Παναγιώτης Μάργαρης: «Στην κρίση οι καλλιτέχνες πρέπει να βγουν μπροστά» [συνέντευξη]

16.12.2015
Ο διεθνούς φήμης δεξιοτέχνης κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ως κιθαρίστας και συνθέτης, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1500 συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Από το 1995 εως το 2010 υπήρξε κιθαριστικό ντουέτο με τον καθηγητή του στην κιθάρα Νότη Μαυρουδή. Πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα του, είναι η συμμετοχή του διάσημου κιθαρίστα Al di Meola, στη δισκογραφική δουλειά που ετοίμασε με την Ελένη Πέτα, με τίτλο Duende (η οποία κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2011), όπως επίσης και η συνύπαρξή του επί σκηνής με τον Al di Meola, στα δύο μοναδικά live που πραγματοποιήθηκαν στη μουσική σκηνή Gazarte τον Οκτώβριο του 2010. Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα εμφανίστηκαν σε Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Κύπρο.

Και να φανταστεί κανείς ότι η πρώτη επαφή του με τη μεγάλη του αγάπη την κιθάρα ήταν καθαρά συμπτωματική! Στα 13 του χρόνια παρακολούθησε τυχαία στην τηλεόραση τον διάσημο κλασικό κιθαρίστα Τζον Γουίλιαμς. Μαγεύτηκε και ζήτησε λοιπόν από τους γονείς μου να τον γράψουν στο ωδείο της γειτονιάς στη Νέα Σμύρνη, όπου και μεγάλωσε.

Από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο, Ο Παναγιώτης Μάργαρης εμφανίζεται ζωντανά στη σκηνή του «Clap» στον 3ο όροφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Μία μουσική παράσταση με τους ήχους της κιθάρας του ο οποίος θα ερμηνεύσει κομμάτια για σόλο κλασική κιθάρα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά «Με τη μαγεία της κιθάρας».

Διαβάστε τι μας είπε για το ταλέντο, την αφοσίωση, αλλά και το τίμημα που υπάρχει πίσω από όλες τις επιτυχίες:

Μιλήστε μας για τη νέα σας δισκογραφική δουλειά, «Με τη μαγεία της κιθάρας». Τι περιλαμβάνει;
Το άλμπουμ “Με τη μαγεία της κιθάρας”, περιλαμβάνει διασκευές μου σε αγαπημένες μελωδίες σπουδαίων δημιουργών, κομμάτια από το ρεπερτόριο της κλασικής κιθάρας, συνθέσεις μου, καθώς και πέντε τραγούδια τα οποία ερμήνευσαν εξαιρετικά ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μάρκος Κούμαρης των Locomondo, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Γεωργία Νταγάκη και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

Τι θα ακούσουμε – υπό το φως των κεριών – στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης;
Στη παράσταση που παρουσιάζω κάθε Σάββατο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ερμηνεύω κομμάτια από τις πρόσφατες δισκογραφικές μου δουλειές “Rock of my soul” και “Mε τη μαγεία της κιθάρας” καθώς και τραγούδια σημαντικών Ελλήνων και ξένων τραγουδοποιών. Συμμετέχει η εξαιρετική νέα ερμηνεύτρια Ελεάννα Φινοκαλιώτη. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης παράστασης, είναι ο απόλυτα φυσικός ήχος και όπως πολύ σωστά επισημάνατε, ο φωτισμός υπό το φως των κεριών.

Ο έρωτας σας για την κλασική κιθάρα σάς έχει επιστρέψει χαρές ανάλογες με την απόλυτη αφοσίωση που έχετε όλα αυτά τα χρόνια;
Ναι. Σε απόλυτο βαθμό τολμώ να πω. Οι χαρές και οι όμορφες στιγμές που έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσω της μουσικής, είναι ατελείωτες. Φυσικά κόπιασα σε υπερβολικό βαθμό και ως σπουδαστής αλλά και ως επαγγελματίας μουσικός, με χιλιάδες ώρες μελέτης και προβών. Εξάλλου ως γνωστόν, “τα αγαθά κόποις κτώνται”.



Σε αυτή την πορεία σας που είναι γεμάτη επιτυχίες, υπάρχει αυτό που λέμε «τίμημα»;
Φυσικά. Πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Αν θέλει κάποιος να έχει μια διαχρονικά ανοδική πορεία στην καριέρα του, θα πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση και να γεννά συνεχώς νέες ιδέες. Αυτό ενίοτε είναι αγχωτικό. Όμως εγώ είμαι γενικότερα πολύ ανήσυχος σαν άνθρωπος, οπότε αυτός ο τρόπος ζωής ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία μου.

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες … βαθιές φιλίες έχετε κάνει στο χώρο;
Ελάχιστες μπορώ να πω. Ένας πολύ αγαπημένος μου άνθρωπος είναι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, με τον οποίον μας συνδέει βαθειά και αληθινή φιλία.

Έχετε δηλώσει ότι «Η μουσική είναι το πιο ισχυρό ψυχοφάρμακο». Η επαφή με τη μουσική ενισχύει την αισιοδοξία;
Η μουσική είναι κατά τη γνώμη μου μια δραστηριότητα, η οποία μας φέρνει πολύ κοντά με την ψυχή και τα συναισθήματα μας. Συμβουλεύω όλους τους φίλους αναγνώστες, να ακούν σε καθημερινή βάση καλή μουσική. Είναι όντως ο καλύτερος τρόπος διαφυγής από τη μίζερη καθημερινότητα. Η επαφή με τη μουσική, μας κάνει να ονειρευόμαστε και να “ταξιδεύουμε”.



