Η φροντίδα του στόματός σου και των δοντιών σου είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις σχολαστικά για να είσαι υγιής. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν, άλλωστε, ότι η κακή στοματική υγιεινή και η συσσώρευση πλάκας μπορούν να επιδεινώσουν καρδιακά νοσήματα και να σου δημιουργήσουν προβλήματα υγείας που ούτε καν φανταζόσουν.
Τα δόντια σου καλύπτονται από ένα σκληρό σμάλτο που προστατεύει τα δόντια. Κάθε φορά που τρώμε, το σμάλτο αυτό δέχεται «επίθεση» και υποχωρεί αφήνοντας τα δόντια μας ευάλωτα. Η σωστή διατροφή και το σωστό βούρτσισμα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια που σου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να κλείσεις άμεσα ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο.
Πλένεις τα δόντια σου σωστά;
Αν και οι περισσότεροι θεωρούμε πως βουρτσίζοντας τα δόντια μας καθημερινά τα διατηρούμε υγιή, αγνοούμε τον σωστό τρόπο για να το κάνουμε σωστά. Το βούρτσισμα των δοντιών δε σημαίνει απλά να βάλουμε μια οδοντόβουρτσα στο στόμα.
Δοκίμασε να το κάνεις με τον παρακάτω τρόπο:
* Δε θέλει δύναμη. Απαλά και κυκλικά: Βουρτσιζε τα δόντια σου απαλά δίχως να βάζεις μεγάλη δύναμη και πίεση στην οδοντόβουρτσα, με μικρές απαλές κυκλικές κινήσεις. Καλό θα είναι να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
* Μην ξεχνάς τα πίσω δόντια: Μην ξεχνάς να βουρτσίζεις το σύνολο των δοντιών σου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγγίζουν τη γλώσσα σου στο πίσω μέρος.
* Και η γλώσσα θέλει καθάρισμα: Μην αμελείς επίσης την καθαριότητα της γλώσσας σου. Επιβλαβή βακτήρια συγκεντρώνονται επίσης και εκεί.
* Πες ναι στο στοματικό διάλυμα: Τέλος, ένα στοματικό διάλυμα θα διευκόλυνε στον καθαρισμό του συνόλου της στοματικής κοιλότητας, αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών.
Μήπως η αναπνοή σου βρωμάει;
Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς πως η άσχημη αναπνοή μπορεί να προέρχεται από κάτι που φάγαμε ή ήπιαμε αλλά μερικές φορές αυτή μπορεί να προέρχεται ακόμη και από ένα χαλασμένο δόντι ή και από σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Τι να κάνεις για να τα προλάβεις;
* Μην ξεχνάς να αλλάζεις οδοντόβουρτσα: Μην χρησιμοποιείς ποτέ την ίδια οδοντόβουρτσα για περισότερο από τρεις μήνες. Οι παλιές οδοντόβουρτσες συσσωρεύουν βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ουλίτιδα και κακοσμία.
* Απέφευγε το μαλλί της γριάς και άλλες τροφές που κολλάνε: Γλυκίσματα όπως το μαλλί της γριάς, τα παστέλια και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και γλυκόζη κολλούν κυριολεκτικά πάνω στα δόντια σου και είναι δύσκολο να απομακρυνθούν. Αντίθετα, φρούτα και λαχανικά είναι αρκετά εύκολο να απομακρυνθούν ακόμη και με απλές πλύσεις.
* Μην αμελείς να πίνεις νερό: Μια από τις κυριότερες αιτίες της κακής αναπνοής είναι η ξηροστομία. Γιατί λοιπόν να δίνεις «καταφύγιο» στην κακοσμία αν μπορείς να το αποφύγεις; Με το να πίνεις οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως, όχι μόνο ενυδατώνεις τον οργανισμό σου αλλά και απομακρύνεις από το στόμα σου επιβλαβή βακτήρια που θα μπορούσαν να βλάψουν τα δόντια σου και τα ούλα σου.
* Μάσα τσίχλες δίχως ζάχαρη: Το σάλιο είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οργανισμού για να κρατήσει τα βακτήρια μακριά. Ωστόσο, πολλές φορές ευθύνεται για τη δυσοσμία του στόματός σου. Για να μην έχεις τέτοια προβλήματα, αν δεν έχεις τη δυνατότητα να πλένεις τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα, μάσησε μια τσίχλα δίχως ζάχαρη. Όχι μόνο θα φρεσκάρεις την αναπνοή σου αλλά θα μειώσεις τα επιβλαβή σωματίδια που κατακάθονται πάνω στα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα.
* Πες ναι στα βότανα: Ο μαϊντανός, το φασκόμηλο αλλά και η μέντα έχουν αντισηπτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να σκοτώνουν τα βακτήρια στα οποία οφείλεται η ουλίτιδα και η άσχημη αναπνοή.
Από τη Δήμητρα Γκούντρα