Το Νομπελ Λογοτεχνίας στη Ν. Αφρική

02.10.2003
Ο νοτιοαφρικανός συγγραφέας Τζον Μάξγουελ Κούτσι (J.M Koetzee) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2003. Με τη βράβευσή του αυτή, ο Κούτσι σπάει την παράδοση του ''αιώνιου φαβορί'' για το Νόμπελ, που όμως πάντοτε κατέληγε σε κάποιον άλλο...
Ο νοτιοαφρικανός συγγραφέας Τζον Μάξγουελ Κούτσι (J.M Koetzee) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2003. ''Τα μυθιστορήματα του Κούτσι χαρακτηρίζονται από την δεξιοτεχνική τους σύνθεση, τους ευρηματικούς διαλόγους τους και την αναλυτική τους στιλπνότητα'', τονίζει η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της για την βράβευση του έργου του νοτιοαφρικανού συγγραφέα, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (1,3 εκατ. δολάρια).
Με τη βράβευσή του αυτή, ο Κούτσι σπάει την παράδοση του ''αιώνιου φαβορί'' για το Νόμπελ, που όμως πάντοτε κατέληγε σε κάποιον άλλο. Γεννημένος στην Πόλη του Ακρωτηρίου στα 1940, ο Κούτσι ξεκίνησε τη συγγραφική σταδιοδρομία του το 1974 και κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση το 1980 με το έργο του ''Περιμένοντας τους Βαρβάρους''(στα ελληνικά από τις εκδ. Ύψιλον).
Ο Κούτσι έχει τιμηθεί επίσης με το σημαντικό αγγλικό Βραβείο Μπούκερ το 1983, για το μυθιστόρημά του ''Βίος και Πολιτεία του Mάικλ K'' (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νεφέλη). ''Ο Κούτσι δεν χρησιμοποιεί ποτέ την ίδια συνταγή για δύο έργα του, πράγμα που συμβάλλει στη μεγάλη ποικιλία του έργου του'', αναφέρει, επίσης, η Σουηδική Ακαδημία, υπογραμμίζοντας επίσης την ικανότητά του να περιγράφει τον ''άλλο'' (ως ξένο ή απόκληρο) με πολλές μορφές.

Το έργο του Κούτσι είναι φορτισμένο με τις ιδέες και τις συμπεριφορές που απορρέουν από το απαρτχάιντ, μία έννοια που στο έργο του παύει να είναι φαινόμενο μίας τοπικής κοινωνίας, αλλά αποκτά οικουμενική διάσταση. ''Μία εντατική ανάγνωση αφήνει να διαγραφούν, ως επαναλαμβανόμενη στρατηγική, ο κλυδωνισμός των χαρακτήρων του σε μία δίνη, εμπειρία που ο συγγραφέας κρίνει απαραίτητη για την λύτρωσή τους. Τους ήρωές του διατρέχει η επιθυμία της απώλειας, όμως, με κάποιο παράδοξο τρόπο, αναλαμβάνουν δυνάμεις απεκδυόμενοι κάθε εξωτερική αξιοπρέπεια'', τονίζει η Ακαδημία.

Ο Κούτσι είναι ο δεύτερος νοτιοαφρικανός συγγραφέας που τιμάται με το εξέχον αυτό βραβείο, έπειτα από τη Ναντίν Γκόρντιμερ, το 1991. Σε ελληνική μετάφραση κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ατίμωση (εκδ. Νέα Σύνορα), Ο Αρχοντας της Πετρούπολης (Νεφέλη), Στην καρδιά της χώρας (Σκρίπτα).