Το θέατρο Άνοιξης υποδέχεται αυτόν τον χειμώνα το έργο του αμερικανού νομπελίστα συγγραφέα Τζον Στάϊνμπεκ «Άνθρωποι και Ποντίκια».
Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαργαρίτης μας μίλησε για την δουλειά του, για τη διασκευή της νουβέλλας του Στάινμπεκ. «Προτίμησα να βασιστώ αποκλειστικά ση νουβέλα του συγγραφέα και όχι στην έκδοση του θεατρικού έργου. Ετσι, δίνεται η ευκαιρία το προσωπικό ταξίδι του αναγνώστη να γίνει και το προσωπικό ταξίδι του θεατή, με μεγαλύτερη ελευθερία σκέψεων και προσεγγίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαργαρίτης προσθέτοντας ότι στόχος του ήταν η μεγαλύτερη πολυσημία , ανοιχτή σε ερμηνείες.
Μιλώντας για τη παράσταση μας «έβαλε» στο προσωπικό του ταξίδι που εκτυλίσσεται στο Αμερικανικό Νότο. Πρωταγωνιστές είναι δύο φίλοι, ο Λέννυ, (Δημήτρης Πιατάς) και ο Τζωρτζ, (Δημήτρης Σιακάρας). Δύο πρόσωπα που περιπλανιούνται σε ένα συνεχές ταξίδι, κουβαλώντας μαζί τους απατηλά όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Οραματίζονται την ζωή «μετά το ποτάμι», αυτό που αποτελεί σύνορο και εγκλεισμό ταυτόχρονα και τους γεμίζει ελπίδες για μια καλύτερη ζωή.
«Δεν έχω δει ποτέ να ταξιδεύουν δύο μαζί. Ίσως γιατί ο ένας φοβάται τον άλλον.» «Είναι καλύτερα να ταξιδεύεις με κάποιον.»Δύο εκφράσεις που άγγιξαν τον Γιάννη Μαργαρίτη και τον συνόδευσαν καθ’ όλη την δημιουργία του έργου του.
Οι δύο φίλοι ξεκινούν να ταξιδεύουν μαζί, αχώριστοι. Ο Τζωρτζ είναι αυτός που έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί, αλλά όχι να ονειρευτεί. Ο Λέννυ είναι αυτός που έχει τη σωματική δύναμη, δεν μπορεί να σκεφτεί αλλά μπορεί να ονειρευτεί και μάλιστα να παρασύρει και τον Τζώρτζ σε αυτό το όνειρο. Αλλά το όνειρο μπορεί μόνο να αγορασθεί, και για αυτό πρέπει να μαζέψουν χρήματα. Έτσι ο Τζωρτζ που μπορεί να σκεφτεί, προτείνει να δουλέψουν σε μια φάρμα. Στην φάρμα θα μπορέσουν να δουλέψουν για ένα διάστημα ώστε να πλησιάσουν το όνειρο. Ένα δικό τους κτήμα πέρα από το ποτάμι. Αλλά η αδυναμία σκέψης του Λέννυ σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη δύναμη του θα μετατρέψει το όνειρο σε εφιάλτη. Δεν μένει τίποτα άλλο από την υπέρτατη πράξη γενναιοδωρίας του Τζώρτζ προς τον ‘σχιζοφρενικό’ φίλο του Λέννυ- η απελευθέρωση του.
Η φάρμα, είναι ο τόπος εγκλεισμού τους, Οι άνθρωποι είναι μόνοι, και όλοι διεκδικούν ένα κομμάτι όνειρο. Και υπάρχει και η γυναικά (Χρυσάνθη Δούζη)μέσα σε αυτή την ανδροκρατούμενη φάρμα που δεν έχει όνομα. Η γυναίκα ζητάει την τρυφερότητα, την αγάπη και την επικοινωνία και ο Λέννυ έιναι ο μόνος που μπορεί να την πλησιάσει με το δικό του μοναδικό τρόπο. Η γυναίκα θα του χαρίσει ένα τραγούδι και όσο διαρκεί αυτό θα νιώσουν και οι δύο την απόλυτη ευτυχία. Αλλά θα χαθεί, όπως και ένα κομμάτι βελούδο που κάποτε είχε ο Λέννυ αλλά το έχασε.
Ο Δημήτρης Πιατάς που για να ενσαρκωσεί το ρόλο του Λέννυ, μίλησε με ψυχίατρους και ειδικούς ώστε να αντεπεξέλθει και ‘ιατρικά’ στον ρόλο του, παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: «Ο Λέννυ είναι σχιζοφρενής, δεν θυμάται το κοντινό του παρελθόν, είναι εκτός τόπου και χρόνου, κουβαλάει την δύναμη του υπερφυσικού, χωρίς κανένα όριο, αλλά πάνω από όλα είναι ελεύθερος άνθρωπος.»
Να σημειωθεί ότι το «Άνθρωποι και Ποντίκια» θα είναι από τις τελευταίες παραστάσεις που θα δούμε τον Δημήτρη Πιατά. Θα είναι σαν ένα ταξίδι αποχαιρετισμού από την προσωπική του καριέρα.
Όσον αφορά στο έργο ο κος Πιατάς μίλησε για μία σύγχρονη, συγκλονιστική και συνάμα εντυπωσιακή παράσταση που θα δοθεί σε αυτήν την «γιάφκα του Μεταξουργείου», όπως αποκάλεσε το θέατρο Άνοιξης, που εστιάζεται στην πραγματική φιλία, την αντρική φιλία και την τρυφερότητα μέσα σε μία μετά-γκέι περίοδο που ζει η ελληνική κοινωνία.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Θεατρική διασκευή: Γιάννης Μαργαρίτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Καρμεντσίτα Μπροσμπόγιου
Μουσική-Σύνθεση: Τάκης Τσάφος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Μαργαρίτης
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Δημήτρης Σιακάρας, ΧρυσάνθηΔούζη, Νίκος Ορφανός, Κώστας Ανταλόπουλος, Νικόλας Λάμπρου, Δημήτρης Ζωγραφάκης
Παραστάσεις:
Τετ., Πέμ., Παρ.: 21:15
Σαβ.: 18:30 και 21:15
Κυρ: 20 :00
Εισιτήρια: 18 ευρω/ φοιτ. 12 ευρω