Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου!

27.03.2009
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, σήμερα, και πριν από κάθε παράσταση σε όλο τον κόσμο θα διαβαστεί το μήνυμα της ημέρας, γραμμένο φέτος από τον Βραζιλιάνο Αουγκούστο Μποάλ, σκηνοθέτη, συγγραφέα, καθηγητή, θεωρητικό, θεμελιωτή της μεθόδου «Θέατρο των Καταπιεσμένων».

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, και πριν από κάθε παράσταση σε όλο τον κόσμο θα διαβαστεί το μήνυμα της ημέρας, γραμμένο φέτος από τον Βραζιλιάνο Αουγκούστο Μποάλ, σκηνοθέτη, συγγραφέα, καθηγητή, θεωρητικό, θεμελιωτή της μεθόδου «Θέατρο των Καταπιεσμένων».

«Μία από τις κύριες υπηρεσίες της τέχνης μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους στις παραστάσεις της καθημερινής ζωής, όπου οι ηθοποιοί είναι και θεατές και η σκηνή και οι θέσεις στην πλατεία του θεάτρου συμπίπτουν. Ολοι είμαστε καλλιτέχνες. Κάνοντας θέατρο, μαθαίνουμε να βλέπουμε αυτό που είναι προφανές, αλλά που συνήθως δεν μπορούμε να δούμε, επειδή δεν έχουμε συνηθίσει να το παρατηρούμε. Αυτό που μας είναι οικείο, γίνεται αόρατο: Κάνοντας θέατρο, φωτίζουμε τη σκηνή της καθημερινής ζωής», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Αουγκούστο Μποάλ.

Δεκάδες θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη περιφέρεια έχουν απόψε 27/03, αύριο 28/03, μεθαύριο 29/03 και τη Δευτέρα 30/03 (ανάλογα με τις ημέρες παραστάσεων) ελεύθερη είσοδο για συγκεκριμένο αριθμό θεατών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (που καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου) γιορτάζεται και από τον Σύλλογο «Πολιτιστικές Απόπειρες», με σειρά παραστάσεων από 21 Θεατρικές Ομάδες της Αττικής, από σήμερα έως και την Κυριακή, στο «Πολύτροπο» (Λ. Μαραθώνος 26) στη Νέα Μάκρη.

Απόψε θα δώσουν παραστάσεις το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κερατέας, το Θεατρικό Εργαστήρι Σπάτων «Σκηνοβάτες», η Θεατρική Ομάδα «Αρτέμιδος Ανάβασις» του Δήμου Αρτέμιδος, το Θεατρικό Εργαστήρι της Πνευματικής Εστίας του Δήμου Βούλας, η Θεατρική Ομάδα «4ο Κουδούνι» του Δήμου Σπάτων και η «Κεντρική Σκηνή» του Συλλόγου «Πολιτιστικές Απόπειρες» Ν. Μάκρης.

Αύριο θα παρουσιάσουν έργα τους το θέατρο «Περίακτοι», το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων, η Θεατρική Ομάδα «Ασκεπείς» Κορωπίου, το Θεατρικό Εργαστήρι Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας , η Νεανική Σκηνή Δήμου Παλλήνης, η Θεατρική Ομάδα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δροσιάς, η Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Γυναικών Δήμου Θρακομακεδόνων και η Θεατρική Πορεία « Ανοιχτά Πανιά» του Δήμου Καλυβίων.

Την τελευταία ημέρα του εορτασμού συμμετέχουν με παραστάσεις τους το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Γλυκών Νερών , η Θεατρική Ομάδα «Φίλοιστρον» του Φ.Ε.Σ. Η ΚΑΝΤΖΑ, η «Πειραματική Σκηνή» του Συλλόγου « Πολιτιστικές Απόπειρες», το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα - Θεατρική Ομάδα Σαρωνίδας, το Θεατρικό Εργαστήρι του Συλλόγου «Πολιτιστικές Απόπειρες», η «Δημοτική Θεατρική Σκηνή Ν. Μάκρης «Πάροδος» και η Θεατρική Ομάδα Εκπολιτιστικού-Επιμορφωτικού Συλλόγου Ανθούσας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Θεάτρου, την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009, το Θέατρο Κάππα προσφέρει 20 διπλές προσκλήσεις για τη διαβαλκανική παράσταση «Του νεκρού αδελφού» με την υπογραφή του Σωτήρη Χατζάκη.

Τέλος, στην Ειρήνη Παπά απονέμεται σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το βραβείο «Ελληνίδες και Ελληνες παγκόσμιας αναγνώρισης» από τον Δημήτρη Σιούφα, πρόεδρο της Βουλής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Περισσότερες πληροφορίες για τα θέατρα ΕΔΩ...