Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης το Θέατρο "Διαδρομή" παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου 26 Ιουνίου στη γενέθλια γη της Τροίας τις Τρωάδες του Ευρυπίδη, στέλνοντας, έτσι, με μοναδικό τρόπο ένα μήνυμα ειρήνης από τη χώρα που κάποτε είχαμε πολλά να χωρίσουμε.
Το μικρό θεατράκι στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τροίας πλημμύρισε για πρώτη φορά στην ιστορία του από 500 περίπου Τούρκους και Ελληνες θεατές που παρακολούθησαν το αρχαίο αντιπολεμικό δράμα του Ευριπίδη έχοντας ταξιδέψει από την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, τη Μυτιλήνη, ακόμα και από την Αθήνα. Ανάμεσά τους ο δήμαρχος Ολυμπίας κ. Σκουλαρίκης, ο γενικός γραμματέας Επικρατείας Πάνος Λειβαδάς, ο σκηνοθέτης της "Πολίτικης Κουζίνας", Τάσος Μπουλμέτης, ο δήμαρχος του Τσανάκ-Καλε και πολλοί άλλοι επίσημοι φορείς της Τουρκίας.
Το ίδιο μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη τύπου παρόντος του δημάρχου του Τσανάκ- Καλέ και όλων των συντελεστών της παράστασης. Ο κ. Ουλγκούρ Γκαχάν μας αποκάλεσε "αδέλφια", αφού όπως είπε "στην περιοχή της αρχαίας Τροίας μοιραζόμαστε ένα κοινό παρελθόν. Είμαστε Τρώες, είστε Ελληνες, έχουμε πολεμήσει. Τώρα είμαστε αδέλφια για την ειρήνη και τη φιλία. " Παράλληλα πρότεινε το φεστιβάλ Τροίας που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο να πραγματοποιείται με ελληνοτουρκική σύμπραξη.
Η Αννα Βαγενά, φανερά συγκινημένη σημείωσε πως "Ειλικρινά δεν ξέρω σε ποια μεριά ανήκω, στους θύτες ή στα θύματα. Η λέξη "αδέλφια" που χρησιμοποίησε ο κ. Γκαχάν μας έδωσε τη δυνατότητα να παίξουμε εδώ. Στη γενική δοκιμή το θέατρο κατακλύστηκε από ντόπιους κάτι που μου θύμισε τις παραστάσεις του θεσσαλικού θεάτρου στην επαρχία. Στο τέλος της παράστασης, με πλησίασαν δύο χωρικοί και μου είπαν στα ελληνικά "ευχαριστώ". Αν ήξερα τη λέξη "αδέλφια" στα τούρκικα, θα απαντούσα "Ευχαριστώ αδέλφια".
Το δράμα των Τρωάδων, η σκηνή ανάμεσα στην Ανδρομάχη (Τάνια Τρύπη) και το μικρό Αστυάνακτα, η δολοφονία του, ο θρήνος της Εκάβης (Αννα Βαγενά), η σκηνή του σπαραγμού των γυναικών της Τροίας καθώς και η επιβλητική παρουσία του Ποσειδώνα (Γιάννης Θωμάς) που επανέλαβε στο τέλος με ταυτόχρονη τουρκική μετάφραση ότι "είναι ανόητος όποιος εκπορθεί πόλεις και ρημάζει τους τάφους και τα ιερά και όσια των νικημένων. Θα καταστραφεί κι αυτός με τη σειρά του", σκηνές που διαδραματίστηκαν για πρώτη φορά στο φυσικό τους τοπίο απέπνεαν τόσο έντονα συναισθήματα σε όλους όσοι παρακολουθήσαμε την παράσταση ώστε υπερκάλυψαν όλα τα αρνητικά της στοιχεία.
Σίγουρα τις εντυπώσεις κέρδισε το επιβλητικό φυσικό σκηνικό, τα κατεστραμμένα τείχη των εννιά Τροιών και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα των Δαρδανελλίων το οποίο γεννούσε στη φαντασία μας εικόνες από τα ομηρικά έπη.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρη
Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος
Σκηνικά - Κουστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Χορογραφία: Νατάσσα Ζούκα
Βοηθός Σκηνοθέτης: Δημήτρης Λιγνάδης
Φωτισμοί: Νίκος Καβουκίδης
Μουσική Διδασκαλία: Νανά Θρασυβουλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Λυγερού
Βοηθός Σκηνογράφου: Μυρτώ Τζάκη
Βοηθός Χορογράφου: Ράχμα - Κατερίνα Λαχλάλι
Πρωταγωνιστές: Ποσειδών: Γιάννης Θωμάς, Αθηνά: Μάγδα Πένσου, Εκάβη: Άννα Βαγενά, Ταλθύβιος: Γιάννης Βούρος, Κασσάνδρα: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ανδρομάχη: Τάνια Τρύπη, Μενέλαος: Δημήτρης Λιγνάδης, Ελένη: Κατερίνα Λέχου
Γυναίκες των Τρωάδων: Παναγιώτα Κότσιρα, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Μάγδα Πένσου, Νικολέτα Φιλόσογλου, Σταυριάνα Πανδή, Αγορίτσα Οικονόμου, Σοφία Καραγιάννη, Κατερίνα Παυλάκη, Τάνια Παλαιολόγου, Αρετή Δήμητσα, Ειρήνη Χέλιου, Χριστίνα Μαξούρη, Ειρήνη Μουρελάτου, Σταυρούλα Κοντοπούλου
Πρόγραμμα παραστάσεων:
Ιούνιος
18- 19/6 : Επίδαυρος
21-22-23/6 : Θεσσαλονίκη
26/6: Τροία
28/6: Αλεξανδρούπολη
30/6: Βόλος
Ιούλιος:
1/7: Λάρισα
2/7: Κιλκίς
3/7: Μουδανιά
5-6/7: Ηράκλειο
7/7: Ρέθυμνο
8/7: Χανιά
10/ 7: Ραφήνα
11/7: Βύρωνας
16/7: Γιαννιτσά
17/7: Δίον
19/7: Κέρκυρα
20/7: Πρέβεζα
21/7: Γιάννενα
22/7: Κοζάνη
25/7: Λαύριο
28/7: Πάτρα
30/7: Ξυλόκαστρο
31/7: Ολυμπία
Αύγουστος:
1/8: Καλαμάτα
2/8: Πετρούπολη
4/8: Σιβήρη
6/8: Αμφίπολη
7/8: Καβάλα
11/8: Ρόδος
Σεπτέμβριος:
1/9: Παπάγου
4/9: Αιγάλεω
8/9: Κορυδαλλός
Γεωργία Οικονόμου
Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης το Θέατρο "Διαδρομή" παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου 26 Ιουνίου στη γενέθλια γη της Τροίας τις Τρωάδες του Ευρυπίδη, στέλνοντας, έτσι, με μοναδικό τρόπο ένα μήνυμα ειρήνης από τη χώρα που κάποτε είχαμε πολλά να χωρίσουμε.