Δεν έφτανε η αλλαγή στη φορολογία, ήρθαν και οι περικοπές στο μισθό και είδες το εισόδημά σου να πέφτει στα τάρταρα; Όσο δυσάρεστο κι αν είναι, πρέπει να είσαι προετοιμασμένη να διαχειριστείς τη νέα κατάσταση και να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Μάθε πώς θα το κάνεις.
Μπορείς να το αποφύγεις;
Αν εργάζεσαι στον ιδιωτικό τομέα και πιστεύεις πως μπορείς να εξαιρεθείς από τη μείωση - είτε επειδή παίρνεις τα λιγότερα χρήματα απ΄όλους τους συναδέλφους, είτε διότι πιστεύεις πως είσαι απαραίτητη στην εταιρία - μίλα με τον εργοδότη συζητώντας πιθανή εξαίρεσή σου. Αν αυτό δεν είναι εφικτό στάθμισε τα υπέρ και τα κατά και λάβε αποφάσεις. Αν όμως η μείωση μισθού είναι μονόδρομος τότε αποδέξου την κατάσταση και προσπάθησε να τη διαχειριστείς όσο καλύτερα μπορείς. Δες το σαν πρόκληση, μάζεψε δυνάμεις και φτιάξε πλάνο.
Το πλάνο μετά τη μείωση
* Προσάρμοσε τον προϋπολογισμό στα νέα δεδομένα & κόψε περιττές δαπάνες
Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να αναπροσαρμόσεις τον προϋπολογισμό σου βάσει των νέων δεδομένων. Το κόστος ζωής σου δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι στα ίδια επίπεδα. Βάλε κάτω λογαριασμούς και πάγια έξοδα και προσπάθησε να βρεις εναλλακτικές ή πιο οικονομικές λύσεις. Σκέψου τι πραγματικά χρειάζεσαι και τι όχι και ψάξε τις εναλλακτικές σου. Ο ευκολότερος τρόπος για να κάνεις περικοπές στον προϋπολογισμό είναι να κόψεις ή τουλάχιστον να μειώσεις τις περιττές δαπάνες. Σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να κόψεις μερικά έξοδα:
Για παράδειγμα:
*Αναπροσάρμοσε το πρόγραμμα του κινητού σου τηλεφώνου, μειώνοντας τον μηνιαίο λογαριασμό
* Κάνε οικονομία ρεύματος με χρήση των οικονομικών τιμολογίων της ΔΕΗ στις ώρες μη αιχμής.
*Αν το ενοίκιο που δίνεις ξεπερνά το 1/3 του οικογενειακού εισοδήματος, εξέτασε την προοπτική μετακόμισης σε πιο οικονομική περιοχή ή μικρότερο διαμέρισμα.
* Περιόρισε τις εξόδους σου ή ψάξε για πιο οικονομικές λύσεις. Η έρευνα αγοράς σίγουρα θα σε βοηθήσει. Οι διαφορές τιμών θα σε εκπλήξουν
* Ψώνισε μόνο τα απαραίτητα από το σουπερμάρκετ. Η λίστα θα σε βοηθήσει να μη ξεφύγεις από το πλάνο.
* Ψάξε σε πατάρια και ντουλάπες, ξετρύπωσε ξεχασμένα κομμάτια ένδυσης και περιόρισε τις φετινές σου αγορές σε ρούχα, τσάντες, παπούτσια, φουλάρια κτλ.
* Ξέρεις να μαγειρεύεις ή έχεις κάνει χρυσό το ντελίβερι; Πάρε ιδέες από τη στήλη μαγειρικής μας και ξεκίνα. Το σπιτικό φαγητό εκτός από υγιεινό είναι σαφέστατα πιο οικονομικό από το αγοραστό.
* Μην πέφτεις στην παγίδα των προσφορών. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι προσφορές δεν είναι πραγματικές αλλά κολπάκι μάρκετινγκ για αγορές. Αλλά ακόμη κι αν κάτι είναι όντως σε προσφορά, βεβαιώσου πρώτα πως το έχεις πραγματικά ανάγκη. Θυμήσου το budget σου είναι μειωμένο.
* Μην πέσεις με τα μούτρα στις αποταμιεύσεις (αν υπάρχουν)
Όταν ζοριζόμαστε, η εύκολη λύση των αναλήψεων από καταθετικούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς φαίνεται δελεαστική. Μην πέσεις στην παγίδα, διότι τα χρήματα κάποτε θα τελειώσουν. Μάθε να τα βγάζεις πέρα με το νέο εισόδημα, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει το εγχείρημα.
* Μην μένεις στάσιμη
Αν η μείωση είναι τόσο μεγάλη που θεωρείς πως είναι αδύνατο να τα βγάλεις πέρα, ξεκίνα την αναζήτηση συμπληρωματικής εργασίας και κράτα τα μάτια σου ανοιχτά στο ενδεχόμενο κάποιας ευκαιρίας για νέα εργασία. Παράλληλα, φρόντισε να εμπλουτίσεις το βιογραφιοκό σου με νέες δεξιότητες και γνώσεις, κάτι που θα σε καταστήσει ανταγωνιστική στην αγορά εργασίας και θα αυξήσει τις πιθανότητες για πρόσληψη σε κάποια άλλη εταιρία με καλύτερες αποδοχές. Να θυμάσαι μόνο πως οποιαδήποτε απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί εν μια νυκτί και πως θα πρέπει να εξετάσεις όλους τους παράγοντες, ακόμη και τους αστάθμητους, λαμβάνοντας υπόψη το αβέβαιο κλίμα που επικρατεί.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα