Οσα δεν γνώριζες για τον καρκίνο του μαστού

25.10.2016
Η 25η Οκτωβρίου: παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού είναι ημέρα αφιερωμένη στην πρόληψη και την ενημέρωση των γυναικών γιατί μπορεί τ' ακριβή αίτια για την εμφάνιση του να είναι άγνωστα, υπάρχουν όμως κι οι παράγοντες κινδύνου που είναι στο χέρι μας να ελέγξουμε! Άλλωστε, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ενημερώσου ΤΩΡΑ!

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού αυξάνεται και πλέον προσβάλλεται και ένας μεγάλος αριθμός πολύ νεώτερων γυναικών. Βέβαια τα τελευταία χρόνια το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση των μεθόδων θεραπείας και στον προληπτικό έλεγχο, ο οποίος βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου. Ποιά είμαι όμως τα αίτια για την εμφάνισή της και τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχτούμε;

Τα ακριβή αίτια για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού είναι άγνωστα. Ωστόσο, αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις αιτίες εμφάνισής της νόσου, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την ασθένεια. Κάποιους από αυτούς δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε και ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την καλή υγεία του στήθους μας είναι η πρώιμη διάγνωση και η άμεση θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν και παράγοντες στους οποίους μπορούμε εύκολα να επέμβουμε αλλάζοντας απλά τον τρόπο ζωής μας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες στους οποίους δεν μπορούμε να επέμβουμε;

1. Το φύλο μας

Ο καρκίνος του μαστού είναι γυναικεία «υπόθεση», δίχως αυτό να σημαίνει πως η νόσος δεν μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες. Ωστόσο, αφενός τα ποσοστά των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού είναι κατά πολύ υψηλότερα από τους άνδρες και αφετέρου οι επιπτώσεις στον ανδρικό πληθυσμό είναι κατά πολύ μικρότερες.

2. Η ηλικία

Η ηλικία είναι επίσης ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Οσο μεγαλύτερη είναι μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο εμφανίζει, δίχως όμως και πάλι αυτό να είναι απόλυτο. Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών ακόμη και στην ηλικία των 25 ετών που εκδηλώνουν την ασθένεια, αν και κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, περίπου μία στις οκτώ περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται σε γυναίκες κάτω των 45 ετών ενώ δύο στις τρεις περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε γυναίκες 55 ετών και άνω.

3. Το οικογενειακό μας ιατρικό ιστορικό

Το οικογενειακό ιστορικό της νόσου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Σε αυτήν την περίπτωση, αν δηλαδή η μητέρα σου, η αδελφή σου ή ακόμη και η γιαγιά σου ή κάποια θεία σου είχε εμφανίσει τη νόσο στο παρελθόν, κρίνεται αναγκαίο να ενημερώσεις τον προσωπικό σου γιατρό για αυτό. Έχοντας την σωστή ενημέρωση αυτός θα σε κατευθύνει και θα σε ενημερώσει για το πότε πρέπει να ξεκινήσεις τακτικές προληπτικές εξετάσεις όπως η μαστογραφία.

4. Η ηλικία που θα ξεκινήσει και θα σταματήσει η περίοδος

Σύμφωνα με έρευνες όσες γυναίκες είχαν την πρώτη έμμηνο ρύση σε μικρή ηλικία, ήδη από το δημοτικό και πριν τα 12 έτη ή αυτές που περνούν σε εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 55 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

5. Η ακτινοβολία

Η έκθεση σε ακτινοβολία στο στήθος σε νεαρή ηλικία, στο πλαίσιο για παράδειγμα θεραπείας, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Και ποιους μπορούμε να αλλάξουμε;

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε:


1. Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος

Η διατροφή είναι σημαντική όχι μόνο για τη διατήρηση του σωστού βάρους αλλά και για τη διατήρηση της υγείας μας. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η κατανάλωση ζωικού λίπους και η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή αυξάνουν την επικινδυνότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στη ζωή μιας γυναίκας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά την εμμηνόπαυση, οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

2. Η κατανάλωση αλκοόλ

Η ερευνά έχει δείξει πως γυναίκες που πίνουν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με όσες δεν πίνουν, ή καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία η κατανάλωση πέντε αλκοολούχων ποτά καθημερινά αυξάνει κατά 1,5 φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού!

3. Η λήψη αντισυλληπτικών

Σύμφωνα με έρευνες, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών χαπιών έχει επιπτώσεις στα οιστρογόνα γι΄αυτό και μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Γι΄ αυτό το λόγο και φυσικά αν δεν υπάρχει ιατρικός ή άλλος σοβαρός λόγος για την λήψη τους καλό θα είναι να αποφεύγονται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, συμβουλέψου τον γυναικολόγο σου.

4. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Σε περίπτωση λοιπόν που χρειαστεί να ακολουθήσεις ανάλογη φαρμακευτική αγωγή, μην αμελείς να κάνεις τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα την επίσκεψη στον γυναικολόγο, την ψηλάφηση και φυσικά τη μαστογραφία.

5. Η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία

Φυσικά και δεν προτείνουμε να στερηθείς την μητρότητα αν έχεις ξεπεράσει τα 35. Ωστόσο, επειδή όπως έχει αποδειχτεί η εγκυμοσύνη μετά από αυτήν την ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου, καλό θα ήταν να έχεις το νου σου και να βάλεις εντατικά την πρόληψη στη ζωή σου!

6. Η «άστατη» ζωή

Όπως και σε όλες τις μορφές καρκίνου, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση κάπνισμα, τοξίνες και χημικά δρουν επιβαρυντικά.

Να θυμάσαι:

  • Κάθε γυναίκα είναι σε κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
  • Οι μισές από τις γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν κανέναν άλλο παράγοντα κινδύνου πέρα του φύλου και της ηλικίας.

Επομένως καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι, η νόσος να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατό νωρίτερα.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα