεσα στα όρια του θεάτρου και της μουσικής. Το έργο αποτελεί μια πολιτική και ηθογραφική θεώρηση της δεκαετίας του '60 με λαϊκά ακούσματα εκείνης της εποχής σε ζωντανή εκτέλεση από την ερμηνεύτρια. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Γιώργου Γιαννακόπουλου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Κάθε Σάββατο στις 5:30 μ.μ. και την Κυριακή στις 12:30 μ.μ. θα γίνεται μύηση των μικρών φίλων (2,5 ? 6 ετών) στο χώρο, με το κουκλοθεατρικό μιούζικαλ «Οι νέες περιπέτειες της Κοκκινοσκουφίτσας» σε σκηνοθεσία της Ιρίνα Μπόικο και μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.diachrono-theatre.gr για να γνωρίσετε την 10ετή δραστηριότητα του σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Διάχρονο Θέατρο:
Τηλ: .210.72.33.229
Διεύθυνση: Πυθέου 52, Νέος Κόσμος
TK 11743.