Η νέα εταιρία θεαμάτων, Old stage εν δράσει!

05.10.2009
Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης αναλαμβάνει το ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή στη νέα εταιρεία θεαμάτων old stage η οποία ξεκινάει τη δράση της αυτό το φθινόπωρο. Ο avant garde πολυχώρος ΚΤΗΡΙΟ στου Ψυρρή θα είναι η βάση της και στόχος είναι η προβολή ποικίλων μορφών τέχνης (θεατρικές παραγωγές, μουσικά live, εκθέσεις) σε αναζήτηση του νέου.
Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης αναλαμβάνει το ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή στη νέα εταιρεία θεαμάτων old stage η οποία ξεκινάει τη δράση της αυτό το φθινόπωρο. Ο avant garde πολυχώρος ΚΤΗΡΙΟ στου Ψυρρή θα είναι η βάση της και στόχος είναι η προβολή ποικίλων μορφών τέχνης (θεατρικές παραγωγές, μουσικά live, εκθέσεις) σε αναζήτηση του νέου. Η προσπάθεια βασίζεται αμιγώς στον πειραματισμό και σε νέες προτάσεις επικοινωνίας της Τέχνης με το θεατή.

Και voila το πρόγραμμα 2009-2010: Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου ξεκινάει το "PR" του Γρηγόρη Χατζάκη. Οι ήρωες είναι τέσσερις χαρακτήρες που συναντάμε στη λογοτεχνία ή τον κινηματογράφο (Μαφάλντα, Τεντεν, Κάπτεν Χουκ, Τζέσικα Ράμπιτ), οι οποίοι στη διάρκεια ενός γενικού black-out, χάνοντας στο σκοτάδι την «εικόνα» τους, αποκαλύπτουν τα πιο απόκρυφα και σκοτεινά στοιχεία του χαρακτήρα τους, αυτά που «δεν θα έπρεπε να βγουν ποτέ στο φως». Κάθε χαρακτήρας βρίσκεται σε διαφορετικό δωμάτιο κι ο θεατής έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί με τη βοήθεια φακών σε όλους τους χώρους, επιλέγοντας τα δωμάτια που θέλει να παρακολουθήσει και το χρόνο που θα παραμείνει σε αυτά, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να φωτίσει τα σημεία που θέλει, καθώς και να παρέμβει στη δράση...
Στις τέσσερις αυτές παράλληλες και αλληλένδετες δράσεις στο χώρο, προστίθενται άλλα τρία δωμάτια: ένα στο οποίο βρίσκονται συντελεστές της παράστασης -οι οποίοι αυτοσχεδιαστικά επιχειρούν σε θεατρικό χρόνο να κρατήσουν τους πραγματικούς χαρακτήρες τους- και άλλα δύο δωμάτια - έκπληξη, όπου ο κάθε θεατής πειραματίζεται με την δική του εικόνα και προσωπικότητα. Μέχρι 17/1.

Την ίδια μέρα με την πρεμιέρα της παραπάνω παράστασης έρχεται το έργο του Διαμαντή Γκιζιώτη, "Χάνσελ και Γρέτελ (Η εποχή των γουρουνιών)". «Μια φθορά κι’ έναν καιρό, έξω απ’ τη μεγάλη πόλη βρισκόταν το μεγαλύτερο χοιροστάσιο που έχεις δει ποτέ. Περιμετρικά, υπήρχαν φτωχικά σπίτια φτιαγμένα από τομάρια γουρουνιών, πέτρες και ξύλα. Εκεί έμεναν οι οικογένειες των αντρών που δούλευαν στο χοιροστάσιο.
Το μεροκάματο μικρό και το αφεντικό δε συμπαθούσε καθόλου τις γυναίκες γι’ αυτό και το χοιροστάσιο απασχολούσε μόνο άντρες. Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ ήταν δυο αδέλφια πολυαγαπημένα, ο πατέρας τους εργαζόταν στο χοιροστάσιο κι η μητέρα τους εργαζόταν κατά κύριο λόγο στο μυαλό της. Η πείνα καμιά φορά ήταν αβάσταχτη. Γενικά αυτές εκεί οι γουρογειτονιές ζούσαν στην απόλυτη φτώχια.» Μια διαφορετική, σύγχρονη, αλληγορική διασκευή του παραμυθιού Χάνσελ και Γκρέτελ, όπου τα δύο αδέρφια χάνονται μέσα στη σκληρή πραγματικότητα ενός κόσμου που ζει στην ?εποχή των γουρουνιών?.

Όταν οι γονείς τους θα τους αφήσουν στην φασαρία των αισθήσεων ενός λούνα παρκ, τα παιδιά θα ακολουθήσουν έναν παράξενο, ευγενικό κύριο, που τους υπόσχεται να τα επιστρέψει σπίτι. Ο κύριος αυτός είναι ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα και πιο χλιδάτα εστιατόρια. Αυτό που κάνει το εστιατόριο, όμως, να ξεχωρίζει είναι η μυστική συνταγή ενός πιάτου με δύο είδη κρεάτων, χοιρινό και.. Έως τις 17 Ιανουαρίου, οι δύο ηθοποιοί Φανή Σπυριδάκη και Χάρης Αττώνης, επωμίζονται το σύνολο των χαρακτήρων που παρουσιάζονται στο έργο ενώ ο DJ Tareq μιξάρει ζωντανά τις μελωδίες του Χρίστου Θεοδώρου.

Επόμενο στη σειρά είναι το "Down the road". Το βραβευμένο ψυχολογικό θρίλερ του αμερικανού Lee Blessing, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τη «διαδρομή» της σχέσης ενός ζευγαριού βιογράφων, απ΄ όταν έρχονται σε επαφή με έναν θανατοποινίτη μανιακό δολοφόνο, που έχουν αναλάβει να επιμεληθούν την αυτοβιογραφία του. Τελευταία παράσταση Κυριακή 4 Απριλίου.

Δεν τελειώσαμε ακόμα. Εκτός απ' όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν επίσης live εμφανίσεις από τους Χρίστο Θεοδώρου με Βικτώρια Ταγούλη, Kikadot, Θανάση Χουλιάρα, Ηρώ Σαΐαν, Neon κ.α. Τέλος θα παρουσιάσουν εκθέσεις οι εικαστικοί Φαέθων Στάθης (ζωγραφική), Βασίλης Κάρδαρης (ζωγραφική), Δανάη Χατζάκη (installation), Κωνσταντίνος Τζημέας (φωτογραφία), Κωστής Ζάγκας (φωτογραφία).