Η μεγαλύτερη αρχαιολογική βιβλιοθήκη

10.07.2007
Έτοιμη στο τέλος του 2007 η βιβλιοθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου!
Το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, έως το τέλος του χρόνου θα έχει τη βιβλιοθήκη, που αρμόζει στον πλούτο και την αίγλη του, αλλά και σε ένα επιστημονικό και ερευνητικό κέντρο.

Βεβαίως, βιβλιοθήκη είχε το ΕΑΜ και αυτή είναι από τις αρχαιότερες του είδους στον ελλαδικό χώρο, με περίπου 20.000 τόμους στους οποίους περιλαμβάνονται σπάνιες εκδόσεις, με τους παλαιότερους τίτλους να χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Μόνο που η κατάστασή της (βιβλία στοιβαγμένα, σε κούτες κ.λπ.) δεν διευκόλυνε το έργο των ενδιαφερομένων.

Το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 200.00 ευρώ την ανάπλαση και τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης, που θα επονομαστεί σε Αλέξανδρος Ωνάσης. Οι εργασίες θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν έως τον Δεκέμβριο του 2007, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου χθες το μεσημέρι, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία Ιδρύματος και ΕΑΜ «παράδειγμα μεταξύ χορηγού και χορηγούμενου». Πράγματι η χρηματοδότηση του έργου της βιβλιοθήκης εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας των δύο φορέων, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στις εκθέσεις στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Το έργο της βιβλιοθήκης ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Στάικος και ενέκρινε ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Καλτσάς. Εκτός από τους 20.000 τόμους (Αρχαιολογία, Ιστορία, Τέχνη, αρχαία ελληνική φιλοσοφία κ.ά.), η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει και τα μοναδικής αξίας «ημερολόγια ανασκαφών», από τις μεγάλες ανασκαφές του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Η συγκρότηση της βιβλιοθήκης ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, παράλληλα με αυτήν του ΕΑΜ, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1889.