Το φετινό σύνθημα, που εμπνεύστηκε η ομάδα QueerTrans, είναι βασισμένο στη διατύπωση της Γαλλίδας φεμινίστριας συγγραφέως και φιλοσόφου Σιμόν ντε Μποβουάρ στην πρωτοποριακή μελέτη της, Το Δεύτερο Φύλο: «γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι».
Στόχος, να γίνει δημόσιος διάλογος γύρω από το ότι τα φύλα δεν είναι αυθύπαρκτα φυσικά ή βιολογικά. Τα φύλα δεν είναι μόνο “άντρας” και “γυναίκα” και η ταυτότητα φύλου δεν έχει να κάνει με τις ανατομίες και το φύλο που μας αποδίδεται κατά τη γέννηση. Μαθαίνουμε να επιτελούμε το φύλο μας, βασίζοντάς το στο πώς το επιτελούν άλλα άτομα. Τα άτομα που το φύλο τους συμφωνεί με το φύλο που τους αποδόθηκε όταν γεννήθηκαν είναι cis. Τα άτομα που διαφώνησαν με αυτό είναι trans. Ούτε οι ορμόνες, ούτε οι επεμβάσεις ούτε η γνώμη του κόσμου κάνουν ένα άτομο cis ή trans, non-binary, genderqueer, genderfluid, straight, gay, lesbian, bisexual, pansexual. Οι ταυτότητες φύλου δεν είναι αλληλένδετες με τις σεξουαλικότητες: μια τρανς γυναίκα μπορεί να είναι και λεσβία, ένας τρανς άντρας μπορεί να είναι και γκέι. Και τίποτε από αυτά δεν είναι δεδομένο.
Φέτος, ολόκληρη την εβδομάδα πριν το Athens Pride η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει επτά ημέρες γεμάτες με καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτικές συζητήσεις, δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης υγείας.
Η Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου είναι η διαδικασία της αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα και μητρώα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κα.) προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πώς αυτοπροσδιορίζεται και όχι σύμφωνα με το έμφυλο κανονιστικό δίπολο. Αυτό εάν και εφόσον το άτομο επιθυμεί να καταγράφεται επίσημα ως άρρεν ή θήλυ ή ως άλλο.
Κάποια κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επιβάλλουν τους όρους με τους οποίους επιτρέπουν σε ένα τρανς άτομο να προχωρήσει σε αυτήν την μετατροπή εγγράφων. Η αναγκαστική στείρωση, το διαζύγιο, η υποχρεωτική διάγνωση της ψυχικής υγείας ή κάποιο συγκεκριμένο όριο ηλικίας είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγούν σε αποκλεισμούς των τρανς ατόμων από υγεία, παιδεία, εργασία και κοινωνική ζωή.
Η μη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου «νομιμοποιεί» το bullying, τις βίαιες επιθέσεις τρανσφοβικού μίσους, την αναγκαστική σεξουαλική εργασία και την κοινωνική απομόνωση. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος, του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις και της τρανς γονεϊκότητας πρέπει να είναι αυτονόητο και για τα τρανς, ιντερσέξ και non-binary άτομα.
Φέτος, το ΕΣΡ θεώρησε πως το κρίσιμο αίτημα του φετινού Athens Pride δεν διαθέτει κοινωνικό χαρακτήρα και δεν είναι κατάλληλο προς δημοσίευση, δεν ενέκρινε την προβολή του.
ATHENS PRIDE DAY 2016
Σάββατο 11 Ιουνίου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
12:00 - 17:00
ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Face and Body Painting με τα χρώματα της υπερηφάνειας.
Φτιάξε το δικό σου πλακάτ και εκφράσου με το θέμα που σε καίει.
Rainbow Games
13:00 - 17:00
DJ SETS
17:00
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΊ / GREETINGS
18:00
ZUMBA® PARTY
Χορεύουμε και ξεσαλώνουμε ακολουθώντας τους ZUMBA® Instructors
18:30
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ
19:00
ΠΑΡΕΛΑΣΗ
21:00 - 00:00
ATHENS PRIDE
LIVE SHOW & PARTY