O Φιλίπ Τιρφουέν μάς αποκαλύπτει τα μυστικά ενός μοναδικού φεστιβάλ [συνέντευξη]

27.01.2015
Το Junior Original Concert (JOC) είναι ένα μοναδικό φεστιβάλ που γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε όποια χώρα και αν διεξάγεται κάθε χρόνο. Ξεκίνησε το 1972 στην Ιαπωνία και από τότε δίνει την ευκαιρία σε παιδιά έως 15 ετών, που έχουν παρακολουθήσει τα συστήματα της Yamaha, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους συνθέτοντας τα δικά τους έργα και ερμηνεύοντάς τα μπροστά σε κοινό.

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2015 η Ελλάδα και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, έχουν για πρώτη φορά την τιμή να είναι οι συνδιοργανωτές, μαζί με τη Yamaha Music Foundation και τη Υamaha Ευρώπης για τη διεξαγωγή του European Junior Original Concert στην Αθήνα, το οποίο φιλοξενείται κάθε χρόνο από το 2008 σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη.

Οι 12 μικροί συνθέτες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό από όλη την Ευρώπη, ηλικίας από 9 έως 15 ετών θα παρουσιάσουν τις συνθέσεις τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Εμείς μιλήσαμε με τον του Διευθυντή Μουσικής Εκπαίδευσης της Yamaha σε ολόκληρη την Ευρώπη, Φιλίπ Τιρφουέν, προκειμένου να μάθουμε όσο το δυνατό περισσότερα για το ενδιαφέρον αυτό και πρωτότυπο Κοντσέρτο. Σημειώστε πως ο Τιρφουέν ξεκίνησε την καριέρα του στη Yamaha Musique France ως marketing manager το 1980. Από το 1993 και για μία δεκαετία υπήρξε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Yamaha Musique France και στη συνέχεια Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Yamaha Musica Italia. Από το 2009 κατέχει τη θέση του Διευθυντή Μουσικής Εκπαίδευσης της Yamaha για ολόκληρη την Ευρώπη.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ενδιαφέρον αυτό φεστιβάλ

To Junior Original Concert (JOC) είναι η ευκαιρία για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών που παρακολουθούν μαθήματα σε κάποιο από τα Μουσικά Σχολεία Yamaha με το Εκπαιδευτικό Σύστημα της Yamaha να δημιουργήσουν τη δική τους σύνθεση με βάση το τι αισθάνονται μέσα στις καρδιές τους. Πάνω από 35.000 κομμάτια πρωτότυπης μουσικής υποβάλλονται κάθε χρόνο από τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Το JOC στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών και την ικανότητα της έκφρασης.

Μπορείτε να μας σκιαγραφήσετε το Εκπαιδευτικό Σύστημα της Yamaha;

Το Μουσικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Yamaha καλλιεργεί τη μουσικότητα και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Βασίζεται σε τρεις άξονες:

Ολοκληρωμένη Μουσική Εκπαίδευση: Ένα σημαντικό σημείο στην απόλαυση της μουσικής είναι να κατανοήσουμε τα στοιχεία της στην ολότητά τους: "Ακούω", "Τραγουδώ", "Παίζω", "Διαβάζω", "Συνθέτω".

Εκπαίδευση προσαρμοσμένη στην ηλικία του μαθητή: Πιστεύουμε ότι τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση στον κατάλληλο χρόνο, σύμφωνα με τη σωματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη ώστε να απολαμβάνουν τη μουσική και να απορροφούν πλήρως τις μουσικές γνώσεις που τους παρέχονται.

Ομαδικό μάθημα: Τα παιδιά μπορούν να αντλήσουν μεγαλύτερη χαρά από τη μουσική, όταν μαθαίνουν μουσική μαζί με άλλα παιδιά. Επίσης, μέσω της μουσικής έχουν την ευκαιρία να κάνουν φίλους και να ενισχύσουν τις κοινωνικές δεξιότητές τους και την ικανότητα να συνεργάζονται.

Πώς επιλέγονται οι συμμετέχοντες;

Το JOC διεξάγεται αρχικά σε επίπεδο σχολείου και ακολούθως σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στο αρχικό στάδιο κάθε πρωτότυπη μουσική από ένα απλό μοτίβο έως μια πλήρη συμφωνία είναι ευπρόσδεκτη. Στη συνέχεια κάποιοι από τους μαθητές υποβάλλουν αιτήσεις για ακρόαση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και οι καλύτερες συνθέσεις επιλέγονται για να παρουσιαστούν.

Βλέπετε πως υπάρχει πρωτοτυπία στη νέα μουσική γενιά;

Υπάρχει πρωτοτυπία σε κάθε έργο κάθε παιδιού. Δεν τίθεται ζήτημα γενιάς.

Μπορείτε να ανακαλέσετε στη μνήμη σας κάποιον μικρό συνθέτη που σας έχει κάνει εντύπωση τα τελευταία χρόνια και γιατί;

Το JOC δεν είναι διαγωνισμός. Όποιο και εάν είναι το επίπεδο ερμηνείας, είμαι προσωπικά εντυπωσιασμένος από την ικανότητα όλων των νέων συνθετών να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με το κοινό μέσα από την ερμηνεία τους, όποια κι αν είναι η ηλικία ή η εθνικότητά τους. Νομίζω ότι εάν έχετε τη ευκαιρία να παραστείτε στο JOC, θα καταλάβετε τι εννοώ.

Το φεστιβάλ αυτό ξεκίνησε από το 1972. Έχουν περάσει από αυτό παιδιά που σήμερα είναι διάσημοι μουσικοί;

Ο στόχος του Μουσικού Εκπαιδευτικού Συστήματος Yamaha δεν είναι να δημιουργήσει μελλοντικούς επαγγελματίες μουσικούς. Ακόμα και εάν ακολουθούν καριέρα σε τομείς όπως η επιστήμη ή η οικονομία, οι παλιοί μαθητές μας κουβαλούν μαζί τους την αγάπη για τη μουσική και η γνώση δεν τους εγκαταλείπει ποτέ. Η μουσική εξακολουθεί να τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή. Κάποιοι, βέβαια, επιλέγουν τη μουσική ως επάγγελμα και γίνονται είτε καθηγητές μουσικής είτε σολίστ, για παράδειγμα η συνθέτις Hiromi Uehara από την Ιαπωνία, καταπληκτική ερμηνεύτρια της jazz - fusion ή η Giulia Rossini από την Ιταλία, μόλις 22 ετών, ήδη σολίστ πιάνου με διεθνή καριέρα.

Μελλοντικά σχέδια/ στάσεις του φεστιβάλ.

Του χρόνου το European Junior Original Concert θα διεξαχθεί στη Νίκαια της Γαλλίας και το 2017 στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Γεωργία Οικονόμου