Λέιζερ αλλαγή χρώματος ματιών: μια σκέτη τρέλα;

16.12.2011
Μπορεί μέχρι σήμερα να μπορούσες να αποκτήσεις το σαγηνευτικό μπλε των ματιών της Κάμερον Ντιαζ μόνο με τη χρήση χρωματιστών φακών επαφής, πλέον όμως η αλλαγή μπορεί να γίνει μόνιμη!

Αι Βασίλη μου κάνε με.... γαλανομάτα! Πόσες φορές ευχήθηκες και προσευχήθηκε να μπορούσες να αλλάξεις το χρώμα των ματιών σου και να αποκτήσεις αυτά τα εκθαμβωτικά γαλανά μάτια που πάντα λαχταρούσες; Πάντα απορούσες πως γίνεται η επιστήμη και η κοσμητική ιατρική να έχει ανακαλύψει μεθόδους για την εξαφάνιση ρυτίδων, την σμίλευση γλουτών και να επεμβαίνει σε κάθε σημείο του σώματος σου, εκτός από ένα, τα μάτια σου. Κι όμως πρόσφατα τα δεδομένα άλλαξαν.

Μπορεί μέχρι σήμερα να μπορούσες να αποκτήσεις το σαγηνευτικό μπλε των ματιών της Κάμερον Ντιαζ μόνο με τη χρήση χρωματιστών φακών επαφής, πλέον όμως η αλλαγή μπορεί να γίνει μόνιμη!

Πως θα γίνει αυτό;

Μια εταιρία με έδρα την Καλιφόρνια, η Stroma Medical έχει κατοχυρώσει μια αμφιλεγόμενη μέθοδο που μπορεί να σε γλιτώσει από τον καθημερινό μπελά των φακών επαφής. Ο ιδρυτής της, ο γιατρός Γκρέγκ Χόμερ, ισχυρίζεται πως μπορεί να αλλάξει το χρώμα των ματιών σου από καστανό – όσο σκούρο κι αν είναι αυτό- σε γαλανό μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, με μια εύκολη και γρήγορη επέμβαση.

Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών σε εθελοντές είναι εκπληκτικά. Οι φωτογραφίες «Πριν και Μετά» που δόθηκαν στη δημοσιότητα μιλούν από μόνες τους! Σκούρα καστανά μάτια με μια θεραπεία λέιζερ μεταμορφώθηκαν σε ανοιχτόχρωμα γαλανά!

Πως γίνεται η επέμβαση;

Η μέθοδος βασίστηκε στην ιδέα πως μια μπλε ίριδα είναι απλά μια ίριδα άχρωμη, δηλαδή δίχως χρώμα.

Έτσι, με μια διαδικασία - παρόμοια αυτής της αφαίρεσης μελανίνης που χρησιμοποιεί η κοσμητική ιατρική για την αφαίρεση δυσχρωμιών - αφαιρείται με λέιζερ η μελανίνη από το εξωτερικό στρώμα της ίριδας των ματιών. Μετά την αφαίρεση της μελανίνης το καφετί χρώμα δίνει τη θέση του σε ένα εντυπωσιακό και ανοιχτόχρωμο γαλανό.

Κι αν το μετανιώσεις; Πως γίνεται η επαναφορά του φυσικού χρώματος;

Αν αρέσκεσαι να αλλάζεις χρώμα στα ματάκια σου ανάλογα με τη διάθεση, σίγουρα η τεχνική δε σε αφορά και η λύση των φακών επαφών αποτελεί μέχρι στιγμής την μόνη σου επιλογή κι αυτό διότι το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο.

Η επέμβαση απευθύνεται μόνο σε όσους και όσες διακατέχονται από διακαή πόθο να αποκτήσουν μάτια γαλανά και είναι απόλυτα σίγουροι για την επιλογή τους αυτή. Μετά την αφαίρεσή της η μελανίνη δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί και το χρώμα των ματιών σου δε θα μπορέσει να επανέλθει.

Πότε θα είναι διαθέσιμη η νέα μέθοδος;

Η νέα μέθοδος, αν όλα προχωρήσουν βάσει υπολογισμών, αναμένεται να είναι διαθέσιμη στη Νότια Αμερική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη, μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Βέβαια κάτι τέτοιο εξαρτάται αφενός από τα αποτελέσματα σειράς κλινικών δοκιμών που θα γίνουν για λόγους ασφαλείας αλλά και από την χρηματοδότηση που η επιστημονική ομάδα του κέντρου ζητά να εξασφαλίσει για να τελειοποιηθεί η νέα μέθοδος.

