5 τρόποι για να κάνεις ανακωχή με τη ζυγαριά

18.01.2011
Πόσες φορές πρέπει να ζυγίζομαι; Παίζει ρόλο η ώρα; Κι αν η ζυγαριά δεν αλλάζει, αλλά τα ρούχα μου επιπλέουν; Ελά να γνωρίσουμε τα μυστικά της ζυγαριάς και να λύσουμε τις απορίες μας!

Πόσες φορές πρέπει να ζυγίζομαι; Παίζει ρόλο η ώρα; Κι αν η ζυγαριά δεν αλλάζει, αλλά τα ρούχα μου επιπλέουν; Ελά να γνωρίσουμε τα μυστικά της ζυγαριάς και να λύσουμε τις απορίες μας!

Η ζυγαριά: Είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά ή να διατηρήσουμε το βάρος μας. Τι γίνεται, όμως, όταν το παρακάνουμε; Τότε η ζυγαριά από φίλος μας γίνεται εχθρός, ικανός να μας χαλάσει τη διάθεση. Εμείς συγκεντρώσαμε τις ερωτήσεις σας και ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διαιτολόγος - διατροφολόγος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών και μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», μας έδωσε τις απαντήσεις!

1. Αρκεί μόνο η ζυγαριά για να γνωρίζουμε το σωματικό μας βάρος;

«Σήμερα η επιστήμη της διατροφής έχει πολύ σημαντικά μέσα αξιολόγησης του συνολικού σωματικού βάρους, όπου μέσα από ακλόνητες σταθερές μπορούμε να εξηγήσουμε ποια είναι τα ιδανικά ποσοστά όχι μόνο του λίπους, αλλά και της μυϊκής μάζας, της οστικής μάζας, της ενυδάτωσης. Δεν αρκεί μόνο να γνωρίζει κάποιος το βάρος του, αλλά μέσα από επιστημονικούς πίνακες, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, να μπορεί ο καθένας πολύ εύκολα να υπολογίσει το εύρος του σωματικού βάρους που θα έπρεπε να έχει, σύμφωνα με τον τύπο:

ΔΜΣ= Βάρος (σε κιλά)
ύψος Χ ύψος (σε μέτρα)

* Για παράδειγμα, μία γυναίκα με ύψος 1,63 μ. και βάρος 55 κιλά θα έδινε την τιμή: ΔΜΣ = 55/1,63 x 1,63 = 55/2,657 = 20,7. Ο προσδιορισμός παχυσαρκίας των ενηλίκων με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) (WHO 1998) έχει ως εξής:

Ελλιποβαρής: < 18,5

Φυσιολογικός: 18,5-24,9

Υπέρβαρος:> 25

α’ βαθμός παχυσαρκίας: 30-34,9

β’ βαθμός παχυσαρκίας : 35-39,9

γ’ βαθμός παχυσαρκίας: > 40.

Θυμήσου: Τα επιθυμητά όρια Δείκτη Μάζας Σώματος για γυναίκες άνω των 37 χρονών είναι 20-27».

2. Πόσο συχνά πρέπει να ζυγιζόμαστε;

«Συνήθως μια φορά την εβδομάδα, και κυρίως προς τα μέσα της εβδομάδας. Καλό είναι να αποφεύγεται η μέτρηση έπειτα από ένα βραδινό γεύμα, συνήθως εκτός σπιτιού, γιατί φυσιολογικά παρατηρείται μια μικρή κατακράτηση. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες λίγες μέρες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, οπότε αυτές τις μέρες καλό είναι να αποφεύγετε τη ζυγαριά».

3. Γιατί δεν πρέπει να ζυγιζόμαστε υπερβολικά συχνά ή πολλές φορές την ημέρα;

«Υπάρχει ένας βασικός κανόνας που λέει: "Μην ασχολείσαι με το βάρος σου, να ασχολείσαι με το τι τρως". Εδώ η εμπειρία έχει επιβεβαιώσει κατ’ επανάληψη ότι άτομα που βελτίωσαν τις διατροφικές τους συνήθειες, χωρίς καν να υποστούν κάποιο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής, βάζοντας μια ώρα καθημερινής ήπιας σωματικής άσκησης στο πρόγραμμά τους, αδυνάτισαν χωρίς καμία άλλη ιδιαίτερη προσπάθεια. Απαλλαγμένοι από το άγχος της ζυγαριάς και με μοναδική παρατήρηση τις αλλαγές στο σώμα τους, κατάφεραν εξαιρετικές αλλαγές στην εμφάνισή τους. Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα ανθρώπων που άλλαζαν διαρκώς νούμερα ρούχων, ενώ η ζυγαριά έδειχνε απώλεια ενός, το πολύ δύο κιλών».

4. Ποιά είναι η καλύτερη ώρα για να ανεβαίνουμε στη ζυγαριά;

«Το βάρος μας από το πρωί που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που θα πέσουμε για ύπνο μπορεί να μεταβληθεί από δύο έως τρία κιλά τουλάχιστον. Ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία του σώματος, τις τροφές που έχουμε καταναλώσει, το νερό που έχουμε ή δεν έχουμε πιει κ.ά. Αν θα μπορούσαμε να υποδείξουμε μια ιδανική ώρα, αυτή θα ήταν αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα και αφού πρώτα έχουμε πάει στην τουαλέτα».

5. Εκτός από το βάρος μας, πρέπει να μετράμε και την περίμετρο της μέσης;

«Σίγουρα ναι, κι αυτό γιατί πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η απλή μέτρηση της περιμέτρου της μέσης ίσως είναι ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος για την πρόβλεψη καρδιαγγειακών, κι όχι μόνο, προβλημάτων. Για να μετρήσει κάποιος σωστά, πρέπει να τοποθετήσει την ταινία μέτρησης γύρω από τη μέση, στο μέσο της απόστασης ανάμεσα στο ισχίο και το κάτω μέρος των πλευρών.

Μέτρησε κατά την εκπνοή, καθώς είναι χαλαρή η κοιλιά, και κατάγραψε τη μέτρηση. Αν η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 94 εκ. για τους άντρες ή μεγαλύτερη από 80 εκ. για τις γυναίκες, πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς. Αν η μέτρηση δείχνει μεγαλύτερη από 102 εκ. στους άντρες και 88 εκ, στις γυναίκες, επιβάλλεται η απώλεια βάρους».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