4 λόγοι που οδηγούν σε υπερβολικά λιπαρά μαλλιά και πώς μπορείς να τους αντιμετωπίσεις

08.04.2020
4 λόγοι που οδηγούν σε υπερβολικά λιπαρά μαλλιά και πώς μπορείς να τους αντιμετωπίσεις
Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των μαλλιών είναι η υπερβολική λιπαρότητα. Το τριχωτό της κεφαλής πρέπει να παράγει μια ορισμένη ποσότητα λίπους για να παραμένει ενυδατωμένο και να προστατεύει τα μαλλιά σου δημιουργώντας ένα λεπτό φράγμα μεταξύ αυτών και του περιβάλλοντος. Αλλά το υπερβολικό σμήγμα μπορεί να προκαλέσει ενόχληση, ξεκινώντας από την έλλειψη όγκου και βάρους στα μαλλιά και φθάνοντας στα προβλήματα με την πιτυρίδα. Ευτυχώς όμως, αν εντοπίσεις την αιτία της υπερβολικής λιπαρότητας, μπορείς να ελέγξεις το πρόβλημα. Και επειδή ξέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν κάνεις καλό στα μαλλιά σου να τα λούζεις κάθε μέρα, διάβασε παρακάτω τις αιτίες των λιπαρών μαλλιών και τι μπορείς να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις.

1. Κάνεις συχνά πολύ σφιχτά χτενίσματα

Ενώ μια κομψή αλογοουρά μπορεί να φαίνεται ένας καλός τρόπος για να κρύψεις τα λιπαρά μαλλιά σου, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίστροφο. Τα μαλλιά σου μπορεί να φαίνονται περιποιημένα αλλά αυτό το χτένισμα συσσωρεύει περισσότερο σμήγμα κάτω από τα μαλλιά σου και τις ρίζες τους. Τα κομψά χτενίσματα απαιτούν πολλά προϊόντα styling που μαλακώνουν και βαραίνουν τα μαλλιά σου, κάνοντάς τα πιο λιπαρά.

Πρόταση: Μην το παρακάνεις με προϊόντα styling που απαιτούν πολύ βούρτσισμα και άγγιγμα των μαλλιών σου.

2. Δεν ξεπλένεις τα μαλλιά σου με κρύο νερό

Το ζεστό νερό είναι ιδανικό για το άνοιγμα των πόρων και την απομάκρυνση της βρωμιάς, αλλά μπορεί να κάνει κακό στα μαλλιά σου. Ξεπλένει το σμήγμα και μπορεί να στεγνώσει το τριχωτό της κεφαλής πάρα πολύ, προκαλώντας πιτυρίδα και υπερβολική παραγωγή λίπους.

Πρότση: Είναι καλύτερα να επιλέξεις ζεστό νερό όταν πρόκειται να βάλεις σαμπουάν και conditioner και αφού τελειώσεις το λούσιμο, να ξεπλύνεις τα μαλλιά σου με κρύο νερό, προκειμένου να κλείσεις τoυς πόρους των μαλλιών.

3. Είσαι πολύ αγχώδης

Το άγχος κάνει το σώμα σου να παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη πυροδοτεί την παραγωγή περισσότερου σμήγματος και, κατά συνέπεια, το μαλλί σου φαίνεται και το νιώθεις πιο λιπαρό. Το άγχος μπορεί επίσης να είναι ένας από τους λόγους για την πιτυρίδα που μπορεί να οδηγήσει επίσης σε λιπαρό δέρμα του κεφαλιού.

Πρόταση: Δεν μπορείς να κάνεις πολλά γι 'αυτό αν δεν αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου και δεν προσπαθήσεις να διαχειριστείς το άγχος σου. Η χρήση ειδικών προϊόντων για τα μαλλιά θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας και θα αισθανθείς καλύτερα τα μαλλιά σου.

4. Λούζεις τα μαλλιά σου πολύ συχνά

Παρόλο που μπορεί να ακούγεται λίγο παράλογο, όσο περισσότερο πλένεις τα μαλλιά σου, τόσο πιο λιπαρά μπορεί να γίνουν. Ένας βιολόγος λέει ότι ζουν στην επιφάνεια του κρανίου μας, δισεκατομμύρια καλά βακτήρια που προάγουν το υγιές pH του δέρματός μας. Και όταν πλένουμε τα μαλλιά μας πάρα πολύ συχνά, μπορεί να αναστατώσουμε αυτή τη λεπτή ισορροπία και να προκαλέσουμε παραγωγή σμήγματος, συνεπώς περισσότερο λίπος, ειδικά αν χρησιμοποιείς λάθος προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Πρόταση: Προσπαθήσε να μειώσεις σταδιακά τις φορές που πλένεις τα μαλλιά σου και χρησιμοποίησε σαμπουάν που δεν ξεραίνει το τριχωτό της κεφαλής. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να δίνεις προσοχή στην περιοχή στην οποία ζεις και τα προβλήματα μαλλιών που έχεις. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της πόλης είναι ίσως περισσότερο απαραίτητο να πρέπει να λούζουν τα μαλλιά τους πιο συχνά από τους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές, λόγω των υπολειμμάτων που καταλήγουν στα μαλλιά τους.