O Chris Dercon είναι Διευθυντής της Tate Modern από το 2011 και υπεύθυνος για τη σύλληψη και την εκτέλεση του προγράμματος των εκθέσεων, καθώς και για την εκπροσώπηση της Tate στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η εξέλιξη κάθε μουσείου αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την ανάπτυξή του ως οργανισμού. Δεν υπάρχει ούτε ένα μουσείο που να μην έχει αναπτυχθεί. Η εξέλιξη αυτή μεταλλάσσει την παρούσα μορφή του και η κύρια απάντηση που λάβαμε στο ερώτημα της αλλαγής ήταν: ας το ανοικοδομήσουμε! Όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον η εξέλιξη ενός μουσείου δεν αποτελεί απλά θέμα κτηριακών εγκαταστάσεων. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τί είδος μουσειακού χώρου μπορούμε και πρέπει να έχουμε.»
Ο βελγικής καταγωγής Chris Dercon είναι Ιστορικός Τέχνης, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, και καλλιτεχνικός παραγωγός. Έχει επίσης διατελέσει Διευθυντής του Haus der Kunst στο Μόναχο (2003-11), του Μουσείου Boijmans Van Beuningen (1996-2003), του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Witte de With (1990-95) στο Ρότερνταμ, καθώς και Διευθυντής Προγράμματος του Μουσείου PS1 της Νέας Υόρκης (1988-89).
Έχει επιμεληθεί και συν-επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, εκθέσεις των André Cadere, Dan Graham, Konstantin Grcic, Hans Haacke, Carlo Mollino, Helio Oiticica, Paul Thek, Ai Weiwei και Franz West. Έχει πραγματοποιήσει εκτενή έρευνα και έχει συνεργαστεί με πολλούς παραγωγούς από το διεθνή χώρο της τέχνης και συγκεκριμένα από τη Βραζιλία (1988), τη Βόρειο Αφρική (1992), την Ιαπωνία (1993), την Κίνα (1999), την Ινδία (2005), και πιο πρόσφατα τη Δυτική Αφρική, τον Περσικό Κόλπο καθώς και τη Σαουδική Αραβία.
Ως Διευθυντής της Tate Modern από το 2011 συνέβαλε σημαντικά στο «άνοιγμα» της Tate σε διεθνή προγράμματα, στις παραστατικές τέχνες και στον κινηματογράφο, προσελκύοντας ευρύτερα κοινά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκε η επέκταση του κτιρίου και το άνοιγμα των Δεξαμενών ως μόνιμος χώρος για τις live παραστάσεις.
Με καινοτόμο και επιχειρηματικό πνεύμα καταφέρνει να διοργανώνει πειραματικές παραστάσεις και μεγάλα blockbuster ταυτόχρονα. Από τα blockbuster της Tate που έχουν ταυτιστεί με το όνομά του είναι οι εκθέσεις των Matisse και Damien Hirst.
Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί πολλούς καταλόγους και καλλιτεχνικές εκδόσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις διεθνώς. Αυτή την περίοδο μελετά το ένδυμα και το ύφασμα στην πάροδο του χρόνου.
Μετά το 2017 μια νέα πρόκληση «ανοίγεται» στην καριέρα του, καθώς θα αναλάβει τη θέση του Διευθυντή του Θεάτρου Volksbühne του Βερολίνου.
Επιμέλεια Προγράμματος: Αφροδίτη Γκόνου, Σύμβουλος Σύγχρονης Τέχνης,
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Info:
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, 19.00
Ομιλία με θέμα: «Το μουσείο του μέλλοντος»
Γενική είσοδος: 5€
Φίλοι ΜΚΤ: είσοδος ελεύθερη
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015, 19.00 – 20.30
(ώρα προσέλευσης από τις 18.00)
Λόγω περιορισμένων θέσεων, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά στο www.cycladic.gr. Με την εξόφληση του εισιτήριου εξασφαλίζετaι η θέση, διαφορετικά οι κρατήσεις ισχύουν μέχρι τις 18.30.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη της επόμενης έκθεσης σύγχρονης τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
T: 210 7228321-3 | www.cycladic.gr