Πόσο θα στοιχίζει;

Το κόστος υπολογίζεται να ανέρχεται στις 3000 δολάρια, δεδομένου πως αρκετοί είναι όσοι θα σπεύσουν να διαθέσουν αυτό το ποσό κι ακόμη μεγαλύτερο για να αποκτήσουν το πολυπόθητο χρώμα. Βέβαια αν τελικά υπάρξει ευρεία διάθεση αναμένεται με τον καιρό να πέσει στις 2000 δολάρια. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν το ότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του πλανήτη έχει σκούρα μάτια, το γεγονός ότι είναι ένα κληνομικό χαρακτηριστικό αλλά και την γενικότερη προτίμηση όλων στις γαλανομάτες και τους γαλανομάτηδες η ζήτηση θα είναι σίγουρα υψηλή!

Η εταιρία μάλιστα εκτιμά πως η απόσβεση του διόλου ευκαταφρόνητου κεφαλαίου που θα διατεθεί στην έρευνα θα γίνει σύντομα καθώς ήδη η εταιρία λαμβάνει 300 αιτήματα την ημέρα από πιθανούς πελάτες, παρόλο που η τεχνική δε είναι ακόμη διαθέσιμη.

Πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος;

Η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, όπως φαίνεται είναι σίγουρη, ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί κατά πόσο η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής. Και μπορεί οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στις κλινικές δοκιμές να μην παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα όρασης, δεν είναι όμως εξακριβωμένο το αν η μέθοδος αυτή μακροπρόθεσμα υπάρξουν παρενέργειες.

Όπως αναφέρει στην Βρετανική Daily Mail ο Δρ Nick Lowe, δερματολόγος από το Λονδίνο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες, ο κίνδυνος που πιθανότατα ενέχει μια τέτοια επέμβαση, ξεπερνά το αισθητικό αποτέλεσμα γι΄αυτό και δεν αξίζει τον κόπο.

Από την πλευρά του βέβαια ο δημιουργός της νέας τεχνικής ο ΔρΧόμερ, κάτοχος διδακτορικού στην Βιολογία διαβεβαιώνει πως η νέα μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής και πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Γιατί υπάρχουν φόβοι σχετικά με την ασφάλεια της μεθόδου;

Πως γίνεται όμως μια τέτοια επέμβαση να είναι επικίνδυνη από τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες το λέιζερ χρησιμοποιείται ευρέως για διάφορες οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η επέμβαση για καταρράκτη ή ακόμη και εξάλειψης της μυωπίας;

Αυτό που συμβαίνει είναι πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μιας διορθωτικής επέμβασης με λέιζερ και της επέμβασης για την αλλαγή χρώματος των ματιών. Ο βασικός κανόνας είναι πως όταν εισερχόμαστε στο εσωτερικό της ίριδας του ματιού, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προκληθεί κάποια ζημιά, απ΄ότι όταν γίνονται κάποιες εξωτερικές διορθώσεις. Στις διορθωτικές επεμβάσεις, που γίνονταν μέχρι σήμερα, το λέιζερ χτυπά μόνο τον κερατοειδή χιτώνα, στην επιφάνεια του ματιού. Η νέα μέθοδος όμως προϋποθέτει εφαρμογή του λέιζερ στο εσωτερικό του ματιού και αφαίρεση όλης της μελανίνης. Κάτι τέτοιο όπως είναι φυσικό θα μπορούσε μακροπρόσθεσμα να επιφέρει ποικίλα προβλήματα.

Βέβαια, ο δημιουργός της νέας τεχνικής διαβεβαιώνει πως το λέιζερ στοχεύει μόνο το μπροστινό μέρος της ίριδας και σημειώνει πως η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί επιτυχώς σε 17 άτομα, δίχως να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ή παρενέργεια.

Αυτό όμως σίγουρα δεν είναι αρκετό για να αποκλείσουμε πιθανές επιπλοκές στο μέλλον. Οπως με κάθε νέα επιστημονική ανακάλυψη, έτσι και σε αυτλην την περίπτωση το μόνο που μπορούμε να πουμε είναι πως ο χρόνος και η εφαρμογή θα δείξουν κατά πόσο υφίσταται κίνδυνος ή όχι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σίγουρα έχεις άπλετο καιρό για να αποφασίσεις δεδομένου ότι η τεχνική βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και δεν είναι ακόμη διαθέσιμη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ούτε και στο εξωτερικό.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα