«Εικαστική άνοιξη» στην Πόλη...

27.05.2008
Πενήντα οκτώ έργα του Σπύρου Παπαλουκά έτυχαν μιας ιδανικής πόλης και ενός ιδανικού χώρου για να παρουσιαστούν στον πρώτο σταθμό μιας περιοδείας που έχει σχεδιαστεί ύστερα από την αναδρομική έκθεση στο Ιδρυμα Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη.
Πενήντα οκτώ έργα του Σπύρου Παπαλουκά έτυχαν μιας ιδανικής πόλης και ενός ιδανικού χώρου για να παρουσιαστούν στον πρώτο σταθμό μιας περιοδείας που έχει σχεδιαστεί ύστερα από την αναδρομική έκθεση στο Ιδρυμα Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη.

Η Κωνσταντινούπολη και το ανακαινισμένο Σισμανόγλειο Μέγαρο, το μοναδικό κτίριο στην Πόλη που παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους, φιλοξενούν από την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του ζωγράφου που μελέτησε τον βυζαντινό πολιτισμό.

«Οποιος δεν καταλαβαίνει αισθητικά τον βυζαντινό (πολιτισμό), ας μου επιτραπεί να του πω ότι δεν εννοεί ολότελα τον αρχαίο. Και όταν ένας καλλιτέχνης δεν εννοεί το ελληνικό παρελθόν, πώς θα μπορούσε να δημιουργήσει το ελληνικό μέλλον, που είναι η δουλειά του;», επανέλαβε τις φράσεις του Παπαλουκά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «εικαστική άνοιξη που έφερε στην Κωνσταντινούπολη ο μαθητής του ζωγράφου», εννοώντας τον ζωγράφο Β. Θεοχαράκη.

Τοπία από το Αγιον Ορος, πορτρέτα κ.ά. αντιπροσωπεύονται στην έκθεση του δεύτερου ορόφου του Σισμανόγλειου στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο Ιστικλάλ (ανεξαρτησία).

Πρόκειται για ένα όμορφο κτίριο του 19ου αιώνα, η ιστορία του οποίου είναι παράλληλη με ιστορικές εξελίξεις, όπως μας εξήγησε ο Ελληνας γενικός πρόξενος Αλέξης Αλεξανδρής. Δωρήθηκε το 1939 στο ελληνικό Δημόσιο από την οικογένεια μεγαλεμπόρων Σισμάνογλου. Αργότερα ενοικιάστηκε στους Αμερικανούς και μέσα από αυτό διοχετεύτηκε όλη η βοήθεια Μάρσαλ προς την Τουρκία. Η εθνικότητα των ενοίκων έσωσε το κτίριο από τους βανδαλισμούς εναντίον των ελληνικών περιουσιών το 1955. Το 71 επεστράφη στο ελληνικό κράτος, το οποίο το εγκατέλειψε στην απόλυτη φθορά μέχρι το 2000 οπότε αποφασίστηκε η ανακαίνιση του κτιρίου.

Το Σισμανόγλειο σήμερα χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο, ως χώρος τόνωσης της συρρικνωμένης ομογένειας και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών. Φίλος των δραστηριοτήτων του είναι ο διευθυντής του Τοπ Καπί, με τους 30.000 επισκέπτες ημερησίως.

Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί ήταν παρών στα εγκαίνια Παπαλουκά. «Δεν κάνουμε αυτή την έκθεση μονάχα για τους ομογενείς, αλλά και για τους Τούρκους», είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης, πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος, διοργανωτής της έκθεσης, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο και την Αδελφότητα των Οφφικιάλων. Οι ταμπέλες των έργων και το ενημερωτικό υλικό στα τουρκικά υπηρετούν τον σκοπό της έκθεσης, σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά, μέχρι τις 22 Ιουνίου.

Δήμητρα Ρουμπούλα