Κρέμες ΒΒ: όσα θέλεις να ξέρεις

07.11.2012
Είναι η τελευταία καυτή τάση στον τομέα της περιποίησης και υπόσχεται να σου λύσει τα χέρια αφού κάνει την καθημερινή διαδικασία της ενυδάτωσης και του μακιγιάζ υπόθεση του λεπτού. Την αγάπησαν οι σταρ, τη λάτρεψαν οι ασιάτισσες και σύντομα θα την υιοθετήσεις -ή τουλάχιστον θα τη δοκιμάσεις- κι εσύ. Από την Ελεονώρα Γαλάτη

Πριν απ' αυτό όμως, πρέπει να μάθουμε τα βασικά:

Τι σημαίνει ΒΒ: τα αρχικά ΒΒ αρχικά σήμαιναν Blemish Balm (πομάδα για ατέλειες), καθώς οι πρώτες τέτοιες κρέμες που παρασκευάστηκαν στη δεκαετία του '60 απευθύνονταν στους ασθενείς μιας γερμανίδας δερματολόγου, της Κριστίνε Σράμεκ (Christine Schrammek) η οποία τις εφηύρε ως προστασία του δέρματος μετά από επεμβάσεις.
Τον ίδιο όρο συνέχισαν να χρησιμοποιούν και οι πρώτες εταιρείες καλλυντικών που ανακάλυψαν τη φόρμουλα ΒΒ στα μέσα της δεκαετίας του '80 και τη λάνσαραν στην ασιατική αγορά με πρωτοφανή επιτυχία, η οποία κατέκτησε πρώτη απ' όλες την Κορέα.
Ωστόσο, σήμερα οι υπεύθυνοι ομορφιάς προτιμούν την ερμηνεία του Beauty Balm (πομάδα ομορφιάς) για τα αρχικά ΒΒ, αφού η χρήση της πια έχει κυρίως καλλυντική κι όχι θεραπευτική χρήση.

Τι θα κάνει για σένα: αυτό που κάνουν όλες οι κρέμες ΒΒ είναι να προσφέρουν ενυδάτωση και προστασία από τον ήλιο, ενώ ταυτόχρονα φωτίζουν και καλύπτουν αρκετά καλά τις ατέλειες αφού περιέχουν χρώμα και λειτουργούν σαν βάση μακιγιάζ και κονσίλερ με πολύ πιο φυσικό αποτέλεσμα.
Ανάλογα με την επί μέρους σύνθεση της, μια κρέμα ΒΒ μπορεί επίσης να έχει αναπλαστικές ιδιότητες, να καταπολεμά την γήρανση, ή ακόμα και να λευκαίνει την επιδερμίδα (όπως την προτιμούν οι ασιάτισσες).

Πώς να τη διαλέξεις: το πρώτο σου κριτήριο πρέπει να είναι ο τύπος του δέρματος σου και το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις. Αν απλά θέλεις ομοιόμορφη κάλυψη και μια υγιή λάμψη στο πρόσωπο σου, μάλλον θα πρέπει να απευθυνθείς σε διαφορετική εταιρία σε σχέση με το αν ήθελες η κρέμα σου να έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει τελικά να τη δοκιμάσεις όπως δοκιμάζεις το μέικαπ, απλώνοντας δηλαδή μια μικρή ποσότητα από δύο κρέμες με την πλησιέστερη απόχρωση στην επιδερμίδα σου, στο πλάι του σαγονιού σου, ώστε να ελέγξεις πώς φαίνεται στο φως της ημέρας, αλλά και πώς την αισθάνεσαι.

Πώς να τη φορέσεις: καθώς η ΒΒ έχει καλυπτικές ιδιότητες, θα πρέπει να την απλώσεις όπως το μέικαπ ξεκινώντας από το κέντρο του προσώπου και προχωρώντας προς τα έξω με τη βοήθεια ενός (ελαφρά βρεγμένου) πινέλου για μέικαπ ή απλώς τα δάχτυλα σου. Όποιο τρόπο κι αν διαλέξεις φρόντισε να στρώσεις ομοιόμορφα την κρέμα σε όλο το πρόσωπο και το κάτω μέρος του σαγονιού, μέχρι περίπου τη μέση του λαιμού σου.

Τι δεν θα κάνει για σένα: η καλυπτική ιδιότητα των ΒΒ είναι μεγαλύτερη από εκείνη που έχει μια κοινή κρέμα ημέρας με χρώμα, αλλά όχι τόσο μεγάλη όπως του μέικαπ ή του κονσίλερ. Γι' αυτό δεν ενδείκνυνται για τις περιπτώσεις εκείνες που θέλεις απόλυτη κάλυψη -σε μια επίσημη, βραδινή έξοδο για παράδειγμα- παρότι βέβαια μπορείς πάντα να τη χρησιμοποιήσεις σε συνδυασμό με ένα κονσίλερ, αν έχεις κάποιο επίμονο σπυράκι, ή κάποια άλλη ατέλεια που θέλεις να κρύψεις.
Επίσης, οι ΒΒ δεν προσφέρουν τόσες επιλογές σε αποχρώσεις όπως τα ειδικά καλυπτικά προϊόντα. Έτσι, αν δεν είσαι σίγουρη πια απόχρωση είναι καλύτερη για σένα καλύτερα να αποφύγεις εκείνη με τη ροζ βάση και να στραφείς σε κάποια που να έχει ελαφρώς κιτρινωπή απόχρωση, η οποία δείχνει πιο φυσική στις περισσότερες γυναίκες.

Πόσο ακριβή είναι; Σήμερα πλέον σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών έχουν τη δική τους σειρά ΒΒ κι έτσι μπορείς να βρεις εκείνη που θέλεις διαλέγοντας από μια μεγάλη γκάμα τιμών, από τις πιο οικονομικές, μέχρι τις πιο πολυτελείς. Σίγουρα πάντως μια ΒΒ δεν είναι ακριβότερη από μια απλή κρέμα ημέρας.