Το πρόγραμμα του ΝΕΟΝ Έργο στην Πόλη αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σκοπός του ΝΕΟΝ είναι η παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης.
Η μνήμη, το ίχνος, η σωματικότητα, το θραύσμα και ο τελετουργικός ρόλος της τέχνης αποτελούν βασικούς τόπους στο έργο της Μαρίας Λοϊζίδου από τη δεκαετία του ’80 που παρουσίασε τα πρώτα της έργα μέχρι σήμερα. Η νέα της γλυπτική εγκατάσταση “Μεταβίβαση (ATransfer)”στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικούεδράζεται τόσο στην ιστορία και τα διασωζόμενα μνημεία του χώρου όσο και στην τεχνολογία, την επιλογή και το χειρισμό του υλικού. Η Μαρία Λοϊζίδου υφαίνει ένα φαινομενικά δύσχρηστο και άκαμπτο υλικό, όπως το νήμα από ανοξείδωτο χάλυβα, και δίνει μορφή σε έργα εξαιρετικής λεπτοτεχνίας, υπερβαίνοντας την παλιά και ξεπερασμένη διάκριση τέχνης – χειροτεχνίας. Μια εγκατάσταση που συνομιλεί δημιουργικά με τη μνήμη του τόπου και τα ίχνη της αρχαίας ελληνικής τέχνης, ώστε να αναδείξει όψεις της γυναικείας καλλιτεχνικής εργασίας – χειροτεχνίας που συνδέονται με την ύφανση, τη συλλογική εργασία, τη σχέση με το χρόνο και την εικαστική απόδοση του γυναικείου ψυχισμού πάνω στο εργόχειρο.
Η έκθεση αρθρώνεται σε έξι σημεία και όπως αναφέρει η Μαρία Λοϊζίδου, «τα έξι σημεία μπορούν να θεωρηθούν ως ένα είδος παράλληλης εικαστικής μεταφοράς η οποία διαβάζεται συμπληρωματικά, αλλά και αυτόνομα. Παρατίθενται σύμφωνα με εννοιολογικές συγγένειες με την τοπογραφία και τη σημασία του συγκεκριμένου χώρου και φυσικά βασίζονται στη συμμετοχή του θεατή. Η κυκλική περιφορά του επισκέπτη όπως του την επιβάλλει ο χώρος, πολλαπλασιάζει τις σχέσεις των πραγμάτων μεταξύ τους και δημιουργεί πολλαπλές επιστρώσεις. Κάθε σημείο εξαντλεί μια επί μέρους θέση απέναντι στην ιστορία του χώρου και παραπέμπει σε συγγενή βιώματα όπως αυτά εκπέμπονται από την υπάρχουσα ατμόσφαιρα. Βοηθά σε μια σφαιρική διακίνηση του επισκέπτη μέσα στο χώρο, βιωματικά, ή απλώς το επισκέπτεται με το βλέμμα ή και με τα δύο μαζί. Η εγκατάσταση περιορίζεται σε σημεία που αποτελούν κυρίως τον χώρο διάβασης του επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου».
Σχετικά με την έκθεση “Μεταβίβαση (ATransfer)”, η επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα αναφέρει: «Στην ψυχανάλυση ο όρος "μεταβίβαση" αναφέρεται στη διεργασία μέσω της οποίας οι ασυνείδητες επιθυμίες επανενεργοποιούνται και αποκτούν υπόσταση επίκαιρου γεγονότος. Η "Μεταβίβαση" της Μαρίας Λοϊζίδου ανακαλεί μία από τις θεμελιώδεις λειτουργίες της τέχνης που δεν είναι άλλη από τον αναστοχασμό και την επεξεργασία παρελθόντων βιωμάτων, συναισθημάτων και εμπειριών που σχετίζονται με την ατομική και τη συλλογική ιστορία. Η υφή του υλικού και οι συνειρμοί που προκύπτουν από τη συνεργατική πρακτική της ύφανσης θέτουν εκ νέου ζητήματα κοινωνικών σχέσεων και ανταλλαγών με επίκαιρο τρόπο σε ένα πεδίο διαχρονικής δραστηριότητας και ανθρώπινης παρουσίας».
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2015, και θα είναι ανοιχτή καθημερινά, τις ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου.