Μπήκαμε στο Άσυλο Ανιάτων μ' έναν... Γλάρο [και δακρύσαμε]

16.10.2015
Υπάρχουν παραστάσεις που τις παρακολουθείς απλώς να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια σου. Αν πρόκειται για κάτι καλό και ενδιαφέρον, σε συνεπαίρνουν και εντυπώνονται μέσα σου. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες άλλες που συνιστούν μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.

Τις ζεις και τις βιώνεις αμφίπλευρα, είναι σαν να βλέπεις μία παράσταση εις διπλούν. Αυτό βιώσαμε στην παράσταση του «Γλάρου Ιωνάθαν Λίβινγκστον» στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη. Γιατί ταυτόχρονα με την παράσταση που διαδραματιζόταν μπροστά μας, μία άλλη, πολύ πιο σπουδαία λάμβανε χώρα στο κοινό.

Ηλικιωμένοι άνθρωποι με υγρά από τη συγκίνηση μάτια παρακολουθούσαν χωρίς… ανάσα την εξέλιξη της ιστορίας, ενώ μία γιαγιάκια κατάφερε επί πενήντα λεπτά να την παρακολουθήσει όρθια (όσο δηλαδή διαρκούσε η παράσταση) στις σκάλες, στηριζόμενη στην κουπαστή της. Αρνήθηκε να κάτσει, αρνήθηκε να κουνηθεί και δεν έχασε ούτε για ένα λεπτό το χαμόγελο από το στόμα της.

Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον που είδαμε σε θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνογραφία Πάρι Μέξη ήταν η ιδανική επιλογή έργου για να παρουσιαστεί στο μέρος αυτό. Και αυτό γιατί είναι βαθιά αλληγορικό παραμύθι του Ρίτσαρντ Μπαχ, που περιγράφει την προσπάθεια του ατόμου να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Ο γλάρος Ιωνάθαν είναι διαφορετικός: Αντίθετα από τους γλάρους του σμήνους του, αρέσκεται στο να πετάει όχι μόνο για να ψαρέψει τη λεία του, αλλά γιατί απλώς του αρέσει να πετάει. Οι άλλοι γλάροι τον εξορίζουν, αλλά ο Ιωνάθαν παρόλο που μένει μόνος δεν το βάζει κάτω. Εξασκείται στο πέταγμα, γίνεται καλύτερος και μια μέρα πετάει τόσο μακριά που συναντάει ένα σμήνος από άλλους γλάρους. Οι νέοι γλάροι τον υποδέχονται στην ομάδα τους και του αποκαλύπτουν πως κι εκείνοι εξορίστηκαν, ο καθένας από το δικό του σμήνος... Ο Ιωνάθαν ξεκινά να πετά μαζί τους, χαρούμενος που αγάπησε και διεκδίκησε μια ζωή καλύτερη από την απλή επιβίωση…

Οι πέντε ηθοποιοί της παράστασης, Άντρη Θεοδότου, Κωνσταντίνος Καϊκής, Μαρία Μοσχούρη, Θεοδώρα Ντούσκα, Ουσίκ Χανικιάν έδωσαν πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό. Αφηγούνταν την ιστορία δίνοντας ο ένας τη σκυτάλη στον άλλο, αλλάζοντας διαρκώς σώματα, αλλά και… στόματα και ρόλους. Γίνονταν ένα και αμέσως μετά χωρίζονταν σε σμήνη και σε τολμηρούς γλάρους που προσπαθούσαν ο καθένας ξεχωριστά να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή, να ανοίξουν τα φτερά τους και να... πετάξουν.

Ναι, τελικά, είδαμε δύο παραστάσεις στο Άσυλο Ανιάτων. Η μία αφορούσε τον «Γλάρο Ιωνάθαν» και η άλλη την θεραπευτική δύναμη της Τέχνης του Θεάτρου. Μιας τέχνης που με τρόπο μαγικό εισχωρεί στις καρδιές όλων των ανθρώπων και αγγίζει μοναδικά τις χορδές των ψυχών τους λειαίνοντάς τες έστω και για λίγο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον μπροστινό μου παππού να κλαίει με αναφιλητά στο άγγιγμα των ηθοποιών και να τους εύχεται μία ημέρα να γίνουν και αυτοί… γλάροι. Όπως και δεν θα ξεχάσω την κυρία Βάσω στο αναπηρικό της καροτσάκι να λέει πώς αν όλοι είχαμε την επιμονή και την υπομονή του Γλάρου Ιωνάθαν, δεν θα είχαμε προβλήματα.

ΙΝFO:

Η παράσταση «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» απευθύνεται σε ειδικές ομάδες κοινού με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης, όπως ασθενείς, ηλικιωμένους, έγκλειστους ή κατοίκους ακριτικών περιοχών, ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με αφετηρία το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη. Μια παράσταση βασισμένη στο παραμύθι «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον» ταξιδεύει σε σχολεία όλης της Ελλάδας

Συντελεστές:

Νίκος Κυπουργός: πρωτότυπη σύνθεση μουσικής

Γιωργίνα Γερμανού: σκηνογραφία

Μάνος Βαβαδάκης: βοηθός σκηνοθέτη

Ερμηνεύουν οι: Άντρη Θεοδότου, Κωνσταντίνος Καϊκής, Μαρία Μοσχούρη, Θεοδώρα Ντούσκα, Ουσίκ Χανικιάν

Παραστάσεις του Γλάρου Ιωνάθαν στο Άσυλο Ανιάτων │ Αγ. Ζώνης 39, Αθήνα

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου / 11:00

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου / 14:00

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου / 20:00

Σάββατο 17 Οκτωβρίου / 11:00

Η παράσταση έχει διάρκεια περίπου 50 λεπτά.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για κρατήσεις για το ευρύ κοινό:

T. 210 8646172, εσωτ. (160) & (101) & (103)

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]