Είναι μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις με τις οποίες θα έρθεις αντιμέτωπη όταν περάσεις από συνέντευξη για δουλειά, που μπορεί να αποκαλύψει πολλά για το ποια είσαι.
Η εν λόγω ερώτηση είναι η εξής: «Ποια πιστεύεις ότι είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα σου;».
Δες και αυτό: 4 κακές συνήθειες που μπορεί να σου στερούν μία προαγωγή
Μια σχετικά συνηθισμένη απάντηση είναι κάτι σαν: «Το δυνατό μου σημείο είναι ότι έχω μάθει να εργάζομαι σκληρά. Από την άλλη, το αδύναμό μου σημείο είναι ότι αγχώνομαι όταν χάνω κάποιο deadline, επειδή κάποιος άλλος δεν έκανε την δουλειά του σωστά». Πρόκειται για μία απάντηση χωρίς φαντασία, την οποία θα έδινε η πλειοψηφία των υποψηφίων.
Τι θα έλεγες όμως να γίνεις λίγο περισσότερο ειλικρινής, εκπλήσσοντας το άτομο που έχεις απέναντι σου; Αδυναμίες δεν έχεις μόνο εσύ, αλλά όλοι μας. Ωστόσο, είναι τόσο δύσκολο να τις παραδεχθείς, πόσω μάλλον σε μια συνέντευξη για να βρεις εργασία.
Παρακάτω θα βρεις μερικές ιδέες για να «εκθέσεις» με το γάντι τον εαυτό σου:
Είσαι επικριτική με τον εαυτό σου.
Προσπαθείς να ευχαριστείς τους πάντες.
Ο καλύτερος τρόπος πάντως για να αντιμετωπίσεις σωστά την ερώτηση είναι να βρεις ένα χαρακτηριστικό που είναι αρνητικό, να το ξεστομίσεις, χρησιμοποιώντας τις φράσεις «πιθανόν να είμαι...», «μάλλον είμαι λιγάκι...», «ίσως να κάνω...» και να προσπαθήσεις να δώσεις λύση στο πρόβλημα. Για παράδειγμα, «υποθέτω ότι μάλλον θα έπρεπε να κάνω...».
Αυτό το είδες; 4 τρόποι να βελτιώσεις τη μνήμη σου
Απόφυγε να αναφερθείς σε χαρακτηριστικά που αφορούν τον εαυτό σου και επικεντρώσου σε εκείνα που αποτελούν καθαρά επαγγελματικά χαρακτηριστικά, όπως ας πούμε ότι συνήθως δεν δίνεις σημασία στη λεπτομέρεια, αλλά φροντίζεις πάντα να έχεις στην ομάδα σου κάποιον που το κάνει συνειδητά».
Αξιολολώντας τις δυνάμεις σου
Όταν η συζήτηση πηγαίνει στα δυνατά σου σημεία, οφείλεις -για το καλό σου- να είσαι συγκεκριμένη. Αξιολόγησε τις ικανότητές σου για να αναγνωρίσεις τα δυνατά σου σημεία. Αυτή είναι μια άσκηση που πρέπει να κάνεις πριν πας στη συνέντευξη. Κάνε μια λίστα με τις δυνατότητές σου, χωρίζοντάς της σε τρεις κατηγορίες:
Στις γνώσεις και τις σπουδές σου (γλώσσες, πτυχία, υπολογιστές).
Στην προϋπηρεσία σου, σε όσα δηλαδή έχεις αποκομίσει από τις προηγούμενες δουλειές σου.
Στα προσωπικά σου χαρίσματα (συνέπεια, ευελιξία, ομαδικότητα, καλή επικοινωνία)
Παρακάτω θα βρεις μερικά παραδείγματα δυνατών σημείων που ίσως αξίζει να αναφέρεις:
Ενθουσιασμός
Αξιοπιστία
Δημιουργικότητα
Υπομονή
Πειθαρχία
Σεβασμός
Αποφασιστικότητα
Αφοσίωση
Ειλικρίνεια
Προσαρμοστικότητα
Διάβασε επίσης: Μέχρι ποια ηλικία μπορείς να ξεκινήσεις να μάθεις μια γλώσσα και να τη μιλήσεις άπταιστα
Όταν ολοκληρώσεις τη λίστα, επέλεξε τρία με πέντε δυνατά σου χαρακτηριστικά που πιστεύεις ότι ταιριάζουν με τη θέση εργασίας, την οποία διεκδικείς. Φρόντισε να είσαι σε θέση να δώσεις σαφή παραδείγματα, που θα βοηθήσουν τον συνομιλητή σου να αντιληφθεί επακριβώς πού είσαι καλή.