Απλήρωτοι στην Επίδαυρο και ο Γ. Βούρος δεν... διαβάζει το κείμενο των ηθοποιών

07.08.2015
Αρνείται ο Γιάννης Βούρος να διαβάσει την Παρασκευή στην Επίδαυρο, πριν από την παράσταση της «Ιφιγένειας στη χώρα των Ταύρων», το κείμενο καταγγελίας των ηθοποιών του ΚΘΒΕ. Αρνείται, όμως, και να μην παρευρεθεί στην παράσταση ως ένδειξη διαμαρτυρίας με την απουσία του αυτή προς το υπουργείο Πολιτισμού και να συμπαρασταθεί σε αυτούς που είναι απλήρωτοι.

Τι του ζήτησαν να διαβάσει οι εργαζόμενοι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ; Το ακόλουθο κείμενο:

«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά με την παρουσία του για πολλοστή φορά τον ιερό χώρο της Επιδαύρου, όντας στη χειρότερη καμπή της ιστορίας του. Το σύνολο των εργαζομένων του ΚΘΒΕ παραμένει απλήρωτο επί σειρά μηνών, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η πραγματοποίηση αυτής της παράστασης οφείλεται αποκλειστικά στον ηρωισμό και τον πατριωτισμό των εργαζομένων του ΚΘΒΕ».

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ τονίζει:

«Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω τους αγαπητούς συναδέλφους μου, αλλά στην Επίδαυρο θα παραβρεθώ και θα παρακολουθήσω την παράσταση που με αυταπάρνηση έστησαν οι συνάδελφοι μας καλλιτέχνες, τεχνικοί και διοικητικοί. Η θεσμική παρουσία μου ελπίζω να τιμήσει στο ελάχιστο τη δουλειά τους.
Λυπάμαι που δεν θα διαβάσω το κείμενο που επιθυμούν ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο απηχεί τα απολύτως σεβαστά και δίκαια αιτήματά τους, προκειμένου να αποδείξω έμπρακτα ότι συμμερίζομαι τις αγωνίες τους και συμπαρίσταμαι στους αγώνες τους.

Το "κείμενο μου" εγώ το έχω διαβάσει προ πολλού:

Όταν υπέγραφα ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, συλλογική σύμβαση με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κόντρα σε θεούς και δαίμονες και στις επιταγές των καιρών, μόνος, πρώτος από όλους τους φορείς και τους οργανισμούς του κράτους.
Όταν επαναλειτουργούσα -κλείνοντας τα αφτιά μου στις κινδυνολόγες Σειρήνες του χώρου -τη σκηνή της Μονής Λαζαριστών με αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας, για ηθοποιούς, τεχνικούς και διοικητικούς. Οι εισπρακτικές επιτυχίες των παραστάσεων δικαίωσαν το σχεδιασμό.
Όταν έθετα, απολύτως συμβατά με το αξιακό μου σύστημα, κοινωνικά κριτήρια που συνόδευαν τις λήξεις των συμβάσεων των εργαζομένων σε συνδυασμό με τις ανάγκες του οργανισμού, προκειμένου να μην μείνουν άνεργοι υπάλληλοι χωρίς άλλο πόρο συντήρησης και επιβίωσης.
Όταν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς θεσμοθέτησα το Φεστιβάλ Δάσους και συμφώνησα με τους εργαζόμενους οι εισπράξεις να εξοφλούν οφειλόμενες από το ΚΘΒΕ προς αυτούς εξαιρέσιμες και πρόσθετες αμοιβές.
Όταν πάλι σε αντίστοιχες δύσκολες οικονομικά στιγμές, πάλι χωρίς επιχορήγηση, κατέθετα τις εισπράξεις των παραστάσεων στους λογαριασμούς των εργαζομένων έξω από κάθε νομότυπη λογική.
Όταν σε κάθε ευκαιρία, ανακοίνωνα τη συμπαράστασή μου σε συνεντεύξεις τύπου και συμμετείχα σε όλες τις στάσεις εργασίας τους, υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους.
Όταν ήμουν παρών στην κατάληψη που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν τα προβλήματα του ΚΘΒΕ, κάτι που είχα φροντίσει να το κάνω ανελλιπώς από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, φθάνοντας ακόμα και μέχρι το γραφείο του τέως πρωθυπουργού, συνεπικουρούμενος από το προηγούμενο ΔΣ και την τέως πρόεδρο Μένη Λυσαρίδου.
Όταν συνελήφθην και οδηγήθηκα στο αυτόφωρο για προηγούμενα χρέη του Οργανισμού προς το ΙΚΑ.
Πρέπει να αποδεχτούμε ότι η εποχή κυοφορεί αβεβαιότητα, καχυποψία και πανικό. Εάν δεν σταθούμε όλοι με ψυχραιμία απέναντι στο χείμαρρο των προβλημάτων τα "σωσίβια" της αλληλοκατηγορίας, της ανακρίβειας και του ψέματος δεν θα σώσουν κανέναν. Για παράδειγμα, η βοήθεια των 30.000 ευρώ -αλήθεια τι θα άλλαζε στους συσχετισμούς της ένδειας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων- ενώ πράγματι ανακοινώθηκε άμεσα από το Υπουργείο, δεν ήρθε μέχρι στιγμής, όχι γιατί παρακρατήθηκε για κάποιο χρέος αλλά γιατί ποτέ δεν ξεκίνησε τη διαδρομή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες προφανώς, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Ένας συνδικαλιστικός αντικατοπτρισμός που "βλέπει" λάθος, εγκυμονεί κινδύνους καθώς χάνεται ο πραγματικός στόχος, η σωστή κατεύθυνση που πρέπει να βαδίσουμε εργαζόμενοι και Διοικούντες, προκειμένου να περιφρουρήσουμε από κοινού τη συνέχεια της λειτουργίας και τη βιωσιμότητα του ΚΘΒΕ».

Γιάννης Βούρος