Το έργο περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα και τα τεχνάσματα που εκείνος μηχανεύεται για να κατακτήσει τις καρδιές μας, όμως καθώς διαδραματίζεται σε μια πολιτικά ταραγμένη εποχή, στηλιτεύει επίσης, με χιούμορ, τη διαφθορά και το φανατισμό των αντίπαλων παρατάξεων που διαδέχονται η μία την άλλη στην εξουσία.
Εμείς μιλήσαμε με την Κερασία Σαμαρά που κρατά και το ρόλο της σκηνοθέτιδος την παράσταση αυτή στην προσπάθειά μας να αποκρυπτογραφήσουμε λίγο παραπάνω το έργο αυτό.
Πείτε μας λίγα λόγια για την Ερωτική αυτή Μονομαχία…
Πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα. Ένα μαγικό κουτί που ανοίγοντάς το μας ταξιδεύει στον πορσελάνινο κόσμο των «μπιμπλό» που όλοι σίγουρα έχουμε δει στο πατρικό μας σαλόνι. Σχολιάζει αυτόν τον κόσμο, τον ζωντανεύει, περιηγείται στους ανθρώπινους χαρακτήρες του που είναι απολύτως αναγνωρίσιμοι και τους ψηλαφεί με κάποια διάθεση χιούμορ και γλυκιάς μελαγχολίας.
Το έργο έχει πέντε πρόσωπα, όλα πολύ νέοι άνθρωποι, όμορφοι και ερωτεύσιμοι, που, αν και αστειεύονται με τη ζωή, βρίσκονται ο καθένας στη δική του δίνη: άλλος στη δίνη του έρωτα, άλλος στη δίνη της πολιτικής του επιλογής, άλλος και στα δύο, κι όλα αυτά κάτω από το βάρος του χρόνου που περνά αδυσώπητος.
Eπικεντρώνεται στην ευγενή ερωτική διεκδίκηση του γοητευτικού ευγενούς συνωμότη από τις δύο θελκτικές γυναίκες του έργου, της κόμισσας και της ανεψιάς της, καθώς και στις ραδιουργίες που αυτές μηχανεύονται για να τον διασώσουν από τον φοβερό έπαρχο του βασιλέως που τον κυνηγά. Στη διάσωση αυτή βοηθά κι ένας νεαρός επίδοξος εραστής της δαιμόνιας κόμισσας.
Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο να σκηνοθετήσετε και να πρωταγωνιστήσετε; Τι σας γοήτευσε ιδιαίτερα σ΄αυτό;
Το χιούμορ, η κομψότητα και η χάρη που χαρακτηρίζουν ολόκληρο το έργο, αλλά κι αυτή η πικρή διαπίστωση ότι ο χρόνος που περνά επιβάλλει τους δικούς του κανόνες ούτως ή άλλως. Επίσης είναι πολύ διασκεδαστικός ο τρόπος που διαλέγουν οι δύο συγγραφείς του έργου να σχολιάσουν τις πολιτικές αναταράξεις της εποχής και την αλληλουχία αντίπαλων παρατάξεων, καθώς και το πολιτικό παρασκήνιο με τους αιώνια κερδισμένους επιτήδειους που είναι πιστοί σε όλες τις εξουσίες.
Πόσο καταλυτικός είναι ο έρωτας στην Ερωτική αυτή Μονομαχία;
Είναι κι αυτός σαν το χρόνο. Επιβάλλει τους δικούς του κανόνες και σε καθιστά ανίσχυρο, αναίτια ευτυχή, αναίτια δυστυχή και πολύ συχνά, γελοίο.
Πού συναντιούνται οι πέντε ήρωες; Τι είναι αυτό που τους ενώνει;
Νομίζω είναι η λαχτάρα τους για ζωή και έρωτα αλλά και η κοινή τους καταγωγή από την πάντοτε ακμαία αστική τάξη, τυλιγμένη στα ατλάζια της αποικιοκρατίας.
Τι θέλετε να πάρει μαζί του ο θεατής από την παράσταση αυτή;
Χαρά!
Τι ρόλο παίζει η μουσική στην παράσταση;
Τα τραγούδια και η μουσική του Τάσου Καρακατσάνη άλλοτε δίνουν στην παράσταση ένα στίγμα αθωότητας και τρυφερότητας και άλλοτε σχολιάζουν σκωπτικά τα δρώμενα, έτσι ώστε το έργο παίρνει μορφή μουσικής κωμωδίας. Είναι καθοριστικής σημασίας η μουσική γιατί όλο το έργο ανέβηκε με τη λογική ενός μουσικού κουτιού που ζωντανεύει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετείτε ένα έργο που συμμετέχετε. Αν ήταν να επιλέξετε θα επιλέγατε τη θέση του σκηνοθέτη ή του ηθοποιού;
Ομολογώ πως καθώς περνά ο χρόνος, αυτή η ερώτηση γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να απαντηθεί. Ίσως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ανακαλύπτω σιγά-σιγά κι εγώ πόσο σπουδαία είναι τα κείμενα που μας παραδίνονται και σε τι κόσμους μπορεί ο σκηνοθέτης να τα τοποθετήσει και να μας ταξιδέψει μέσα τους.
Μελλοντικά σχέδια;
Πολλά, συμπεριλαμβάνουν αρχαίο δράμα (Αντιγόνη και Αγαμέμνονα) καθώς και μια σαιξπηρική κωμωδία, ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε καλά να τα πραγματοποιήσουμε…
Γεωργία Οικονόμου
[email protected]