Νεα έρευνα του Πανεπιστημίου Syracuse University είναι αποκαλυπτική.
Αν είναι πρωινός τύπος....
Έχεις παρατηρήσει πως ακόμη κι αν ξυπνήσεις χάραμα έχεις απίστευτη ενέργεια; Πιστεύεις πως λειτουργείς καλύτερα το πρωί ενώ μετά το απόγευμα κατεβάζεις ρυθμούς; Το παρακάτω πρόγραμμα είναι για εσένα!
Σύμφωνα με τα ευρήματα αν είσαι τύπος πρωινός καλό είναι να ξυπνάς στις 6 το πρωί, να κάνεις γυμναστική, να τσεκάρεις τα e-mails και να ξεκινάς για τη δουλειά πριν τις 8.30. Στη συνέχεια καλό είναι να κάνεις λίστα με όσα πρέπει να γίνουν, με τις απαιτητικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 το πρωί, όσο δηλαδή είσαι γεμάτη ενέργεια.
Γύρω στις 10 το πρωί καλό είναι να πιεις ένα καφεδάκι που θα σου λειτουργήσει ως "τονωτικλη ένεση" έτσι ώστε να μπορέσεις να λειτουργήσεις. Βάλε συναντήσεις και φρόντισε να έχεις τελειώσει τη δουλειά νωρίς το απόγευμα. Τ΄απογεύματα περιλαμβάνουν meetings, συναντήσεις, χαλαρό σνακ και άσκηση ενώ καλό είναι γύρω στις 5 να γίνει η επιστροφή στο σπίτι. Μετά τις 6 είναι μια καλή ώρα για brainstorming.
Για έναν πρωινό τύπο, το δείπνο καλό είναι να έχει γίνει μέχρι τις 6.30 το απόγευμα και καλό είναι να έχει πέσει στο κρεβάτι για ύπνο μέχρι τις 9.30 μ.μ. οπότε μην κάθεσαι άσκοπα άυπνη και πέσε νωρίς για ύπνο.
Αν ακολουθήσεις το παραπάνω πρόγραμμα και ανήκεις στους πρωινούς τύπους, θα καταφέρεις να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου μέσα στην ημέρα. Αν πάλι ανήκεις στην κατηγορία "κουκουβάγια" και θιεωρείς τον εαυτό σου νυχτερινό τύπο, το πρόγραμμα που σου ταιριάζει είναι το παρακάτω,
Αν είσαι "νυχτοπούλι"
Σε αντίθεση με όσους αρέσκονται στο να ξυπνούν χάραμα, εσύ παρατηρείς πως δε μπορείς σε καμία περίπτωση να λειτουργήσεις το πρωί, όσους καφέδες κι αν πιεις. Σε αυτή την περίπτωση - αν η εργασία το επιτρέπει - άσε τον εαυτό σου να κοιμηθεί μια ωρίτσα παραπάνω και σήκω γύρω στις 7 ξεκινόντας την ημέρα σου 1 ωρίτσα αργότερ.α
Φτιάξε λίστα με όσα όσα πρέπει να γίνουν. Κάνε τα ευκολότερα το πρωί και προγραμμάτισε τις πιο απαιτητικές εργασίες για το απόγευμα, όταν θα είσαι φουλ παραγωγική.
Και στην περίπτωση του δείπνου, μπορεί να πάει λίγο αργότερα για τις 8.30 μ.μ. και η ώρα ύπνου μπορεί να πάρει παράταση μέχρι τις 11.30 μ.μ.
Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα