Τα βρασμένα σε νερό ή ψημένα στη σχάρα θαλασσινά αποδίδουν σχετικά λίγες θερμίδες ανά τυπική μερίδα. Όταν μάλιστα συνοδεύονται με απλές σαλάτες λαχανικών, βραστά λαχανικά ή χόρτα, αποτελούν κατεξοχήν γεύμα διαίτης.
Βεβαίως, το πόσες τελικά θερμίδες θα πάρετε από ένα γεύμα με θαλασσινά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως φέρ’ ειπείν τον τρόπο που είναι μαγειρεμένα, τις ποσότητες που καταναλώνεις αλλά και με ποια τρόφιμα τα συνδυάζεις.
Συμβουλή: Απόλαυσε τα θαλασσινά μαγειρεμένα με πιο υγιεινούς τρόπους, που δεν τα επιβαρύνουν με επιπρόσθετες θερμίδες, όπως π.χ. βραστά ή ψητά και όχι τηγανητά ή με λιπαρές σάλτσες.
ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ* | ||||||||
Αστακός | Γαρίδες | Καβούρια | Καλαμάρια | Μύδια | Σουπιές | Στρείδια | Χταπόδι | |
Θερμίδες | 119 | 107 | 127 | 81 | 87 | 79 | 80 | 83 |
Πρωτεΐνες (g) | 22,1 | 22,6 | 20,1 | 15,4 | 17,2 | 16,2 | 11.0 | 15,4 |
Λιπαρά (g) | 3,4 | 1,8 | 5,2 | 1,7 | 2,0 | 0,7 | 5,6 | 1,7 |
*Ανά 100g ωμών.
Με δυο λόγια τα θαλασσινά:
- Δεν έχουν πολλές θερμίδες.
- Είναι πλούσια σε απαραίτητα διατροφικά συστατικά.
- Περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.
- Ωφελούν αρθρώσεις, δέρμα, εγκέφαλο, κυκλοφορικό και ορμονικό σύστημα.
- Δεν αυξάνουν από μόνα τους τη χοληστερίνη ή την αρτηριακή πίεση.
AΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 142
Update: Ιούνιος 2016.