Τα Κίροφ στο Λυκαβηττό

06.07.2007
Το 250(!) ετών χορευτικό συγκρότημα, ο παλαιότερος οίκος χορού της Ρωσίας, θα επισκεφθεί τη χώρα μας τον Σεπτέμβριο για πέντε παραστάσεις: 5,6,7 στον Λυκαβηττό και 10, 11 στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Αντιγόνη Καράλη
[email protected]

Χορογραφίες του Μάριους Πετιπά που δεν βλέπουν τακτικά το φως της δημοσιότητας, όπως το «Ρas de Deux» από το «Φυλαχτό» (1889) και την «Αρλεκινάτα» από τα «Εκατομμύρια του Αρλεκίνου» (1900), τη σπάνια παρουσιαζόμενη «Σοπενιάνα», αλλά κι ένα γκαλά αστεριών υπόσχονται τα μπαλέτα Κίροφ-Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης.

Το 250(!) ετών χορευτικό συγκρότημα, ο παλαιότερος οίκος χορού της Ρωσίας, θα επισκεφθεί τη χώρα μας τον Σεπτέμβριο για πέντε παραστάσεις: 5,6,7 στον Λυκαβηττό και 10, 11 στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Το μπαλέτο Μαριίνσκι γεννήθηκε στο Θέατρο της Αγίας Πετρούπολης. Σε μια πόλη-πρωτεύουσα που άλλαζε άλλο τόσο συχνά ονομασία (Αγία Πετρούπολη, Πέτρογκραντ, Λένινγκραντ, Αγία Πετρούπολη) αλλάζοντας κι αυτό τίτλους και ονομασίες με το πέρασμα των αιώνων (ιδρύθηκε το 1783), μετάλλαζε συγχρόνως ύφος και ήθος, παραμένοντας πάντα στις επάλξεις μιας υψηλής αισθητικής και τεχνικής αρτιότητας, μιας γνήσιας, αξεπέραστης σχολής.

Ενα κλιμάκιο του αυτού οργανισμού -που διοικείται από τον αρχιμουσικό Βαλέρι Γκεργκίεφ- επισκέπτεται τη χώρα μας. Με ένα 20μελές κορ ντε μπαλέ (σύνολο) και άλλους τόσους σολίστ, προτείνουν ένα μοναδικό στον προγραμματισμό του δίπτυχο που καλύπτει ολόκληρη την ιστορία του κλασικού και του ρομαντικού μπαλέτου, από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να εκτιμήσει στο πρώτο μέρος του δίπτυχου τη σπάνια παρουσιαζόμενη «Σοπενιάνα» που αποτελεί την πρωτότυπη έκδοση του μετέπειτα πασίγνωστου μπαλέτου «Οι Συλφίδες». Οι μαγικές μελωδίες του Σοπέν, που ενορχήστρωσε άλλο τόσο μαγικά ο Γκλαζούνοφ, τα ατμοσφαιρικά «Πρελούδια» και «Νυχτερινά» εναλλάσσονται με τα λικνιστικά βαλς και τις ζωηρές μαζούρκες, στην ανεπανάληπτη νεορομαντική χορογραφία του Μιχαήλ Φόκιν (1908) όπως την επανεπεξεργάστηκε η Αγκριπίνα Βαγκάνοβα ειδικά για τα Μπαλέτα Κίροφ (1931).

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης υπάρχει το «Divertissement» σε μορφή Γκαλά Αστεριών. Εδώ, οι σολίστ του Μαριίνσκι θα παρουσιάσουν εξαιρετικά αποσπάσματα, ενός σπάνιου ως επί το πλείστον ρεπερτορίου για την ανακάλυψη και απόλαυση μιας σειράς έργων που ακόμη και πολλοί ειδικοί δεν γνωρίζουν παρά μόνο κατ όνομα κι αποτελούν τον «απόκρυφο» θησαυρό των Ρώσων και των συγκροτημάτων τους.

«Ανοιγμα» μοναδικό και αποκαλυπτικό αποτελούν δύο προτάσεις του μέγιστου νεοκλασικού χορογράφου του 20ού αιώνα, Τζορτζ Μπαλανσίν. Μιλάμε για το υπέροχο «Τσαϊκόφσκι Pas de deux» (1960) σε μουσική από τα... παραλειπόμενα της «Λίμνης των κύκνων» του Τσαϊκόφσκι και το ντουέτο-αντάτζιο από τα «Ρουμπίνια-Κοσμήματα» σε μουσική Στραβίνσκι (1967). Ακόμη πιο κοντά μας, το εκστατικό ντουέτο από το μπαλέτο «Ιn the middle somewhat elevated» (1987) του πολυτιμημένου φέτος (και) από το Φεστιβάλ Αθηνών μεγαλύτερου, ίσως, χορογράφου του τελευταίου τέταρτου του 20ού αιώνα, Αμερικανού Ουίλιαμ Φορσάιθ.

Από αυτή την εκθαμβωτική παρέλαση αστεριών, χορογράφων και συνθετών δεν θα μπορούσε να λείψει ο Γάλλος χορογράφος που «έστησε» και δημιούργησε το Μπαλέτο Μαριίνσκι, Μάριους Πετιπά. Μαζί με την παρουσίαση του δημοφιλέστατου Pas de deux από τον κοσμαγάπητο «Κουρσάρο» θα έχουμε και δύο από τις έσχατες χορογραφίες του που βλέπουν τα φώτα της ράμπας περισσότερο από έναν αιώνα μετά, σε μουσική του Ρικάρντο Ντρίγκο.

Πληροφορίες - Κρατήσεις με πιστωτική:
www.TicketNet.gr, τηλ.: 210-8840600.

Προπώληση εισιτηρίων:
Ticketnet - Κηφισίας 46
Virgin Megastores
Ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών