Έκθεση Ιακωβίδη στην Πάτρα

04.07.2007
Έκθεση έργων του Γιώργου Ιακωβίδη, που έχει ήδη παρουσιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη (2005-2006), πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2007.

Έκθεση έργων του Γιώργου Ιακωβίδη, ενός από τους σπουδαιότερους εκφραστές της Σχολής του Μονάχου, πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2007.

Η έκθεση, που έχει ήδη παρουσιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη (2005-2006), περιλαμβάνει έργα από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής του πορείας (1875-1932) και χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες.

Η πρώτη περιλαμβάνει τα καθαρά ηθογραφικά θέματα των πρώτων χρόνων των σπουδών του στην Αθήνα, κυρίως δίπλα στο δάσκαλό του Νικηφόρο Λύτρα. Η δεύτερη αποτελείται από έργα που απεικονίζουν μυθολογικές κυρίως σκηνές, ενώ η τρίτη καταλήγει στη χαρακτηριστική ζωγραφική του με σκηνές από την παιδική και οικογενειακή ζωή.

Ο Ιακωβίδης υπηρέτησε πιστά τον γερμανικό ακαδημαϊκό νατουραλισμό της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Τα θέματά του, παρότι ζωντανά και γεμάτα ελληνικό φως, διακατέχονται από την θεατρικότητα και την αυστηρότητα που επέβαλε ο ακαδημαϊσμός. Στα χρόνια της παραμονής του στην Γερμανία, τα θέματα του ήταν κυρίως σκηνές της καθημερινής ζωής, ιδίως συνθέσεις με παιδιά, εσωτερικά σπιτιών, νεκρές φύσεις, λουλούδια και άλλα. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα στράφηκε προς τη δημιουργία πορτρέτων και υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες προσωπογράφους. Ο Γεώργιος Ιακωβίδης έχει αφήσει μεγάλο ζωγραφικό έργο, περί τους 200 ελαιογραφικούς πίνακες που σώζονται στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης και Αμερικής, στην Πινακοθήκη Αθηνών και σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές. Διακρίθηκε ως ζωγράφος παιδικών σκηνών, προσωπογραφίας και ανθογραφίας. Από τα έργα του τα πλέον γνωστά είναι: η «Παιδική συναυλία» (Πινακοθήκης Αθηνών, φωτό), ο «Παιδικός καυγάς», ο «κακός εγγονός», το «Σκουλαρίκι», ο «Πάππος και εγγονός», τα «Πρώτα βήματα», η «Μητρική στοργή», το «Κτένισμα της εγγονής», η «Κρέουσα» κ.ά.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩN
Εκθεσιακός Χώρος: Μαιζώνος 110 26221 Πάτρα
Τηλ. 2610-966235, 222049.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Καθημερινά 10 - 1 & 6 - 9,
Κυριακή 10 - 1, Δευτέρα κλειστά.