Κάνετε μαθήματα κιθάρας σε νέους ανθρώπους. Υπάρχουν νέα ταλέντα και πόσο επηρεάζει η κρίση την απόφαση να ασχοληθεί κάποιος με τη μουσική;
Η διδασκαλία είναι μια πολύ σημαντική πτυχή για εμένα. Λόγω περιορισμένου χρόνου ασχολούμαι επικουρικά με αυτήν. Νέα ταλέντα υπάρχουν αρκετά. Όμως το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Απαιτείται πολύ σκληρή δουλειά, υπομονή, επιμονή και πειθαρχία. Η οικονομική κρίση και το άγχος το οποίο προκαλεί στους ανθρώπους, σίγουρα αποτελεί τροχοπέδη για κάποιον νέο σπουδαστή κιθάρας, ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει τον πολυετή μαραθώνιο σπουδών.



Πως βλέπετε το κεφάλαιο δισκογραφία στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι το διαδίκτυο και τα social media βοηθούν τους καλλιτέχνες να διαθέσουν τη δουλειά τους ευκολότερα στο κοινό;
Η δισκογραφία στην Ελλάδα έχει απαξιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι πωλήσεις δίσκων έχουν μειωθεί σε τεράστιο βαθμό. Η μουσική φυσικά θα συνεχίσει να υπάρχει και ένας εναλλακτικός τρόπος προώθησης της δουλειάς των καλλιτεχνών είναι το διαδίκτυο. Νομίζω ότι στα επόμενα χρόνια, η δισκογραφική βιομηχανία θα κατευθυνθεί σε απόλυτο βαθμό στο internet.

Πώς βρίσκετε το ελληνικό ακροατήριο; Είναι ανοικτό σε ακούσματα διαφορετικά;
Το ακροατήριο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι ανοιχτό σε κάθε είδους άκουσμα. Η ουσία επιτυγχάνεται, όταν ο καλλιτέχνης (όποιο μουσικό είδος κι αν υπηρετεί), καταθέτει την ψυχή του και “τσαλακώνεται” επί σκηνής. Όταν κάποιος είναι αυθεντικός, αυτόματα κερδίζει το εκάστοτε ακροατήριο. Από κει και πέρα, είναι θέμα αισθητικής του καθενός τι θεωρεί καλό η κακό καλλιτεχνικά. Εγώ προσωπικά δεν έχω ταμπού στο θέμα της μουσικής και μου αρέσουν κομμάτια από όλο το φάσμα των μουσικών ειδών. Τον ίδιο τρόπο σκέψης διαπιστώνω όλα αυτά τα χρόνια, ότι έχουν και οι ακροατές μου.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε οι Έλληνες πιστεύετε ότι οι άνθρωποι της τέχνης έχουν ηθική υποχρέωση με το έργο τους να ενισχύουν ιδανικά και αξίες;
Όσο ποτέ άλλοτε! Σε αυτές τις παρακμιακές ημέρες κρίσης αξιών, οι καλλιτέχνες πρέπει να βγουν μπροστά και μέσω του έργου τους και της γενικότερης στάσης ζωής τους, να κρατήσουν τον πήχη ψηλά. Η κοινωνία χρειάζεται ηθική και συναισθηματική στήριξη και οι άνθρωποι των τεχνών είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ο καθένας με τον τρόπο του.



Εκτός από ερμηνευτής είστε και … ακροατής. Πηγαίνετε ο ίδιος σε συναυλίες άλλων;
Αρκετά συχνά θα έλεγα. Απλά στην πορεία του χρόνου έχω γίνει πολύ επιλεκτικός και δύσκολος θα έλεγα ακροατής. Για να πάω σε κάποια συναυλία, θα πρέπει να θαυμάζω πολύ τον καλλιτέχνη και να με αγγίζει βαθειά το έργο του.

Με ποιον μουσικό – που δεν έχετε συνεργαστεί – φαντάζεστε τον εαυτό σας πάνω στη σκηνή;
Είναι πολλοί οι συνάδελφοι τους οποίους εκτιμώ και θα ήθελα να συνεργαστώ. Έλληνες και ξένοι. Δε θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα διότι θα αδικήσω πολλούς που ενδεχομένως ξεχάσω να αναφέρω.

Πώς εμπνέεστε για να εξελίσσετε το ρεπερτόριό σας;
Εμπνέομαι από την ίδια τη ζωή. Από τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου και πάνω απ όλα, από την αγάπη μου για την κιθάρα και τη μουσική. Όπως είπα και προηγουμένως, είμαι πολύ ανήσυχο πνεύμα και διαρκώς αναζητώ τρόπους εξέλιξης μου σε καλλιτεχνικό αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο. Δεν αντέχω το τέλμα και μαραζώνω στη σκέψη και μόνο μιας καλλιτεχνικής ρουτίνας.



Έχετε κάποιο πλάνο για τα επόμενα βήματά σας. Σχέδια;
Ετοιμάζω μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, όπου και θα παρουσιάσω την παράσταση “Με τη μαγεία της κιθάρας”. Επίσης θα συναντηθώ επί σκηνής με τον σπουδαίο Σταμάτη Κραουνάκη. Θα εμφανιστούμε σε επιλεγμένους χώρους και θα παρουσιάσουμε το ρεσιτάλ για κιθάρα και φωνή με τίτλο “Μυστική συνάντηση”, με τον Σταμάτη σε ρόλο ερμηνευτή. Η αμέσως επόμενη εμφάνιση μας, θα πραγματοποιηθεί στο πανέμορφο θέατρο Απόλλων στη Σύρο.

Συνέντευξη Χριστίνα Τσατσαράγκου