Εργαστήρι του Θωμά Κινδύνη για την Τέχνη του Θέατρου

08.11.2015
Η Τέχνη του θεάτρου στην υπηρεσία της προσωπικής ανάπτυξης του ανθρώπου: To θεατρικό αυτό εργαστήρι θα λειτουργήσει την περίοδο 2015-2016 υπό την διεύθυνση του Θωμά Κινδύνη και στοχεύει στο να μεταφέρει στους μαθητές γνώσεις για τη ζωή και τον εαυτό τους μέσα από την τέχνη του θεάτρου.

Στο τέλος του κύκλου οι μαθητές καλούνται να μεταφέρουν επί σκηνής την νέα τους κατανόηση για τη ζωή, τις δεξιότητες που ανακάλυψαν, την ικανότητά τους για επικοινωνία με το κοινό.

Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο του 2015 έως το τέλος Ιουνίου του 2016 και θα περιλαμβάνει:

  1. Συναίσθημα και ύπαρξη

Τα συναισθήματα αποτελούν ένα βασικό άξονα έρευνας της υποκριτικής αλλά και της σκηνοθετικής αντιμετώπισης ενός ρόλου.

Τι είναι όμως το συναίσθημα; Πως αυτό εκφράζεται στη ζωή μας; Κατά πόσο επηρεάζει τη δράση μας αλλά και την σωματική μας έκφραση; Ποιά είναι η σχέση του με την ενέργεια; Υπάρχει συναισθηματική μνήμη; Πως λειτουργείσυνδυαστικά;

Στην ενότητα αυτή θα διερευνήσουμε το συναίσθημα σε σχέση με την ύπαρξη μας αλλά και την σκηνική παρουσία

  1. Το σώμα και ο ηθοποιός. Στο σεμινάριο αυτό θα βιώσουμε όχι μόνο σωματικές ασκήσεις, αλλά με ποιόν τρόπο η κάθε κίνηση του σώματος αποτελεί μια ευρύτερη ψυχολογική δόνηση. Αυτή η διαδικασία κάνει το φυσικό μας σώμα ολοένα και πιο ευαίσθητο, έτσι ώστε να μετατρέπει τις εσωτερικές μας τάσεις (ωθήσεις-κλίσεις) και να τις μεταφέρει στο κοινό εκφραστικά από σκηνής.
  2. Έξη αρχετυπικές μάσκες. Αρχέτυπο σημαίνει κάτι που διαμορφώθηκε ήδη από την αρχή και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο. Με βάση αυτόν τον ορισμό, θα διερευνήσουμε 6 πρότυπα ανθρώπινων τύπων και πως με βάση αυτών θα δημιουργήσουμε μεγάλη γκάμα καταστάσεων και ιδιότυπων σχέσεων.
  3. Πώς απεικονίζεται ένας χαρακτήρας. Στο σεμινάριο αυτό θα δοθούν ασκήσεις, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να απεικονίσουν έναν ανθρώπινο χαρακτήρα πέρα από τις δικές τους χαρακτηριστικές κινήσεις. Πώς να ενσωματώνεις την ιδέα ενός χαρακτήρα που απέχει από τη δική σου ιδιοσυγκρασία και πώς να το κάνεις χωρίς να τραυματίζεις ή να τραυματίζεσαι.
  4. Περί Ατμόσφαιρας. Κάθε σύνολο ψυχολογικών και συναισθηματικών επιδράσεων σ’ ένα χώρο διαμορφώνει μιαν συγκεκριμένη ατμόσφαιρα. Χωρίς ατμόσφαιρα κάθε θεατρική δράση μπορεί να διαλυθεί και να μην έχει καμία κατανόηση στο κοινό.
  5. Αγωγή του Λόγου και της Φωνής. Στο σεμινάριο αυτό θέτουμε τις βάσεις για σωστή τοποθέτηση της φωνής, γνώση της φωνητικής μας μηχανής, φωνητική πλαστικότητα, ψυχοσωματικές φωνητικές ασκήσεις, φωνή, λόγος και τραγούδι.
  6. Επικοινωνία. Η Τέχνη είναι επικοινωνία, οπότε και στη τέχνη του θεάτρου το βασικό της συστατικό είναι η Επικοινωνία. Πώς μπορούμε όμως να αναπτύξουμε την επικοινωνιακή μας ικανότητα; Πώς επηρεάζει την απόδοσή μας σ’ έναν ρόλο και την επαφή μας με το κοινό;

Θα μελετήσουμε τρόπους και μεθόδους που θα αυξήσουν την ικανότητα να επικοινωνούμε αλλά και να παίζουμε στη σκηνή.

  1. Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, μελετώντας σε βάθος θέματα εκφοράς του λόγου, τη μουσικότητα στο λόγο, πώς ερμηνεύεται τόσο ο χορός όσο και οι ρόλοι στην Τραγωδία, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή.Στο τέλος της χρονιάς (τέλη Ιουνίου) θα πραγματωθεί και η παράσταση όπου θα παιχθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Λίγα λόγια για τον Θωμά Κινδύνη

Ο Θωμάς Κινδύνης, είναι ηθοποιός, μουσικοπαιδαγωγός, σκηνοθέτης και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης. Μαθητής μεγάλων δασκάλων του Θεάτρου όπως ήταν ο Δημήτρης Ροντήρης και ο Πέλλος Κατσέλης, μελετητής της Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής, σκηνοθέτης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας, έστρεψε γρήγορα το ενδιαφέρον του στην ανάδειξη της τέχνης ως ένα εργαλείο αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Έτσι από το 1993 δημιουργεί τις Μορφές Έκφρασης, με στόχο να αναδείξει την τέχνη ως ένα υπέρτατο εργαλείο πνευματικής ανάτασης και καλλιέργειας. Από τότε μέχρι σήμερα έχει παραδώσει χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης με βάση την προσωπική ανάπτυξη καθώς και εκατοντάδες διαλέξεις και σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότερα στο:www.morfesekfrasis.gr

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Παρασκευή στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης, Αλκμήνης 13, Κ.Πετράλωνα.

Ώρα: 6:00 μ.μ. εώς 10:00 μ.μ. (4 ώρες)

Οι εγγραφές ξεκίνησαν, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3464903, 210 3464002