"Ο Πικάσο και η Ελλάδα" στην Ανδρο!

17.05.2004
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει για το φετινό "ολυμπιακό" καλοκαίρι και στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας μία έκθεση του σημαντικότερου εκπροσώπου του Μοντερνισμού...
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει για το φετινό "ολυμπιακό" καλοκαίρι και στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας μία έκθεση του σημαντικότερου εκπροσώπου του Μοντερνισμού Pablo Picasso με τίτλο "Ο Picasso και η Ελλάδα".
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το μουσείο Picasso του Παρισιού, στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος από τις 27 Ιουνίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2004. Πρόκειται για μια θεματική παρουσίαση του έργου του Picasso από την Ελλάδα, από την προϊστορική, την αρχαϊκή και την κλασική τέχνη, αλλά και από την αρχαία ελληνική μυθολογία και γραμματεία, επιχειρείται για πρώτη φορά.

Η έκθεση της Άνδρου θα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα που αφορούν σε όλες τις περιόδους της δημιουργίας του Picasso:
-Σπουδές αρχαίων εκμαγείων από τα νεανικά του χρόνια.
-Σχέδια και ελαιογραφίες της προ-κυβιστικής περιόδου που φανερώνουν τις αρχαϊκές επιδράσεις του ταξιδιού του Gosol.
-Ελαιογραφίες και έργα σε χαρτί της "κλασικής Περιόδου" 1918-1924 που ξεκινά μετά το ταξίδι στην Ιταλία.
-Ζωγραφικά έργα της δεκαετίας του 30 που περιστρέφονται γύρω από το μύθο του Μινώταυρου.
-Γλυπτά και χαρακτικά της ίδιας εποχής, κεραμικά της δεκαετίας του 40 καθώς και σειρά έργων γύρω από τα θέματα "πόλεμος και Ειρήνη" και Ο άνδρας με το πρόβατο".
-Τέλος, ζωγραφικά και χαρακτικά έργα των δύο τελευταίων δεκαετιών της ζωής του που αναφέρονται σε ελληνικούς, κυρίως διονυσιακούς, μύθους.

Στόχος της έκθεσης είναι να εισάγει το ελληνικό κοινό στις διάφορες πτυχές του έργου του Picasso και παράλληλα να αναδείξει τη σύνθετη και ουσιαστική σχέση του με την Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει εξαιρετική πολυμορφία όσον αφορά στην αισθητική, στην θεματολογία και στην τεχνοτροπία των έργων.

Τα έργα της έκθεσης "O Picasso και η Ελλάδα" προέρχονται εξ ολοκλήρου από το Μουσείο Picasso στο Παρίσι. Συνολικά θα εκτεθούν 116 έργα (ελαιογραφίες, σχέδια, γλυπτά, κεραμικά, χαρακτικά). Επιπλέον, η έκθεση θα περιλαμβάνει δέκα αρχαία αντικείμενα (αγαλμάτια, ανάγλυφα, αγγεία, κεραμικά) από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα συνδιαλέγονται με τα έργα του Picasso εξυπηρετώντας τη σαφέστερη παρουσίαση των ελληνικών επιδράσεων. Την έκθεση θα προλογίζει αναλυτική βιογραφική παρουσίαση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό γύρω από τη ζωή του Pablo Picasso.
Επιμελητές της έκθεσης είναι ο κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και ο κ. Jean Clair, Διευθυντής του μουσείου Picasso στο Παρίσι.

Παράλληλα να σημειωθεί:
- Όπως κάθε χρόνο, η έκθεση θα πλαισιωθεί από συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της Ανδρου, το πρωινό της Κυριακής 27 Ιουνίου. Τη φετινή συζήτηση με θέμα "Picasso. Σύνοψη των εικαστικών τεχνών του 20ου αιώνα" θα συντονίσει η Πρύτανις και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

- Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάζονται καθημερινά στην αίθουσα προβολών του Μουσείου ταινίες για τη ζωή και το έργο του Pablo Picasso.

- Σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου θα γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις στην έκεθση (στα ελληνικά και στα αγγλικά), ενώ στο διάστημα 4-27 Αυγούστου θα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 6-13 ετών.