Η εξαιρετικά αγαπητή τραγουδίστρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στον χώρο του τραγουδιού, πολλές επιτυχίες, αξέχαστα κομμάτια και ανεπανάληπτες ερμηνείες.
Τώρα θα δοκιμαστεί σε έναν νέο ρόλο, αυτόν της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, μια είδηση η οποία έχει προκαλέσει πολλά σχόλια στο διαδίκτυο. Πολλοί είναι οι χρήστες των social media που εκτιμούν πως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ίσως και να αποτελεί ένα από τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα για να ηγηθεί ενός τόσο πολύ σημαντικού υπουργείου. Άλλοι φυσικά την προτείνουν καλύτερα για το Υπουργείο ... Πολιτισμού.
Το Σάββατο - μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της - θα τραγουδήσει σε μια και μοναδική συναυλία στο Τύμβο Μαραθώνα. Η συναυλία θα έχει ελεύθερη είσοδο για τη νύχτα της πανσελήνου, κατόπιν συνεργασίας της με τον δαιμόνιο δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη.
Διάβασε λίγα λόγια για την καλλιτεχνική της πορεία:
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ή Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες της Αιγύπτου.
Σε ηλικία 6 ετών, αρχές της δεκαετίας του 1960, η οικογένειά της μετακομίζει, λόγω των πολιτικών γεγονότων που λάμβαναν χώρα στην Αίγυπτο της περιόδου εκείνης, στην Αθήνα. Στην εφηβεία της θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα με το στίβο.
Πολλοί θεωρούν ότι άφησε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στον αθλητισμό και μετά από προτροπές φίλων έκανε μια ακρόαση με το Δήμο Μούτση. Εκεί άρχισε να αναγνωρίζεται το ταλέντο της στο τραγούδι και σύντομα κυκλοφόρησε ο πρώτος της δίσκος. Το όνομά του Τετραλογία, περιέχοντας τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκη μελοποιημένα από το Μούτση, ο οποίος θα δώσει στην τραγουδίστρια και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πρωτοψάλτη με το οποίο και θα γίνει πλέον γνωστή.
Πρώτη εμφάνιση της Πρωτοψάλτη σε συναυλία γίνεται το 1975 στο Παλαί ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν σύντομα κι άλλοι δίσκοι και συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς της τότε εποχής, όπως το Νίκο Ξυλούρη, Διονύση Σαββόπουλο, Θανάση Γκαϊφύλλια, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Σπανό και πολλούς άλλους. Το 1985 συνεργάζεται για πρώτη φορά με το συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, παιδικό της φίλο και ο δίσκος Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, γίνεται σταθμός στην καριέρα της. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συνεργασίες με τον Κραουνάκη, ο οποίος συμμετέχει μεταξύ άλλων στο Δικαίωμα, Ανθρώπων έργα, Τρίτο στεφάνι κ.ο.κ.
Στα επόμενα χρόνια η συνεργασία της με το Νίκο Αντύπα θα δημιουργήσει τους δίσκους Σαν ηφαίστειο που ξυπνά και Υδρόγειες σφαίρες, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Ακολουθεί ο δίσκος Πες μου θάλασσα με τη συνεισφορά διαφόρων συνθετών / στιχουργών, μεταξύ των οποίων η Δήμητρα Γαλάνη μαζί με την οποία η Πρωτοψάλτη θα εμφανιστεί στο χώρο Vox την περίοδο 2004 - 2006. Ακολουθεί το Να σε βλέπω να γελάς (2004), που σε μερικά τραγούδια η μουσική είναι του μουσικoύ Στέφανου Κορκολή. Σειρά έχει ο δίσκος Στο ωραιότερο σημείο, του οποίου μεγάλη επιτυχία είχε το τραγούδι Πάμε Χαβάη.
Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2010, είναι ο δίσκος Φανερά Μυστικά, ο πρώτος που δόθηκε στην κυκλοφορία μέσω εφημερίδας. Επίσεις δάνεισε την φωνή της αλλα και τραγούδησε στο ρόλο της μητέρας Γκόθελ στην ταινία Μαλλιά Κουβάρια. Το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησε το Για Που Τραβάς Ελπίδα σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα ενώ τελευταίος προσωπικός της δίσκος είναι το Θέα Παραδείσου, που κυκλοφόρησε το 2014 σε μουσική Νίκου Αντύπα.