Αλλά αν δεν διαθέτεις ένα «γάντι αγκαλιάς», υπάρχει ακόμα ένας ασφαλής (ή ως επί το πλείστον ασφαλής) τρόπος να αγκαλιάσεις κάποιον αυτές τις μέρες.
Οι New York Times μίλησαν με επιστήμονες που μελετούν τους αερομεταφερόμενους ιούς για να τους ρωτήσουν πώς μπορεί να αγκαλιάσει κανείς με ασφάλεια στην εποχή του COVID-19. Μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος των The Times, Tara Parker-Pope μίλησε σχετικά με τον κίνδυνο μόλυνσης από έναν ιό κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς, με την Linsey Marr, μια επιστήμονα αερολυμάτων στο Virginia Tech και μια από τις κορυφαίες εμπειρογνώμονες στον κόσμο σχετικά με τη μετάδοση ασθενειών. Η Marr ανέλυσε μαθηματικά μοντέλα από μια μελέτη που δείχνει πώς ταξιδεύουν οι αναπνευστικοί ιοί όταν είσαι κοντά σε κάποιον και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος έκθεσής σου κατά τη διάρκεια μιας σύντομης αγκαλιάς είναι αρκετά χαμηλός.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν αγκαλιάζεις σιωπηλά. «Εάν δεν μιλάς ή βήχεις ενώ αγκαλιάζεις, ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός», δήλωσε η Marr. Κρατώντας την αναπνοή σου ενώ αγκαλιάζεις μπορεί επίσης να βοηθήσει, προσθέτει στο ρεπορτάζ των, ο Julian Tang, ιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Αγγλία, ο οποίος μελετά πώς ταξιδεύουν οι αναπνευστικοί ιοί στον αέρα.
Υπάρχουν όμως διάφορα άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο στο αγκάλιασμα. Η Eleni Kalorkoti, η εικονογράφος του ρεπορτάζ των The Times, έδωσε συμβουλές με απλούς όρους και εύκολες στην εκτέλεση τους:
How to hug during a pandemic, for @nytimes. Many thanks to AD @chewblr ✨
A post shared by Eleni Kalorkoti (@elenikalorkoti) on Jun 5, 2020 at 5:07am PDT
- Μην αγκαλιάζεστε πρόσωπο με πρόσωπο
- Μην αγκαλιάζεστε με τα μάγουλα μαζί, με την ίδια κατεύθυνση
- Αγκαλιάστε σε αντίθετες κατευθύνσεις
- Αφήστε τα παιδιά σας να σας αγκαλιάσουν γύρω από τα γόνατα ή τη μέση
- Φίλησε το εγγόνι σου στο πίσω μέρος του κεφαλιού του
Μια αγκαλιά φαίνεται σαν ένα απλό πράγμα, αλλά μπορεί να είναι πολύ πολύπλοκο στην εποχή του κορονοϊού. Η σωματική στοργή βοηθά στη μείωση του στρες, ηρεμώντας το συμπαθητικό νευρικό σου σύστημα (γιατί το συμπαθητικό νευρικό σου σύστημα απελευθερώνει ορμόνες του στρες στο σώμα σου), σύμφωνα με έρευνα.
Η Candice Hargons, διευθύντρια του Αμερικανικού Κέντρου Θεραπείας του Φυλετικού Τραύματος, συνιστά μέσω του Womenshealthmag να αγκαλιάζεις τους ανθρώπους πιο συχνά ως τρόπο διατήρησης και της ψυχικής σου υγείας.
Το φυσικό άγγιγμα προάγει την ευεξία και μια αγκαλιά ή ένα φιλικό άγγιγμα μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση της ορμόνης οξυτοκίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές, στη μείωση της απόκρισης στο στρες και στο γενικό άγχος.
Λοιπόν, είναι η ώρα να αγκαλιάσεις κάποιον, τηρώντας τους όρους ασφαλείας. Ίσως απλώς κρατήσεις την αναπνοή σου ενώ το κάνεις.