Bowie: Τα 30 «εξωγήινα» look του Ψηλού Λευκού Δούκα [photos+vds]

11.01.2016
Δεν το γνωρίζαμε, δεν το περιμέναμε. Λίγες μέρες πριν γιόρτασε τα 69α του γενέθλια, ενώ έπασχε από καρκίνο και πιθανώς ήξερε ότι είχε λίγες μέρες ζωής. «Πέθανε ήσυχος, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του».

Μια θρυλική προσωπικότητα της ροκ, πολυσχιδής καλλιτέχνης και σε πολλά επίπεδα ρηξικέλευθη προσωπικότητα. Εκτός από το κομμάτι της μουσικής, ο David Bowie ήταν ένας υπαρξιακός χαμαιλέων και ένα σύμβολο για τη δύναμη της ελευθερίας και της θεατρικότητας επί σκηνής.

Ο εξωγήινος, ο ανδρόγυνος, ο απροσάρμοστος, ο σεξουαλικός ταξιδιώτης, ο αστροναύτης από μακριά. Ο Κύριος Bowie όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι New York Times, έγραφε κομμάτια για όσους ήταν «στην απέξω».

Η μουσική του ένα μεταλλαγμένο μίγμα ροκ, καμπαρέ, τζαζ και «πλαστικής ψυχής»… δεμένη με αυθεντικά μουσικά "νήματα". Όλοι οι εκπρόσωποι του μουσικού φάσματος τον λάτρευαν: Από κλασικούς συνθέτες όπως ο Φιλιπ Γκλας μέχρι σκληρούς ρόκερς, χιπ χοπ καλλιτέχνες, απόκληρους της πανκ και ερμηνευτές μπαλάντας.

Η θεατρικότητά του ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως η Μαντόνα και η Λέιντι Γκάγκα, ήταν ένας από τους λόγους που ο Μόρισεϊ έγινε περφόρμερ, ενώ οι Nirvana τραγούδησαν το “The Man Who Sold the World,” από άλμπουμ του Bowie του 1970 το 1993 στο “MTV Unplugged in New York.” Το “Under Pressure,” μια συνεργασία με τους glam-rock, Queen, ήταν και το βασικό τέμπο για τη μετέπειτα επιτυχία του Vanilla Ice [1990] “Ice Ice Baby”.

Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1947, στο Νότιο Λονδίνο, ως Ντέιβιντ Τζόουνς. Στις 8 Ιανουαρίου του 2016, την ημέρα που συμπλήρωνε τα 69 χρόνια του, κυκλοφόρησε επίσημα το "Blackstar" - το 29ο και τελευταίο άλμπουμ της καριέρας του. Ήταν 20 χρόνια παντρεμένος με το μοντέλο Ιμάν και είχαν μία κόρη, την Αλεξάντρια Τζόουνς.

Οι μεταμορφώσεις του παραμένουν θρυλικές όπως και η άσβεστη δίψα του για το καινούργιο. Η ζωή του είναι όμως και μια φωτεινή υπενθύμιση ότι δεν έχεις καμία δικαιολογία να μην πειραματίζεσαι κάνοντας ΚΑΤΙ, όποια και αν είναι η ηλικία σου.

Δείτε 30 φωτογραφίες του Ψηλού Λευκού Δούκα - όπως τον αποκαλούσαν - που έσβηνε τη φωτιά με... βενζίνη!

Χ.Τ.