Σχεδιάζοντας "Διαστημόπλοια του βιβλιακού σύμπαντος"

04.06.2008
Την Έκθεση με τίτλο «Όραμα Βιβλιοθήκης» διοργανώνει το Goethe-Institut Athen στο πλαίσιο του 5ου Διεθνές Συνεδρίου με θέμα «Σχεδιάζοντας τις Βιβλιοθήκες του Μέλλοντος», στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ, Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48).

Την Έκθεση με τίτλο «Όραμα Βιβλιοθήκης» διοργανώνει το Goethe-Institut Athen στο πλαίσιο του 5ου Διεθνές Συνεδρίου με θέμα «Σχεδιάζοντας τις Βιβλιοθήκες του Μέλλοντος», στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ, Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48).

Εγκαίνια της Έκθεσης: Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008, 19:30
Πού: Αίθριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48
Διάρκεια Έκθεσης: 9-20 Ιουνίου 2008
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 - 20:00

«Διαστημόπλοια του βιβλιακού σύμπαντος» χαρακτήρισε ένας Γερμανός δημοσιογράφος τα σύγχρονα κτήρια βιβλιοθηκών των τελευταίων χρόνων. Η πρόκληση να δημιουργήσουν χώρους που θα στεγάσουν το βιβλίο, ένα μέσο που θεωρείται ολοένα πιο εφήμερο, συχνά ακόμη και «νεκρό», φαίνεται να εμπνέει ιδιαίτερα τους αρχιτέκτονες σε όλα τα σημεία του κόσμου.

Τα μοντέρνα κτήρια μουσείων μας είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, ενώ τα εντυπωσιακά κτίσματα βιβλιοθηκών αρχίζουμε να τα γνωρίζουμε μόλις τα τελευταία χρόνια. Η έκθεση «Όραμα Βιβλιοθήκης» παρουσιάζει σε 23 παραδείγματα τις αρχιτεκτονικές ιδέες που αφορούν τις βιβλιοθήκες της ψηφιακής εποχής: πρόκειται για βιβλιοθήκες που φιλοδοξούν να αποτελέσουν χώρους μάθησης και πληροφορίας, αλλά και χώρους συνάντησης, επικοινωνίας και έμπνευσης.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Βιβλιοθήκη Preusker του Großenhain της Σαξονίας σε συνεργασία με τη Staatliche Fachstelle für Bibliotheken (Κρατική Διεύθυνση Βιβλιοθηκών) της Σαξονίας, καθώς και δύο αρχιτεκτονικά γραφεία της Σαξονίας. Αφορμή στάθηκε η επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης Preusker, στην οποία αναφέρεται και μία από τις αφίσες της έκθεσης.

Η έκθεση επικεντρώνεται στα νεόδμητα κτήρια βιβλιοθηκών. Ωστόσο, παρουσιάζονται και βιβλιοθήκες στεγασμένες σε ανακαινισμένα κτίσματα. Οι διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές απόψεις των κτηρίων, όπως αποτυπώνονται σε φωτογραφίες, σχέδια και κατόψεις, εμπλουτισμένες με περιγραφές και το σκεπτικό του σχεδιασμού τους, προσφέρουν μια εικόνα του πώς αλληλεπιδρά η σύλληψη της έννοιας «βιβλιοθήκη» και της αρχιτεκτονικής της. Καθένα από αυτά τα κτήρια προσπαθεί, με τον τρόπο του, να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας της πληροφορίας και επικοινωνίας.

Περισσότερες από τις μισές δημόσιες και επιστημονικές βιβλιοθήκες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι γερμανικές βιβλιοθήκες - ανάμεσά τους η Νεανική Βιβλιοθήκη της Δρέσδης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ulm και η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Λειψίας. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα κτήρια των γερμανικών βιβλιοθηκών αυτής της έκθεσης βρίσκονται στα νέα ομοσπονδιακά κρατίδια, όπου υπήρχε αυξημένη ανάγκη στέγασης νέων βιβλιοθηκών.

Εκεί ανεγέρθηκαν κάποια κτήρια που έτυχαν της διεθνούς προσοχής. Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, περιπτώσεις κτηρίων ιδιαίτερα σημαντικών στο διεθνή χώρο της αρχιτεκτονικής, όπως, για παράδειγμα, η Βιβλιοθήκη του Seattle στις ΗΠΑ, η Βιβλιοθήκη της Brabant στην Ολλανδία, της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο ή του Sendai στην Ιαπωνία.

Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται και στην Ελλάδα, νέες αξιοσημείωτες βιβλιοθήκες όπως π.χ. στις Σέρρες και στο Ρέθυμνο. Με την αναγγελία κατασκευής της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερη συγκυρία για να συζητηθεί το θέμα της αρχιτεκτονικής βιβλιοθηκών στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και θέλουμε να εκφράσουμε την ιδιαίτερη χαρά μας που η έκθεση αυτή μπόρεσε να πραγματοποιηθεί τώρα στην Ελλάδα και ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό, την Βιβλιοθήκη Preusker του Großenhain και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, που μας έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε την έκθεση εδώ στην Αθήνα.

Είσοδος ελεύθερη