Όπως έχουμε ήδη τονίσει σε παλαιότερο άρθρο, η κορύφωση της αναπαραγωγικής φάσης γίνεται μεταξύ 24-26 ετών ενώ μετά τα 35 η γονιμότητα αρχίζει να φθίνει, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως μια γυναίκα σε αυτή την ηλικία ή και μεγαλύτερη δεν μπορεί να κυοφορήσει και να αποκτήσει παιδάκι. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή ενημέρωση και λίγη προσοχή παραπάνω.
Οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες έχουν σαφέστατα μεταθέσει τα σχέδια γι΄απόκτηση οικογένειας. Η σημερινή γυναίκα, σπουδάζει, κάνει καριέρα και στη συνέχεια φέρνει στον κόσμο ένα παιδί. Ακόμη όμως κι αν κάποια έχει κατά κύριο επάγγελμα τα οικιακά ή είναι μακροχρόνα άνεργη, το οικονομικό είναι σίγουρα ένα ζήτημα που απασχολεί και δικαίως! Πώς μπορείς ν' αποφασίσεις άλλωστε να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί χωρίς να μπορείς να του προσφέρεις τα βασικά κι απαραίτητα;
Εδώ βέβαια δε θα εξετάσουμε τους λόγους που οδηγούν σε μια εγκυμοσύνη μετά τα 35 αλλά στο τι μπορείς να κάνεις για να έχεις μια υγιή κι ευχάριστη εγκυμοσύνη. Σίγουρα δε μπορείς να αλλάξεις τη φύση ούτε το βιολογικό σου ρολόι, μπορείς ωστόσο να θωρακίσεις τον οργανισμό σου με σωστή διατροφή και αποφυγή άγχους!
Τι μπορείς να κάνεις για ν΄αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης μετά τα 35;
Τι μπορείς να κάνεις για ν΄αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης μετά τα 35;
Η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται φυσιολογικά μετά την ηλικία των 35 και μια εγκυμοσύνη δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο θα ήταν στα 20 ηλικία μετά την οποία κορυφώνεται η γονιμότητα. Ωστόσο, ακόμη κι αν οι πιθανότητες εγκυμοσυνης είναι σαφώς μειωμένες δε σημαίνει πως η σύλληψη και η εγκυμοσύνη θα είναι απαραίτητα δύσκολες. Και το άγχος φυσικά δε βοηθά σε τίποτα.
#1 Πες όχι στο στρες
Τα στρες είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια που μπλοκάρει κάθε προσπάθεια γι΄απόκτηση παιδιού. Η ανησυχία και οι ιστορίες που ακούς δεξιά και αριστερά είναι πιθανότατα το πρόβλήμά σου και η λύση είναι στο χέρι σου και λέγεται «μακριά από το στρες». Είναι άλλωστε κοινή γνώση πως πλέον η εγκυμοσύνη – ακόμη και μετά τα 40 – μπορεί να κυλήσει ομαλά δίχως οποιοδήποτε πρόβλημα.
#2 Επισκέψου γυναικολόγο από ΠΡΙΝ
Το δεύτερο και βασικότερο απ΄όλα είναι η άμεση επίσκεψη στο γυναικολόγο ΠΡΙΝ πιθανή εγκυμοσύνη και η κατά γράμμα ακολουθία των οδηγιών και συμβουλών που θα σου δώσει. Το ιστορικό που θα δώσεις στο γιατρό είναι το βασικότερο εργαλείο που θα διασφαλίσει πως όλα θα κυλήσουν κατ΄ευχήν και που θα τον βοηθήσει να λάβετε μαζί τα απαραίτητα μέτρα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο από τον γιατρό δεν αποκρύπτεις την παραμικρή λεπτομέρεια. Τα πάντα έχουν σημασία. Από τον κύκλο σου, προηγούμενες εγκυμοσύνες ή ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Μόνο με ένα πλήρες ενημερωμένο και έγκυρο ιατρικό ιστορικό θα είσαι σιγουρη πως ο γιατρός θα είναι σε θέση να πτρολάβει και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο αποβολής ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα εγκυμοσύνης.
#3 Κάνε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις
Ο γιατρός σου μπορεί να σε παραπέμψει για διάφορες εξετάσεις συμπεριλαμβανομένου του ορμονικού προφίλ, μια απλή εξέταση αίματος που λαμβάνεται στην αρχή τυο εμμηνοριακού σου κύκλου και μετράει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών όπως πχ ενδεικτικά αναφέρουμε τα οιστρογόνα, την FSH και την ωχρινοτροπο ορμόνη LH στο σώμα. Μπορεί επίσης να ζητήσει και συμπληρωματικέςεξετάσεις στο τέλος του κύκλου για να ελεγχθούν τα επίπεδα προγεστερόνης.
#4 Πότε έχεις ωορρηξία;
Θα πρέπει φυσικά να γνωρίζεις και πότε έχεις ωορρηξία. Έχουμε ήδη καταγράψει σε παλαιότερο άρθρο μας εμπειρικά τα συμπτώματά της – υπάρχουν όμως και πιο έγκυροι μέθοδοι, όπως για παράδειγμα η μέτρηση της θερμοκρασίας που θα σου επιτρέψει να γνωρίζεις με ακρίβεια πότε είναι οι πιο κατάλληλες ημέρες που ευνοούν τη σύλληψη. Σε γενικές γραμμές να γνωρίζεις πως ο…
#5 Προσοχή στη διατροφή!
Φαινομενικά φαίνεται απλό αλλά δεν είναι τόσο! Η διατροφή επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητά σου κι αν δεν προσέξεις μπορεί να μπλοκάρει τις προσπάθειές σου γι΄απόκτηση παιδιού. Κόψε το κάπνισμα αλλά και το αλκοόλ, ξεκίνα τη γυμναστική, φάε σωστά, ισορροπημένα και υγιεινά και πάρε τιςε πιθανότητες με το μέρος σου. Μην υποτιμάς τη σωστή διατροφή, μπορεί να κάνει θαύματα. Τροφές που μπορούν να ενισχύσουν το ενδοκρινικό σου σύστημα, όπως για παράδειγμα τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6, φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες C, E και Β καροτίνη πρέπει να γίνουν τα΄αγαπημένα σου.
Συμβουλή: Αν προσπαθείς για παιδάκι έχοντας ακολουθήσει κατά γράμμα τις παραπάνω συμβουλές για περισσότερους από 6 μήνες και κάθε σου προσπάθεια είναι άκαρπη, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να δείτε με το σύντροφό σου έναν ειδικό γονιμότητας που θα σας κατευθύνει σχετικά.