Μπήκαμε στις πρόβες και χορέψαμε μία απρόσμενη... Μάσκα [photos+συνέντευξη]

06.02.2015
Μια απρόσμενη βραδιά όπερας με γεύση καρναβαλιού αλλά και... σοκολάτας προσφέρει στο κοινό η Καμεράτα, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Banquet, μια βραδιά στην οποία καλείται να λάβει το ίδιο μέρος, χορεύοντας στους ρυθμούς ενός... bal baroque masqué με την ορχήστρα επί σκηνής!

Όσοι, λοιπόν, αγοράσουν εισιτήριο για το προκλασικό λυρικό έργο Αφροδίτη και Άδωνις του Τζον Μπλόου, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για το (δωρεάν) μάθημα μπαρόκ χορού που διοργανώνεται δύο ώρες πριν από την έναρξη της παράστασης υπό την καθοδήγηση του χορογράφου Bruno Benne[Μπρουνό Μπεν] και να χορέψουν επί σκηνής –όπως και στο μπαρόκ «πάρτι» μετά την παράσταση– τα βήματα που διδάχτηκαν, μαζί με τους συντελεστές της παράστασης. Ευπρόσδεκτοι και οι μεταμφιεσμένοι θεατές!

Εμείς μπήκαμε στις πρόβες της πρωτότυπης αυτής παράστασης, τραβήξαμε φωτογραφίες και μιλήσαμε με τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, τον τσεμπαλίστα και μαέστρο που έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση της Καμεράτα.

Λίγα λόγια για την Μάσκα αυτή που θα δούμε...
Παρουσιάζουμε με την Καμεράτα την Μάσκα του Τζον Μπλόου, Αφροδίτη και Αδωνις. Τι είναι μία μάσκα; Με δυο λόγια είναι η αυλική διασκέδαση της εποχής στην Αγγλία. Όπως σήμερα θα βρεθούμε σ΄ ένα σπίτι κάποιο βράδυ και θα δούμε μία ταινία ή θα παίξουμε παντομίμα, έτσι και εκείνη την εποχή για να διασκεδάσουν ετοιμάζανε μία μικρή παράσταση. Αυτή η παράσταση μπορεί να έχει στηθεί στο… πόδι, δηλαδή αυτοσχεδιάζουμε, επινοούμε μία πλοκή, εντάσσουμε ότι τραγούδια ξέρει μέσα η παρέα, ενδεχομένως παίρνουμε και από τους λακέδες τις στολές ως κοστούμια ή όταν υπάρχει ένας συνθέτης του βεληνεκούς του Τζον Μπλόυ- μην ξεχνάμε πως ήτανε και δάσκαλος του Πέρσελ- καταλήγουμε σε μία πολύ σημαντική παράσταση, ένα πολύ όμορφο έργο, όπως το Αφροδίτη και Αδωνις.

Γιατί επέλεξες να ανέβει αυτή η παράσταση στο Μέγαρο;
Ανεβάσαμε για πρώτη φορά αυτό το έργο με έναν ιδιαίτερο κοινοβιακό και βουκολικό τρόπο, στο πλαίσιο του Μουσικού Χωριού, μια διεθνή καλλιτεχνική πλατφόρμα που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στον Αγιο Λαυρέντη Πηλίου. Παρουσιάστηκε σ΄ένα ξέφωτο έξω από το χωριό, με τοπικές ενδυμασίες και σκηνικά στο ύφος του Θεόφιλου. Το στοίχημα ήταν να καταφέρουμε να επιστρέψουμε την Μάσκα στο φυσικό της χώρο, δηλαδή μια αίθουσα συναυλιών ή καλύτερα μια αίθουσα δεξιώσεων χωρίς να χάσουμε τη συμμετοχικότητα και τον ενθουσιασμό του πρώτου ανεβάσματος.

%PHOTO17%

%PHOTO18%

Και ο στόχος; Θα θέλαμε φεύγοντας, το κοινό να έχει χορέψει Παβάνες με περισσότερο κέφι από ότι έχει χορέψει οτιδήποτε άλλο τον τελευταίο καιρό.

%PHOTO19%

%PHOTO20%

%PHOTO21%

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γεωργία Οικονόμου

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου