Η επιστροφή του New York City Ballet

03.09.2001
Ραντεβού μετά από 30 χρόνια, δίνει το New York City Ballet, ένα από τα πιο σημαντικά χορευτικά συγκροτήματα, στις 4 και 5 Σεπτεμβριου στο
Ραντεβού μετά από 30 χρόνια, δίνει ένα από τα πιο σημαντικά και πρωτοποριακά χορευτικά συγκροτήματα του κόσμου, το New York City Ballet, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Οπως τόνισε ο διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Περικλής Κούκος, σε συνέντευξη τύπου, φέτος το φεστιβάλ ολοκληρώνει ένα κύκλο όσον αφορά τον χορό, o oποίος εκπροσωπήθηκε σε όλες του τις μορφές, με σημαντικά μπαλέτα όπως το New York City Ballet και τα Μπαλέτα Alvin Ailey.

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, το New York City Ballet θα ερμηνεύσει τρία έργα σε χορογραφίες του Μπαλανσίν και του Ρόμπινς. Συγκεκριμένα, το Ballo Della Regina (Χορός της βασίλισσας) του Bέρντι σε χορογραφία του Τζόρτζ Μπαλανσίν, το Dances at a Gathering του Σοπέν σε χορογραφία του Τζερόμ Ρόμπινς και το Symphony in C του Μπιζέ σε χορογραφία του Μπαλανσίν. Συνοδεύει η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με μαέστρο τον Richard Moredock.

Το New York City Ballet ιδρύθηκε το 1948 από τους Λίνκολν Κίρσταιν και Τζορτζ Μπαλανσίν. Η αρχική ιδέα ήταν του Κίρσταιν ο οποίος οραμάτιστηκε ένα αμερικανικό μπαλέτο όπου νέοι χορευτές θα μπορούσαν να ασκούνται και να εκπαιδεύονται υπό την καθοδήγηση των μεγαλύτερων ονομάτων στο μπαλέτο. Ετσι, όταν ο Κίρσταιν γνώρισε τον Μπαλανσίν, συνηδητοποίησε ότι βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Μετά το θάνατο του Μπαλανσίν, το 1983, ο Τζερόμ Ρόμπινς και ο Πήτερ Μάρτινς μοιράστηκαν την θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ενώ από το 1990, ο Μάρτινς έχει αναλάβει εξ΄ολοκλήρου τη θέση αυτή. Οπως ο Μπαλανσίν, έτσι και ο Μάρτινς, πιστεύει ότι η χορογραφική αναζήτηση είναι αυτή που διατηρεί αμείωτη την υπεροχή του συγκροτήματος. Με αυτή την φιλοσοφία, το χορευτικό συγκρότημα διατηρεί ένα ρεπερτόριο με περισσότερο από 150 έργα και με εναλλακτικό σχήμα 90 χορευτών που ασκούνται στο κλασικό στυλ.

Τιμές εισιτηρίων: 35.000, 25.000, 20.000, 12.000 και 10.000 δρχ. Εισιτήρια πωλούνται στα Κεντρικά Ταμεία (Σταδίου 4 - στοά Σπυρομήλιου, τηλ. 3221459) και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (τηλ. 3232771 και 3235582).

H παράσταση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Eλληνικού Φεστιβάλ και των Σχολών Aμερικανικής Παροικίας Aθηνών (ACS Athens), με σκοπό την υποστήριξη της ίδρυσης του Aμερικανοελληνικού Kέντρου Tεχνών Xαλανδρίου.