«Modern Aesthetics» στην Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ

15.04.2009
Την Πέμπτη 7 Μαΐου εγκαινιάζεται στην "Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή" η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Μελετοπούλου, με τίτλο: «Modern Aesthetics».

Την Πέμπτη 7 Μαΐου εγκαινιάζεται στην "Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή" η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Μελετοπούλου, με τίτλο: «Modern Aesthetics».

Τα έργα της Μελετοπούλου που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, χωρίζονται σε δύο ενότητες, τα Τοπία και τα Ανθρωποκεντρικά έργα. Στην πρώτη ενότητα, παρουσιάζονται Τοπία απεικονισμένα με μία σύγχρονη, μεταμοντέρνα αισθητική. Τοπία αμφίσημα, όπου η αστική αρχιτεκτονική εμπλέκεται με το φυσικό τοπίο, μέσω μιας σύνδεσης είτε άμεσης, κάτω από το πρίσμα της εισχώρησης των μοτίβων του ενός χώρου στον άλλο, είτε έμμεσης, καθώς χρωματικές επιφάνειες με ματιέρες και απόδοση που παραπέμπει σε στοιχεία του φυσικού τοπίου (γρασίδι, θάλασσα, ουρανός), υπεισέρχονται στην απόδοση του αστικού τοπίου σαν αρχιτεκτονικές φόρμες.

Τοίχοι που θυμίζουν ουρανούς, πισίνες που μοιάζουν με θάλασσες, ανοίγματα σε εσωτερικά, τα οποία προσομοιάζουν λυρικά με κάποια μακρινά φυσικά τοπία, προσδίδουν έναν αέρα αμφισημίας και μεταφυσικής στην απόδοση του χώρου. Ενός χώρου που δεν είναι προφανές αν πρόκειται για εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος. Από σχεδιαστική άποψη, η σχηματοποίηση και η απόλυτη γεωμετρία των αρχιτεκτονικών στοιχείων, απαλύνεται, γλυκαίνει από την ποιητική ατμοσφαιρικότητα της χρωματικής γκάμας της καλλιτέχνιδας.

Διαφορετικοί τόνοι του μπλε-γαλάζιου του ουρανού και της θάλασσας, εμπλέκονται με τα γλυκά μωβ και σωμόν χρώματα των τοίχων και με τα σκούρα και ανοιχτά πράσινα του φυσικού τοπίου, σε επιφάνειες έντονα προοπτικές, ενώ κάποια πιο θερμά χρώματα υπεισέρχονται στις συνθέσεις της καλλιτέχνιδας μεμονωμένα και σε μικρότερη έκταση σε μοτίβα περισσότερο διακοσμητικά, όπως μια καρέκλα, δυο λουλούδια ή κάποιες πεταλούδες που πετούν στο εσωτερικό ενός δωματίου.

Η καθαρότητα και η λιτότητα της φόρμας και του περιγράμματος και η έμφαση στη γεωμετρία, χαρακτηρίζουν και τα ανθρωποκεντρικά της έργα, τα οποία χωρίζονται σε δύο ενότητες. Στα έργα εκείνα, των οποίων η γραφή είναι περισσότερο εξπρεσιονιστική, με ήσυχους, γαιώδεις τόνους - τα έργα αυτά συχνά δουλεύονται και με κάρβουνο και επικολλήσεις ριζόχαρτου επάνω στον καμβά δημιουργώντας ανάγλυφες επιφάνειες και ματιέρες -, και στη δεύτερη ενότητα των ανθρωποκεντρικών της έργων, η οποία χαρακτηρίζεται απ’ την καθαρότητα της γραφής και τις έντονες αναφορές στην φωτογραφική ? ποπ απόδοση του πορτρέτου και τα οποία παραπέμπουν σε ένα νέο-ποπ ζωγραφικό υπερρεαλιστικό ιδίωμα.

Συνολικά το έργο της Μελετοπούλου διέπει μια προσωπική ματιά οράσεως και απόδοσης του κόσμου που μας περιβάλλει. Μια ?νέα? διάσταση της πραγματικότητας με αναφορές τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή Τέχνη του Μοντερνισμού, αλλά και στις τάσεις της Σύγχρονης Τέχνης.

Διάρκεια έκθεσης: από Τρίτη 28 Απριλίου έως Σάββατο 18 Μαΐου 2009.
Αστρολάβος, (κάτω επίπεδο Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, www.astrolavos.gr, Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 10.30-14.00 & 18.00-21.00 Σάββατο: 10.30-15.00.