Έκθεση προς τιμήν της ένταξης

19.05.2004
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , κ. Τάσσος Παπαδόπουλος τέλεσε την Τρίτη 18 Μαϊου τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης με έργα διάσημων Ελλήνων ζωγράφων, που οργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία για να τιμηθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , κ. Τάσσος Παπαδόπουλος τέλεσε την Τρίτη 18 Μαϊου τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης με έργα διάσημων Ελλήνων ζωγράφων, που οργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία για να τιμηθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ομιλία του στην έκθεση, που περιλαμβάνει 62 έργα διάσημων ζωγράφων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «από τα πρωιμότερα έργα στην έκθεση καταδεικνύεται η αδιάσπαστη συνέχεια του νεότερου με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, "αφού, παρόλη την εξάρτηση της τέχνης στο νεότευκτο ελλαδικό κράτος από την Ακαδημία του Μονάχου, οι πρωτεργάτες της ζωγραφικής, όπως ο Νικηφόρος Λύτρας ή ο Νικόλαος Γύζης, ουδέποτε ενέδωσαν στην ψυχρή τυπολατρία που ελλόχευε στον κλασικισμό".

Πρόσθεσε ότι αντίστοιχους δρόμους ακολούθησε και η Κύπρος με τους πρωτοπόρους της τέχνης της να προσαρμόζουν τα διδάγματα των ευρωπαϊκών σχολών στην ιδιοσυγκρασία και τις ιστορικές απαιτήσεις του τόπου τους. "Μέσα από την έκθεση αυτή αποδεικνύεται περίτρανα πως οι Έλληνες, ως φορείς και κληρονόμοι μιας πολυσχιδούς πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης, έχουν τα εχέγγυα και τις δυνατότητες να διαμορφώνουν μια σύγχρονη πρόταση πολιτισμού οικουμενικής σημασίας, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό λόγο και ρόλο στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο πρέσβης της Ελλάδας, κ. Χρήστος Παναγόπουλος, ανέφερε στην ομιλία του ότι τα 62 έργα, που εκτίθενται, "αποτυπώνουν την ελληνική ιστορία με τρόπο απόλυτα ζωντανό ξεκινώντας, μάλιστα, από την εθνική παλιγγενεσία του 1821". "Η ζωγραφική αυτή", είπε, "είναι αποτέλεσμα δημιουργίας, η οποία διαπερνά και καταγράφει τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού έθνους. Από την ίδρυση της Σχολής των Τεχνών στην Αθήνα το 1837, τους ζωγράφους της Σχολής του Μονάχου και προχωρώντας στις γενιές άλλων ζωγράφων που συνδέονται με εικαστικά κέντρα και τάσεις της Ευρώπης, αντιλαμβανόμαστε ότι η αφετηρία της νεοελληνικής τέχνης ταυτίζεται με την ολοένα και αυξανόμενη προσέγγιση και συνάφεια με τον ακμάζοντα πολιτιστικά δυτικό κόσμο.
Παράλληλα, η ελληνική εικαστική δημιουργία διατηρεί τα ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά της και, κυρίως, τις καταβολές της βυζαντινής τέχνης και των συνεχιστών της. Στον ίδιο χώρο σήμερα και για να καταδειχθεί ακριβώς αυτό, συνυπάρχουν, μεταξύ άλλων, έργα των Γύζη, Λύτρα και Βολανάκη με έργα των Κόντογλου, Θεόφιλου και Χατζηκυριάκου-Γκίκα".

Ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε ευχαριστίες, για την υλοποίηση της έκθεσης την Ελληνική Τράπεζα, συνδιοργανωτή της Έκθεσης και τον Πρόεδρό της Πάνο Γαλανό, τον Πρέσβη Πάμπο Χριστοφόρου, Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα και τον Δρ. Μιχάλη Δουλγερίδη, Διευθυντή Συντηρητής Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος. Στα εγκαίνια μίλησε επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Πάνος Γαλανός.