Ραγάδες; Κι όμως, φεύγουν...

23.03.2016
Μποϊκοτάρουν την εμφάνισή μας με μπικίνι, ντεκολτέ ή μίνι. Κάποιες τις έχουμε ήδη από την εφηβεία και –όσο και αν δεν το θέλουμε– μας κάνουν να ντρεπόμαστε και να θέλουμε να καλυφθούμε ώστε να μην τις βλέπουν οι άλλοι, αλλά κυρίως... εμείς. Οι ραγάδες δεν κάνουν διακρίσεις! Μα πώς θα τις ξεφορτωθούμε;

Εμφανίζονται από το πουθενά και «σημαδεύουν» το σώμα μας με λευκές γραμμές, κάνοντάς το να μοιάζει με σπασμένο. Οι περιοχές που προτιμούν είναι αυτές ακριβώς που δεν θα ’πρεπε: στήθος, κοιλιά, γλουτοί, μηροί, μπράτσα, γεμίζοντάς μας με ανασφάλεια. Στην αρχή το δέρμα φαίνεται να «σπάει» και εμφανίζονται κόκκινες γραμμές που με την πάροδο του χρόνου ασπρίζουν. Οι δερματολόγοι μάλιστα συχνά τις χαρακτηρίζουν «ουλές». Τι μπορούμε να κάνουμε;

Τι είναι οι ραγάδες

Οι ραγάδες είναι συνηθισμένες δερματικές βλάβες που χαρακτηρίζονται από ευρείες γραμμικές λωρίδες ατροφικού δέρματος και σχηματίζονται από τη ρήξη των ινών του κολλαγόνου. Οι αιτίες που εμφανίζονται είναι πολλές, με κυριότερη τις συχνές ή απότομες αυξομειώσεις βάρους. Επίσης εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη, εξαιτίας κακής διατροφής, όπου παρατηρείται έλλειψη σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, για λόγους ορμονικούς ή κληρονομικούς, αλλά και εξαιτίας κακής ποιότητας ελαστίνης στο δέρμα, με αποτέλεσμα να μην είναι όσο πρέπει ελαστικό. Αν και κυρίως αφορούν τις γυναίκες, εντούτοις ραγάδες εμφανίζονται και στους άντρες! Μάλιστα το πρόβλημα απασχολεί και τα δύο φύλα ήδη από την εφηβεία λόγω των ορμονικών και άλλων αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Επειδή δύσκολα θεραπεύονται, καλό είναι να ακολουθούμε μερικούς απλούς κανόνες ώστε να μην εμφανιστούν:

  • Απόφυγε τις αυξομειώσεις βάρους.
  • Να χρησιμοποιείς καθημερινά ενυδατική κρέμα σώματος, ακόμα καλύτερα κάποια που να είναι ειδική για ραγάδες, ειδικά αν είσαι έφηβη, έγκυος ή αν κάνεις δίαιτα αδυνατίσματος.
  • Η διατροφή σου να περιέχει άπαχα γαλακτοκομικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα και δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης να πίνεις άφθονο νερό.

Πώς να τις αντιμετωπίσεις

Όπως και με τις ουλές, έτσι και με τις ραγάδες θα πρέπει να έχεις ως ρεαλιστικό στόχο τη βελτίωσή τους –η οποία μπορεί να είναι και θεαματική αν είσαι συνεπής, ειδικά μάλιστα αν είναι στο αρχικό στάδιο– και όχι την εξαφάνισή τους. Να έχεις πάντως υπόψη σου ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 μήνες συστηματικής φροντίδας για να δεις αποτελέσματα.

  • Κάνε πίλινγκ σώματος δύο φορές την εβδομάδα. Φέρσου με «ευγένεια» στην επιδερμίδα σου και μην την τρίβεις. Οι ραγάδες κάνουν το δέρμα να είναι πιο λεπτό και εύθραυστο και άρα μπορείς εύκολα να προκαλέσεις μεγαλύτερο πρόβλημα.
  • Άπλωνε καθημερινά πρωί και βράδυ στην πάσχουσα περιοχή κάποιο εξειδικευμένο προϊόν για ραγάδες και κάνε ελαφρύ μασάζ να απορροφηθεί.
  • Αν η διατροφή σου είναι ελλιπής, θα σε βοηθήσουν τα συμπληρώματα διατροφής για το δέρμα.
  • Να γυμνάζεσαι συχνά, ειδικά με αντιστάσεις. Καθώς οι μύες σφίγγουν, το δέρμα γίνεται και αυτό πιο σφριγηλό και οι ραγάδες δεν φαίνονται τόσο έντονα.
  • Μπορείς ακόμη να τις καλύψεις με ειδικά μέικ απ σώματος, τα οποία συνήθως είναι και αδιάβροχα.
  • Οι δερματολόγοι προτείνουν θεραπείες με λέιζερ ή με μικροδερμοαπόξεση, που σε έντονα προβλήματα μπορεί να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158

Update: Μάρτιος 2016.