"Ικέτιδες" σε Ελληνικά και Ολλανδικά

04.07.2006
Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη ανεβαίνουν την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου σε συμπαραγωγή του Τheseum Ensemble (Μιχαήλ Μαρμαρινός- Ελλάδα) και του Veenfabriek (Paul Kοek- Ολλανδία).
Τι: Τheseum Ensemble / Veenfabriek, Ευριπίδη- Iκέτιδες
Πότε: 7, 8 Ιουλίου
Που: Επίδαυρος
Με ελληνικούς υπέρτιτλους
Τιμές Εισιτηρίων (€): Aνω 15, Β΄30, Α΄40, Διακ. 50, Μειωμένο 10

Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη ανεβαίνουν την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου σε συμπαραγωγή του Τheseum Ensemble (Μιχαήλ Μαρμαρινός- Ελλάδα) και του Veenfabriek (Paul Kοek- Ολλανδία).

O Mιχαήλ Μαρμαρινός σημειώνει χαρακτηριστικά για την παράσταση ότι "H παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων, με πολέμους στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, με μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, όπου συχνά ευρωπαϊκά στρατεύματα έχουν παίξει τραυματικό ρόλο [?], καθώς και η συνεχώς διαφεύγουσα αντίληψη περί δημοκρατίας έκαναν την επιλογή του έργου του Ευριπίδη Ικέτιδες επιτακτική."

Ο μύθος του έργου:
Ο Κρέοντας μετά την ήττα και το θάνατο των 7 Αργείων στρατηγών, που πολιόρκησαν τη Θήβα για χάρη του Πολυνείκη, αρνείται να επιστρέψει τα νεκρά σώματα των ηττημένων και απαγορεύει την ταφή τους. Οι μανάδες των στρατηγών ζητούν ικετευτικά από την Αίθρα, μητέρα του Θησέα, να πείσει το γιο της να συμβάλλει ως ηγέτης της Αθήνας στην ικανοποίηση του αιτήματος τους για ταφή των νεκρών...

Για την παράσταση που είναι δίγλωσση (Ελληνικά και Ολλανδικά) έγιναν δύο νέες μεταφράσεις: Η πρώτη από τα αρχαία ελληνικά στα ολλανδικά και η δεύτερη από το νεοδημιουργηθέν ολλανδικό κείμενο στα ελληνικά. Υπεύθυνος για τις μεταφράσεις είναι ο γνωστός και διαπρεπής κλασσικός φιλόλογος κ. Herman Altena.
Το κείμενο της παράστασης στα ελληνικά το επιμελήθηκαν οι Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Μιχαήλ Μαρμαρινός & ερευνητική- μεταφραστική ομάδα.


Σκηνοθεσία: Paul Koek, Μιχαήλ Μαρμαρινός
Σκηνικά: Paul Koek, Kenny MacLellan, Μιχαήλ Μαρμαρινός
Κοστούμια: Arien de Vries
Εγκατάσταση video: John van Oostrum
Μουσική: ομάδα συνθετών υπό τη διεύθυνση του Paul Koek
Σχεδιασμός φωτισμών: Uri Rapaport
Σχεδιασμός ήχου: Will-Jan Pielage
Ηθοποιοί-Μουσικοί: Μελίνα Αποστολίδου, Joachim Badenhorst, Reinout Bussemaker, Rik Elstgeest, Aus Greidanus jr., Joep van der Geest, Henriëtte Koch, Bo Koek, Ton van den Meer, John van Oostrum, Αγλαΐα Παππά, Σίμος Πατιερίδης, Yonina Spijker