Ουτοπίες «σε απόσταση» στην Διπλάρειο Σχολή

31.05.2016
Η έκθεση Distant Utopias παρουσιάζεται από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στη Διπλάρειο Σχολή, στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς και στη Στέγη το Μάιο του 2016.

Μισή χιλιετία μετά την πρώτη δημοσίευση της Ουτοπίας, η ελληνογενής ονομασία που επινόησε ο Τόμας Μορ για το άγνωστο νησί με την ιδεώδη κοινωνικοπολιτική οργάνωση, χάρη σε συνεχείς σημασιολογικές διευρύνσεις έφτασε να σημαίνει κάθε σχέδιο και κάθε φαντασίωση για τη δημιουργία ή την επικείμενη έλευση μιας πραγματικότητας τελειότερης από την υπαρκτή. Ωστόσο, αν παραμείνουμε στην πιο στενή έννοια του όρου, η Ουτοπία, ως έλλογο σχέδιο επινοημένο από κάποιον κοινωνικό στοχαστή, έχει θεωρηθεί συχνά ως έκφανση ολοκληρωτικού πνεύματος. Στον τομέα της τέχνης, είναι κυρίως η μοντέρνα αρχιτεκτονική που, λόγω της πίστης στον ορθολογικό σχεδιασμό και την έμφαση στο συλλογικό εις βάρος του ατομικού, θα θεωρηθεί αντίθετη με την ουσία της ανθρώπινης φύσης και, επομένως, ουτοπική. Στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, αντίστοιχα, ο έντονος φορμαλισμός που χαρακτηρίζει τα έργα των καλλιτεχνών του Μοντερνισμού θα αμφισβητηθεί έντονα ήδη από τη δεκαετία του 1970.

Σήμερα, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, έχουν λάβει χώρα διάφορες μετατοπίσεις: από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια, από το βάθος στην επιφάνεια, από το χρόνο στο χώρο και από την ιστορία στη γεωγραφία. Ενώ όμως τα ουτοπικά οράματα εκλείπουν, η ουτοπία εισβάλλει στη ζωή μας και συγχέεται με την πραγματικότητα που βιώνουμε. Βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας την αγγλική σειρά Utopia, μνημονεύουμε διαλόγους από τη Φρουτοπία του Τριβιζά, γράφουμε τα κείμενά μας στη γραμματοσειρά Utopia, ακούμε στο ραδιόφωνο το “Utopian Land”.

Η έκθεση Distant Utopias αποτελεί μέρος και συνέχεια του συμποσίου “Utopia 500” που διοργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών μαζί με τον Γιάννη Σταυρακάκη. Ο Χρίστος Μιχαηλίδης και οι φοιτητές του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Βάλια Παπαστάμου και Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, χρησιμοποιούν τη μηχανή του Google Map αναζητώντας ουτοπίες «σε απόσταση», προκειμένου να πραγματευτούν με εικαστικό τρόπο ένα από τα ερωτήματα του συνεδρίου: Είναι άραγε δυνατή η ύπαρξη ουτοπιών σε συνθήκες ύστερου καπιταλισμού;

Συμμετέχουν οι: Χρίστος Μιχαηλίδης, Βάλια Παπαστάμου, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου

Επιμέλεια: Γιάννης Κονταράτος

Συντονισμός: Πάσκουα Βοργιά

Πληροφορίες

Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)- Αίθουσα Κλημεντίδη

Πληροφορίες: 210 900 5 800

6 - 10 Ιουνίου 2016

Ώρες λειτουργίας: 12:00-20:00 καθημερινά

Εγκαίνια: Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 | 19:00

Είσοδος ελεύθερη