"...κι αέρας στα πανιά μας!" από τον Λάκη Λαζόπουλο

01.12.2003
"Αναθεώρηση" στην επιθεώρηση κάνει φέτος στο θέατρο "Βρετάνια" ο Λάκης Λαζόπουλος και δημιουργεί μια νέα παράσταση, επιλέγοντας και διασκευάζοντας τα καλύτερα κομμάτια των επιθεωρήσεων που έχει παίξει μέχρι σήμερα στο θέατρο, αλλά και αρκετά εξ ολοκλήρου καινούρια.
"Αναθεώρηση" στην επιθεώρηση κάνει φέτος στο θέατρο "Βρετάνια" ο Λάκης Λαζόπουλος και δημιουργεί μια νέα παράσταση, επιλέγοντας και διασκευάζοντας τα καλύτερα κομμάτια των επιθεωρήσεων που έχει παίξει μέχρι σήμερα στο θέατρο, αλλά και αρκετά εξ ολοκλήρου καινούρια. Ρόλοι και κείμενα που έχουν παιχτεί στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία, αναθεωρούνται και προσγειώνονται στο σήμερα με νέα μορφή, αλλά με την ίδια σαρκαστική ματιά, σε μια "συσκευασία" με γενικό τίτλο "...κι αέρα στα πανιά μας!" H παράσταση ξεκινά, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές -λόγω των υποχρεώσεων του Λάκη Λαζόπουλου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας- την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.

Όλα συμβαίνουν στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας που ο ιδιοκτήτης της την έχει μετατρέψει σε ραδιοφωνικό σταθμό, για να ανεβαίνει όποιος θέλει να εκφραστεί με παρρησία για το κοινωνικό και πολιτικό μας γίγνεσθαι. Όποιος λοιπόν θέλει να μιλήσει για τα σημεία των καιρών μας χωρίς λογοκρισία, καταφεύγει στο ... ράδιο-ταράτσα!
Ο Λάκης Λαζόπουλος -που από φέτος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση των θεάτρων "Βρετάνια" και "Αθηνών"- θα έχει στο πλευρό του την Τζένη Μπότση, τριμελή ζωντανή ορχήστρα και δέκα νέους ηθοποιούς που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε εφτακόσια περίπου άτομα.
Όλοι μαζί θα κάνουν κάθε βράδυ στη σκηνή το δικό τους ταράτσα-πάρτι, με πολλές εναλλαγές, χορό, τραγούδι και hard core χιούμορ που θα προσαρμόζεται στα τελευταία νέα της επικαιρότητας, στην ταχύτητα και τη συναισθηματική ροή των γεγονότων, προσφέροντας στους θεατές μια τέλεια ... updated παράσταση! Η βραδιά θα κλείνει με το κείμενο "άλμα από κοντό", το οποίο είναι αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς που έρχονται.

"Η επιθεώρηση είναι ένα είδος που πεθαίνει", σημειώνει ο Λάκης Λαζόπουλος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της παράστασης. "Προσπαθούμε να συντηρήσουμε ένα ελληνικό είδος που σήμερα κάθε άλλο παρά ανθεί και μάλιστα, στελεχώνοντας το θεατρικό σχήμα μας με νέα παιδιά. Η παράσταση απευθύνεται και στους νέους. Προσπάθησα να σφυγμομετρήσω τι σημαίνει για έναν νέο άνθρωπο η ιστορία, η πολιτική, τι τον συγκινεί, τι τον αναστατώνει..."

Αναφορικά με τον όρο "επιθεώρηση - αναθεώρηση" ο κ. Λαζόπουλος σχολιάζει: "Αναθεώρηση των κειμένων, αναθεώρηση του λόγου, των σχέσεων, της ζωής μας. Όλα έχουν υποστεί σήμερα μια αναθεώρηση. Στο παρελθόν η γενιά του Πολυτεχνείου συζητούσε τα προβλήματα της αριστεράς στην ταβέρνα. Σήμερα αυτό γίνεται στην ... πισίνα! Έπειτα και η πολιτική έχει τοσο συγκλίνει που όλοι λίγο-πολύ, από όποιο χώρο κι αν προέρχονται, λένε τα ίδια. Η σύγχυση της εποχής μάς έχει κάνει να μην μπορούμε να καταλάβουμε αν ζούμε σε έναν πραγματικό ή σε έναν ψηφιακό κόσμο. Παλιότερα έκαιγαν τα βιβλία, σήμερα καίνε τα μυαλά. Τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται, οι πνευματικοί άνθρωποι φιμώνονται, η τηλεόραση προβάλλει ό,τι "πουλάει", οι λαϊκές τάξεις περιθωριοποιούνται, ώστε νομίζω ότι πρέπει σήμερα να υπάρχει η επιθεώρηση ως θεατρικό είδος, αλλά και ως τρόπος έκφρασης."

Ως προς τα κείμενα της παράστασης, ο Λάκης Λαζόπουλος μίλησε για παλιούς χαρακτήρες και νούμερα που αγαπήθηκαν (π.χ. "το παλτό", ο "ανθρωπάκος") προσαρμοσμένα όμως στο σήμερα, αλλά και για νέα κείμενα που θα αναδειξουν καινούριες "περσόνες" της επιθεώρησης και δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την επιστροφή του στο σανίδι: "Είμαι πολύ χαρούμενος που μετά από χρόνια ανεβάζω στο θέατρο ένα νέο κείμενο. Αισθανομαι άνετα σκηνικά."

Συντελεστές
Κείμενα- σκηνοθεσία: Λάκης Λαζόπουλος
Σκηνογραφία-κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης
Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Ρήγος
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκό
Μουσική: Γιώργης Χριστοδούλου

Πρωταγωνιστούν: Λάκης Λαζόπουλος, Τζένη Μπότση, Περικλής Ασημακόπουλος, Χάρης Αττώνης, Σύλβια Δελικούρα, Γιώργος Κανονίδης, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Βαγγέλης Κρανιώτης, Χριστίνα Μαθέα, Στέλλα Μπαλωμένου, Νίνα Μιχαλοπούλου, Πετρούλα Χρήστου.

Η παράσταση "...κι αέρας στα πανιά μας!" ανεβαίνει στο θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7, Αθήνα, τηλ. 210-3221579) από την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο στις 18.15 και 21.15 και Κυριακή στις 20.30.
Τιμές εισιτηρίων: ευρώ 20, 18, 15 (φοιτητικό).